Kultúra

2017.07.03. 13:49

Egy zseni világa

Albert Einstein. Valószínűleg mindenki ismeri a nevet, de ki is volt ő? Egy tudós? Lázadó? Menekült?

Rieger Zsanett

A National Geographic új sorozata, a Géniusz az ő életébe nyújt bepillantást Walter Isaacson Einstein: Egy zseni élete és világa című könyve alapján. A sorozat készítője között van Hollywood egyik legismertebb rendező-producere, Ron Howard is, a 20. század leghíresebb tudósát pedig az Oscar- díjas Geoffrey Rush alakítja. A tízrészes sorozat a géniusz emberi oldalát mutatja meg, magánélete legalább olyan érdekes volt, mint tudományos elméletei. Nehézségek, szeretők, családi kapcsolatok bonyolult hálózata elevenedik meg a történetben és rántja le a leplet arról, hogy amilyen zseniális elme és megbecsült tudós volt, olyan szövevényes és küzdelmes volt a magánélete. Többször hűtlen volt feleségeihez (kétszer is házas volt), és gyermekei körében nem volt éppen népszerű.

Einstein szerepében a zseniális Geoffrey Rush Fotó: NGC

A fiatal Albert, akit Johnny Flynn alakít, lázadozik szülei ellen, tudóspályára készül, végül sikerül egyetemre mennie, de csak később, a Svájci Szabadalmi Hivatal alkalmazottjaként éri elismerés relativitáselméletéért. A történet megmutatja, hogyan küzdött a tudós azzal, hogy ötletei nyilvánosságot kapjanak, miközben családi élete és első feleségétől, a Samantha Colley által alakított Mileva Marictól született gyerekei is lefoglalják az idejét. Ismerős motívum a néző számára a család és munka összeegyeztethetőségének kérdése, és úgy tűnik, még a géniusznak is, aki a csillagokat célozta meg elméleteivel, voltak problémái. Már elismert tudósként, zsidó származása miatt a nácik megerősödésével menekülni kellett, de Amerikában sem talált otthonra, az atombomba elkészítése és a fegyverkezési verseny közepében találta magát. Második feleségével, az Emily Watson által alakított Elsával (aki az unokatestvére volt) próbálnak boldogulni egy újabb háború felé sodródó környezetben, ahol a tudomány már nem csak olyan szerepet töltene be, ahogy elképzelik. A magával ragadó zene, a gyönyörű vizuális élmény mellett a néző lehetőséget kap elgondolkodni Albert Einstein világszemléletén. És folytatni a kérdések hosszú sorát a világegyetemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!