Kultúra

2017.02.02. 21:35

Kovács Patrícia - Szabadúszó színésznő

Pápa - A Mindent Éváról című nagy sikerű színdarab főszerepében látogatott Pápára Kovács Patrícia, aki az előadás során tüneményes rajongóból a történet végére igazi szörnyeteggé válik. Ez persze csak két és fél óráig érvényes, hiszen Kovács Patrícia a valóságban nagyon is közvetlen, kedves és felettébb vonzó hölgy.

Polgár Szilárd

Napjaink egyik legnépszerűbb, legtöbbet foglalkoztatott színésznőjével az előadás előtt beszélgettünk.

- A Mindent Éváról nagy siker, bárhol játsszuk az országban - nyilatkozta mosolyogva a Naplónak Kovács Patrícia. - Szerintem az elő-adás most sokkal jobb, mint amikor másfél éve bemutattuk. Rengeteget fejlődött, tartalmasabb lett, hiszen bennünket, színészeket a saját életünkben is sok külső hatás ér, ami aztán akarva-akaratlanul a színpadra is felkerül.

- A félénk, becsületes Évából a színdarab végére számító, gátlástalan nő válik. Afféle modern női Tartuffe-szerep ez?

- Igen, kicsit Tartuffe-karakter, de itt hamarabb előjön az igazság. Szeretem az ilyen típusú szerepet, amiben nagy ívet lehet játszani. Ez a nő tüneményként indul és szörnyetegként jön le a színpadról. Édes teher ilyen karaktert életre kelteni, így Éva szerepébe minden alkalommal szeretek belebújni. A színésznek a leggonoszabb embert is úgy kell eljátszania, hogy próbál-ja megérteni őt. Ezért igyekeztem a szerepemet igazán megismerni, sőt, szeretni és melléállni is, ami azért nem volt könnyű.

- Az eredeti mű születése óta eltelt csaknem hetven év, ám úgy tűnik, hogy a világ semmit sem változott. Akkor is volt törtetés, gátlástalanság és árulás, csak manapság ez talán még intenzívebb.

- Valóban, Évát nem vezérli semmi más, mint a saját céljai. Iszonyatos gátlástalanság van benne. Viszont példaértékű, ahogyan ezt végigcsinálja, és kitart. Ha nézőként figyelném őt, a színdarab végén talán még sajnálnám is, mert ez a törtetés rendkívül magányossá teszi. Nagyon rossz lehet magányosnak lenni, teljesen egyedül a világban. Nem cserélnék vele.

Kovács Patrícia a Mindent Éváról főszerepében a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színháztermében Fotó: Polgár Szilárd

- Néhány hete ért csak véget a 2016-os év. Ha összegezni kellene, milyen esztendőt zárt Kovács Patrícia?

- Nagyon szerettem a tavalyi évemet. Kislányom, Hanna születése után most éreztem igazán, hogy megtaláltam a színésznői és a női helyemet. Nagy változás, amikor az embernek lesz egy gyermeke. 2016-ban kisimult minden körülöttem, család-anyaként és színésznőként is nagyon jóban voltam magammal. Most már nem kell minden felkérést elvállalnom. Válogathatok, így vigyázhatok magamra, a saját karrieremre és a szakmai fejlődésemre is. Ez igazi szabadságot ad.

- 2011-ben jött el a Vígszínháztól, azóta szabadúszó színésznő. Ez is egyfajta művészi autonómia.

- Szeretem a szabadúszó életet, mert így én dönthetek, hogy kivel és mikor dolgozom együtt. Ez sokkal fontosabb, mint a tizenharmadik havi fizetés.

- A színház mellett filmekben és tévében is sokat láthatjuk. Legutóbbi mozija, a Félvilág komoly szakmai és közönségsikert aratott, és a Válótársak című tévésorozat is roppant népszerű.

- A Félvilág főszerepe nagy boldogság, a Válótársak pedig hatalmas siker, a zöldségesnél sokszor doktornőnek szólítanak - jegyezte meg nevetve Kovács Patrícia. - Döbbenetes, milyen ereje van a kereskedelmi tévének, mennyire szeretik, kötődnek az emberek a sorozatokhoz. Már sok mozifilmben szerepeltem, vezettem tévéműsort és zsűriztem is, de az ilyen fokú ismertség, amit a Válótársak ad, egészen különleges.

- Kovács Patrícia a színpadon és a mozivásznon is felettébb vonzó színésznő, és ez a valóságban talán még hatványozottabban érvényes.

- Köszönöm, nagyon kedves! Sok munka és lemondás van abban, hogy az ember meg tudja őrizni a formáját. Nekem ez a hangszerem, amelyre vigyáznom kell. Rendszeresen edzek, és alaposan odafigyelek az étkezésemre is. Viszont nekem is meg kell gondolnom, hogy a második krémest valóban meg szeretném-e enni. Bevallom, néha én sem tudok ellenállni az édes kísértésnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!