Örökségünk

2018.08.02. 06:53

Nagyrészt magyar állami támogatásból újul meg a marosvásárhelyi Vártemplom

A templomot a 14. században a ferencesek építették, de mivel a 16. században Marosvásárhely a reformáció oldalára állt, a templom 1557-1559 környékén a reformátusok tulajdonába került.

Nagyrészt magyar állami támogatásból újul meg a marosvásárhelyi Vártemplom, amely Székelyföld legjelentősebb gótikus épületegyüttese – adta hírül szerdán a Krónika című erdélyi napilap.

Az újság felidézte, hogy

több mint egy évtizede készülnek a marosvásárhelyi középkori várban található református templom felújítására,

de csak most sikerült pénzt szerezni rá.

A marosvásárhelyi Vártemplom. Fotó: Wikimedia / lacihobo

Henter György, a Vártemplom lelkésze elmondta: több pályázatot próbáltak elnyerni, végül a magyar állam támogatja a munkálatokat 75 százalékos arányban. „A felújítás Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és a magyar kormány közös stratégiájának köszönhető, amelynek célja az erdélyi műemlékek megújulása” – fogalmazott a lelkész.

A restaurálás előtt régészeti kutatásokat végeztek a templom szentélyében, ahonnan

több, 1700-as évekbeli sír és néhány középkori kriptamaradvány került elő.

Nagyobb munkálatnak számít a szentélyrészben a téglák fugázása, a tető faanyagának kijavítása, valamint a templom padlózatának felújítása.

A templomot valószínűleg a jövő évben bezárják, akkor az istentiszteleteket a régi bábszínház épületében tartják. A tervek szerint a felújítás 2019 végére fejeződik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!