zene

2017.11.08. 16:26

Új felállással mutatkozik be Szelevényi Ákos

A nemzetközi színtéren is ismert szaxofonos a fővárosban csap a hangszerek közé.

Szelevényi Ákos (Akosh S) november 17-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban lép fel. A zenész sokáig élt Franciaországban, együtt játszott a Noir Désirrel is, ezúttal új felállásban mutatkozik be csapatával, az Akosh S Unittal.

A formációnak hamarosan új lemeze jelenik meg a portugál Clean Feed gondozásában. Az anyag, amelyet nyári ljubljanai fellépésükön rögzítettek, jelenleg keverésre vár. A free jazzt játszó szaxofonos legutóbb a John Coltrane-ről szóló portréfilm, a Chasing Trane szeptemberi budapesti vetítését követő koncerten lépett az Uránia közönsége elé – közölték a szervezők az MTI-vel.

Szelevényi Ákos a közelmúltban új alapokra helyezte, új tagokkal egészítette ki az Akosh S Unitot, amellyel eddig hét lemeze jelent meg a Universalnál.

A mostani a harmadik periódusa a zenekarnak. Az első időszakban a négytagú mag projektenként más és más tagokkal bővült, a meghívottak különböző színtérről érkezett muzsikusok voltak, például Bertrand Cantat a Noir Désirből, Bob Coke, aki Ben Harper producere volt, Pape Dieye szenegáli ütőhangszeres, Quentin Rollet free alto szaxofonos vagy az algériai Mokhtar Chouman ney játékos – idézte fel nemrég egy interjúban Szelevényi. Mint mondta, ezután új zenészekkel (Gildas Etevenard dobossal, illetve Vígh András tekerőlantossal) a kísérő-szólista viszony felszabadítását célozták meg. A Josef Nadj koreográfussal több mint tíz évig tartó együttműködése alatt elsősorban duókkal foglalkozott.

Az új Unit nem állandó tagokra épül, hanem az aktuális francia és magyar kreatív zene tehetséges fiataljaiból áll össze. A zenében az improvizáció dominál, a népi hangszerek (vietnami szertartásgongok, tibeti hangtálak, cithar, ütögardon, kalimba) széles skálájának szabad használata.

A november 17-i koncerten az Urániában Akosh S. szaxofonon, klarinéton, furulyákon és ütőhangszereken játszik Gabriel Lemaire szaxofonon és klarinéton, Valentin Ceccaldi gordonkán, Ajtai Péter nagybőgőn, Porteleki Áron dobon, ütőhangszereken és brácsán, Miklós Szilveszter pedig dobon és ütőhangszereken.

Szelevényi Ákos 1991-ben alapította Akosh S. Unit nevű együttesét Párizsban. A 2000-es évektől főleg improvizált zenével foglalkozik, duókban (Joëlle Léandre, Gildas Etevenard, Don Moye, Sylvain Darrifoucq, Théo Ceccaldi) is gyakran fellépett.

Borítókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!