Kultúra

2017.08.24. 18:05

Parlamenti alkotás: Szalay György nem mindennapi felkérést kapott

MAGYARPOLÁNY Két évtizedes tevékenységem megkoronázásaként éltem meg a felkérést, hogy a Parlament delegációs termében a pulpitus mögötti címert elkészítsem - mondta Szalay György faszobrász-restaurátor.

Penk Tímea

A művészt meghatotta a nem mindennapi felkérés. Szalay György a delegációs terem felújításában egy pici részfel-adatot kapott, azonban a falburkolatnak ez a legnívósabb darabja.

- A termet 1945 után szétszedték, az elnöki pulpitus mögötti címerből semmi sem maradt fenn. Korábban készített fotók alapján kellett elkészíteni a művet, de azokon a mélység nem látszik - számolt be Szalay György. A képek alapján agyagmintát készített, amit a megrendelő lezsűrizett. Majd gipszbe öntötte a mintát, és egy marógéppel tölgyfán "kinagyolták" az alkotást, azon a művész dolgozott tovább. Elárulta, családi összefogással készült el a darab. A grafikusművészt felesége, Szekszárdy Ildikó a fotók feldolgozásában, a rajzok elkészítésében segítette. Berta, a művészeti tanulmányokat folytató kisebbik lányuk pedig a címer oroszlánját formázta. Rebeka, a házaspár nagyobbik lánya, inkább a színművészethez vonzódik.

A Magyarpolányban élő Szalay György faszobrász-restaurátor munkája dísziti a Parlament delegációs termét - Fotó: Penk Tímea

- Ez a munka attól is különleges, hogy az eredeti alkotást készítő művészek élőben nem láthatták a koronát, azt csak rajzokból és metszetekből ismerték. Így apró pontatlanságok figyelhetők meg, amelyeket magán kell viselnie az új címernek is. A megrendelő kívánsága szerint az eredeti faldíszhez, s nem pedig a koronához hű az új alkotás - ismertette a faszobrász. - A Parlament építése közvetlenül az első világháború előtt fejeződött be, és egy jóval nagyobb országra méretezték. A korabeli építést kiválóan dokumentálták, amit áttanulmányoztam - mondta Szalay György, akinek nagy kihívást és boldogságot jelentett a felkérés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!