Kultúra

2017.03.12. 21:20

A reformáció Varga József fényképein

Pétfürdő - A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából nyílt rendhagyó fotókiállítása a napokban Varga Józsefnek a Pétfürdői Közösségi Házban.

Szabó Péter Dániel

A Pétfürdőn élő Varga József, vagy ahogyan sokan ismerik, Jagger évtizedek óta foglalkozik fotózással, az elmúlt években is több színvonalas kiállításon láthatták felvételeit a fotográfia iránt érdeklődők. - Ezúttal a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából a Pétfürdő Értékei Alapítvány kérte fel egy rendhagyó fotósorozat elkészítésére. Nem volt könnyű dolga, hiszen az volt a kérésünk, hogy a környék puritán, szerényen díszített református templomait fotózza úgy, hogy abból kiállítást lehessen szervezni.

Varga József kiválóan oldotta meg a feladatot, közel száz fotót készített, ebből született meg a falon látható összeállítás. Négy helyszínen, a berhidai, a várpalotai és az inotai református templomban, valamint a pétfürdői imaházban készültek a felvételek - mondta el az ünnepélyes megnyitón Budai László. A Pétfürdő Értékei Alapítvány elnöke hozzátette, az alkotó fotói olyan részletekre hívják fel a figyelmünket, melyeket talán nem veszünk észre, ha ezekbe a templomokba bemegyünk.

Varga József a berhidai, a várpalotai és az inotai református templomban, valamint a pétfürdői imaházban készített különleges felvételeket. Apró részletek, melyeket talán észre sem veszünk Fotó: Szabó Péter Dániel

A folytatásban Vass Vivien és Lakatos Georgina, a berhidai Ady Endre Általános Iskola diákjai szavaltak el az alkalomhoz illő verseket, majd Lukátsné Orovicz Piroska református lelkész beszélt a reformáció történetéről, és a közösségi ház emeleti termét megtöltő közönség figyelmébe ajánlotta a tárlatot. A reformáció esetében sokkal többről van szó, mint egy vagy több új vallás létrejöttéről. Óriási hatással volt a társadalomra. Az, hogy milyen a mai világ, a szociális helyzet, a kultúra, a művelődés vagy épp a nők helyzete, az bizony 1517-ben Wittenbergben kezdődött el - hangsúlyozta a református lelkész. Varga József a Reformáció képekben című kiállítása április 3-áig tekinthető meg a Pétfürdői Közösségi Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!