Kultúra

2017.07.10. 18:25

Baglyas-hegyi emléktúra a szabadság napján

Több mint negyed évszázada annak, hogy a rendszerváltás eredményeképpen a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kivonultak hazánkból. A magyar szabadság napján erről minden évben gyalogtúra keretében emlékeznek meg Várpalotán.

Szabó Péter Dániel

A túrát idén is a Palotai Turul Társaság szervezte, a túrázók július 1-jén kora reggel a Thury-vártól indultak útnak a Baglyas tetejére, ahol a szovjet csapatok kivonása alkalmából állított kopjafát Schmidt Ferenc néhai országgyűlési képviselő és Várpalota vezetése 1991-ben.

Az egybegyűlteket Gágó Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke köszöntötte, aki beszédében elsőként a kopjafát állíttató két egykori helyi közéleti személyiséget méltatta, majd az emlékezés fontosságáról szólt.

- Annak ellenére, hogy az elmúlt huszonhat esztendő politikai élete gyakorlatilag kiölte az emberekből a magyar szabadság napjának jelentőségét, civil szervezetünk Schmidt Feri bácsival, aki sajnos már nem lehet közöttünk, minden évben tartott megemlékezést a Baglyas-tetőn - hangsúlyozta a gyalogtúra indulási helyszínén Gágó Zsolt.

Az emlékező túra résztvevői mintegy nyolc kilométer megtétele után értek fel a Baglyas-hegy tetejére, ahol megkoszorúzták a tengerszint felett 196 méter magasan található kopjafát.

A parlament 2001. május 8-án fogadta el az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról szóló előterjesztést, amely június 19-ét nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a magyar szabadság napjává nyilvánította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!