Kultúra

2014.03.29. 17:30

Versek a kunyhóról

Zirc - Epizódok a felvidéki magyar irodalomból címmel tartott előadást a minap Baksa Péter, és felesége Baksa Péterné a Békefi Antal könyvtár klubtermében.

Horák János

Az előadáson a Felvidékhez köthető dalok, versek, és prózai művek részletei hangzottak el. Az alkotásokat Baksa Péterné adta elő, a hozzájuk tartozó ismeretanyagokat pedig férje szolgáltatta. Megelevenedtek többek között Ady Endre, Juhász Gyula, Mécs László versei. Az érdeklődők meghallgathattak egy történetet Petőfiről, Tompa Mihályról, és Kerényi Frigyesről.

Baksa Péterné és Baksa Péter a zirci Békefi Antal könyvtárban (Fotó: Horák János) 

A három költő a Felvidéken járva egy erdei lakba látogatott, majd egyfajta versenyként mindhárman írtak róla egy verset. Petőfi és Kerényi halála után Tompa Mihály visszatért a kunyhóba, és erről is született egy költemény, amiben a szerző megemlékezik társairól. Az elő-adó külön kiemelte Szakolcát, ahol Juhász Gyula legszebb Anna-versei születtek.

Szóba került a trianoni döntés hatása a Felvidékre, természetesen az irodalom nyelvén keresztül Duba Gyula, Fábry Zoltán, és Grendel Lajos művein keresztül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!