Laza

2010.05.28. 15:00

Újságíró-palánták Füredről

Egy ladikban utaztak a balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola diákjai, akik a Lapot a diákoknak! elnevezésű médiavetélkedő megyei fordulójának megnyerése után az országos megmérettetésen is szép eredménnyel végeztek.

Gaál Julianna

- Nem a tárgyi tudás megszerzése, hanem az önismeret, az emberismeret fejlesztése és a csapatmunka megtapasztalása a lényege egy-egy vetélkedőn való részvételnek - fogalmaz az ötfős csapat felkészítő tanára és "lelke", dr. Hullerné Takács Ilona.

A tanárnő időt és energiát nem kímélve készíti fel és viszi tanulóit versenyekre, vetélkedőkre, táborokat szervez, azt mondja, nem tudná letagadni, hogy eredetileg  népművelő. 

- Két évvel ezelőtt vettünk részt először a Ladik vetélkedőn, már akkor nagyon tetszett a verseny komplexitása, hiszen volt néhány tárgyi tudást igénylő feladat, a legtöbb azonban a kreativitásra és rátermettségre épített.

Nagyon fontos az, hogy a csapatok minden tagjának tudására szükség van, így a diákok megtapasztalják azt is, hogy együtt dolgozzanak, és ne önmagukat tolják előtérbe. Szintén lényeges az, hogy a gyerekek megtanulják felvállalni a véleményüket, és talán az sem baj, hogy az adott iskola legjobbjairól, akiket általában egy-egy versenyre kiválogatnak, kiderül, hogy országos szinten egyek a sok közül.

Az öt nyolcadikos diákra (Farkas Ákos, Gerner Dorottya, Rimóczi Norbert, Szalai Márton és Szalai Rebeka) Ica néni csapott le a folyosón azzal a kérdéssel, hogy lenne-e kedvük a médiavetélkedőn részt venni, és mivel nagyon jó bulinak tűnt, azonnal igent mondtak. 

- Rengeteget készültünk a megyei fordulóra is - mesélik egymás szavába vágva -, interjút készítettünk a Lóczy gimnázium igazgatónőjével, ez volt ugyanis a beugró feladat, és Veszprém megyei épületek fotóit tanulmányoztuk. Az országos fordulóra médiával kapcsolatos fogalmakat tanultunk, ezenkívül plakátot készítettünk és betanultunk egy reformkori jelenetet, ez volt a bemutatkozásunk.

A május 21-22-én Szolnokon rendezett országos versenyen 17 csapat vett részt, volt totó, interjúírás, képregényrajzolás, a fürediek a legeredetibb bemutatkozás és a legjobb interjú díját megszerezve végül holtversenyben az ötödik-hatodik helyen végeztek. Nyereményük egy népszerű magazinokból álló újságcsomag, néhány hajgumi, egy vízi pisztoly és két bulis nap volt.

Ősztől a három fiú, Marci, aki mindent tud a sportról, az igazi csapatjátékos és történelemből kiváló Norbi  és Ákos a helyi Lóczy Lajos Gimnáziumban folytatja tanulmányait, osztálytársak lesznek.

A lányok, a díjlovagló Dóri a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban, a plasztikai sebésznek készülő és párbajtőröző Rebeka pedig a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű gimnáziumban tanul tovább. Ica néni pedig jövőre újra toboroz. 
 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!