Kultúra

2017.07.11. 16:10

Jelet állítottak az ősök emlékére, a nemes munka tiszteletére

Farkas Ádám pécselyi pincetulajdonos, Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész a völgy iránti szeretetéből vezérelve egy kultikus jelentőségű műalkotást készített a hétezer éve a két kezükkel földet művelő elődök tiszteletére.

Molnár Sándor

Az emlékművet az elmúlt hétvégén, július 7-én ünnepélyes keretek között avatták fel a pécselyi völgy egyik bejáratánál lévő parkban, arra emlékeztetve az utódokat, hogy ez az ősi, nemes munka gyakorlatilag az iparosodott, globalizált világban megszűnt.

Az ünnepségen Illyés Mária művészettörténész avatóbeszédében elmondta, hogy ez a kultikus emlékmű a pécselyi medencében hétezer éve földet művelő őseink emlékét hivatott jelképezni. A kultikus szó a remény kifejezése inkább, mint a tényeké, hiszen ez a hét tömör, geometrikus tömbből kialakított kőoszlop, Farkas Ádám szobrászművész alkotása még nem nevezhető kultikusnak. Kultikussá válhat azután, ha elfogadjuk és műveljük a kultuszát.

Farkas Ádám szobrászművész úgy fogalmazott, hogy egy olyan világot élünk, ahol a gazdálkodás, a jószágokkal, a földdel, a fűvel, a fával, az állattokkal a kapcsolat egyre hátrébb szorul, és minden városiasodik, elsivárosodik.

- Nagyon sokan vagyunk, akik városban élünk, és eljutunk egy ilyen helyre, mint Pécsely vagy a Balaton-felvidék vagy éppen Erdély, ahol valami ősi tudással találkozunk. Ez a jel talán erről szól, a maga abszolút leegyszerűsített voltában. A földdel való foglalkozásnak, a gazdálkodásnak a lényegéhez tartozik egyfajta önállóság és szabadság, de ez az önállóság és szabadság egy óriási nagy örökölt tudáson alapul. Pontosan tudni kell azt, hogy mit mikor kell elvetni, mikor kell aratni, egy fával hogyan kell foglalkozni, hogy elkezdjen teremni, és meg tudja érteni az ember a természet szavát. A fű, a madarak és a felhők üzenetét. A városban ettől teljesen el vagyunk választva. Magyarországnak és az európai kultúrának csak akkor van jövője, ha ezt a segélykérő szót, amit a természet felénk hallat, megértjük, felfogjuk, és tovább tudjuk adni a fiataloknak. Azt remélem, hogy ezzel a jellel egy kicsit én is hozzá tudok járulni ehhez a küldetéshez - mondta el az alkotó.

A Jel címet viselő, a napokban felavatott síremlék-szobor felállítási költségeit közadományokból fedezték Pécsely településének lakói azért, hogy a falu költségvetését egyetlen forinttal se terheljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!