Kultúra

2015.01.21. 16:35

Premier: A fizikusok a Petőfi Színházban

Dürrenmatt A fizikusok című komédiájának péntek este lesz premierje a Veszprémi Petőfi Színházban.

Balla Emőke

A fizikusok című komédiát a Veszprémi Petőfi Színház 1984-ben mutatta be, Budapesten, a Vígszínházban Horvai István állította színpadra 1965-ben, Darvas Iván, Várkonyi Zoltán és Tomanek Nándor főszereplésével. Ez a valóságában „fekete” komédia, égető, lényegi kérdéseket jár körül. Tanulságos szórakozásként szükséges napjainkban is.

Veszprémben Dürrenmatt darabját Dömölky János Balázs Béla-díjas kiváló művész rendezte. A főbb szerepekben Palásthy Beát, Kiss Jenőt, Oberfrank Pált és Szilágyi Tibort láthatja a közönség. A díszletet Dömölky Dániel, a jelmezt Tolmár Kata tervezte.

A fizikusok című komédia bemutatója pénteken lesz, a szerdai médianapon a főszereplők beszéltek a darabról, saját szerepükről.

Az ideggyógyászt Palásthy Bea alakítja. – Nagyon fontos lenne az, hogy az első pillanattól kezdve ne derüljenek ki a hölgy személyiségének súlyos problémái, hanem legyenek titkai, különös megnyilatkozásai. Sok olyan pillanatot szeretnék szerezni, amikor ő egészen másként reagál, mint ahogyan azt a néző előzetesen elképzeli, másfajta reakciókat mutat.

Az egyik fizikust, Möbiust, az idegszanatórium páciensét Oberfrank Pál játssza. – A fizikus megérzi annak a felelősségét, hogy amire ő rájött a világban, az hova vezethet. Látja, hogy világvége lehet abból, ha az emberiség kezébe adná tudását; borzasztó felfedezéseket tett, melyeket a világ rossz célra használna fel. Az viszi őt az őrültek házába, hogy folyton megjelenik neki Salamon király és irányítja cselekedeteit, gondolatait.

Jelenet az előadásból. A képen Oberfrank Pál, Baranyi Péter, Kéri Kitty és Módri Györgyi (Fotó: Penovác Károly)

Kiss Jenő Einsteint alakítja, vendégként tér vissza abba a színházba, ahol pályafutása kezdődött. – Mindig megható, ha az ember hazamegy abba a színházba, ahonnan indult. Négy éve itt voltam, nagyon jó a légkör, emberséges az igazgató, kiválóak a kollégák. Jó visszatérni a Dunántúlra, szeretek itt lenni; harminc éve élek az Alföldön, rengeteget szenvedek ott. Meglepett, hogy hívtak a szerepre, bár van rokonság köztem és Einstein között, én sem értettem a matematikához... Azt mondja Einstein, el kell döntenünk, hogy kinek a javára fordítjuk a tudományunkat. Ez mindig izgalmas kérdés, hogy ne a politikus hatalmi ereje döntsön, hanem az ész, az okosság, a tárgyilagosság, de az nem fér össze a politikával.

Newtont Szilágyi Tibor játssza. Nem látta a legendás vígszínházi előadást, a veszprémit sem, noha szinte minden előadást megnéz Magyarországon. – Ez egy fantasztikus mű, örülök, hogy hosszú pályámon ezt a szerepet is eljátszhatom. Nagyon intenzív, kemény munkafolyamat volt, reméljük, lesz eredménye. Dupla szerep a három fizikusé; a három fizikus, különböző korokban, de a világ legmeghatározóbb tudósa. Több embert kell egyszerre eljátszani és a jellemet megváltoztatni. Dömölky János rendezővel soha nem találkoztam még színpadon, de nagyon sok filmet, tévéfilmet forgattunk együtt. Beletartozom az ő csapatába, színpadon viszont először találkoztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!