Laza

2011.04.09. 07:14

Akusztikus köntösben

A hazai rockpaletta egyik legkedveltebb nemzeti érzelmű zenekara, a Hungarica, a tőlük megszokott kemény, zúzós műfaj mellett immár akusztikus, lágy hangzású műsorokat is vállal. Legszebb balladáikat önálló albumban is kiadták, illetve azokat nagy sikerrel mutatták be hazánk számos településén.

Szijártó János

A közelmúltban megyénkben, Tapolca-Diszelben adott koncertet a csapat és egy technikai probléma miatt, változtatni kényszerültek. Az elektronikus hangzásról akusztikusra álltak át, s ez nem okozott problémát, sőt a buli végkimenetelét tekintve még jól is sült el dolog.
 
Sopronban, a Hűség városában alakult a nemzeti rock/metal/hardcore muzsikát képviselő Hungarica. Az új bandában Mentes Norbert gitáros és Hoffer Péter dobos, a legendás magyar thrashmetal csapat, a Moby Dick két tagja szövetkezett az együttes dalszövegírójával, Pusztai Zoltánnal. A kezdetben M.A.D. (Magyar A Dal) néven bemutatkozó csapat 2006. augusztusában készített egy felvételt (Átverés) a kaliforniai Ignite magyar származású frontemberével, Téglás Zoltánnal, majd rögzítettek egy, az 1956-os szabadságharc ötvenedik évfordulójára írt dalt Nagy Feróval (Emlékezz!).

Mindkét felvétel szerepelt az egyik legismertebb zenei magazin CD mellékletein, az Emlékezz! pedig a Szabadság, szerelem mozifilmhez kapcsolódó zenei válogatásalbumra is felkerült. Még ebben az évben megtalálták a megfelelő énekest a nemzeti rock körökben ismert Romantikus Erőszak frontembere, Sziva Balázs személyében, így 2007 márciusában megjelent a Hungarica bemutatkozó albuma, a Nem keresek új hazát. Aztán 2007 végén már a második album felvételei is elkezdődtek. A következő év nyarától a koncertfelállásban történt változás, ekkortól ugyanis basszusgitáron Preidl Barnabás, a dob mögött a fiatal, tehetség, Major Szabolcs adja a biztos alapokat. Budapesten 2009 elején nagy sikerű, teltházas koncertet adott a zenekar, és még ebben az esztendőben megjelent a csapat harmadik albuma Nincs más föld, nincs más ég címmel.

 


 
Az elmúlt évek bőséges termése számos szép, lírai hangvételű dalt is hozott a közönség számára. Például pár évvel ezelőtt az Ide születettem című szerzemény az egyik zenei magazin által indított szavazás alapján az év magyar klipje lett. Az sem véletlen, hogy a zenekarnak némileg heterogén a közönsége, hiszen vannak, akik a kemény, fémes muzsikát szeretik, de azok száma sem kevés, akik a balladák miatt hallgatják szívesen. Ezen a fronton a 2010-es esztendő hozott áttörést a Hungaricának, hiszen eben az évben nagyon sok meghívást kaptak, kifejezetten akusztikus műsorra.

A nemrégiben kiadott Balladák című cd-n éppen ezek a dalok, ez a repertoár hallható. A Vérrel szentelt föld, a már említett nagy sláger, az Ide születtem, de természetesen a méltán népszerű Szabadság betűi is helyet kapott a korongon. A Hungarica zenészei mellett az album végleges formájában történő elkészítésében közreműködött számos ismert hazai zenész, többek között Varga Miklós és Kalapács József, de egy szép női hang Horváth Gabriella és a hegedű is megszólal a balladákban. Természetesen ez nem jelent szakítást a kemény rocktól, de a zenekar vezetője Mentes Norbert mindenképpen szeretné, ha szerzeményeik mondanivalója minél szélesebb réteghez jutna el. A haza, a hazaszeretet, a nemzet, a szabadság tűnik fel a szövegekben, amely valóban nem kizárólag a kemény rock kedvelőinek kell, hogy szóljon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!