Lóerő

2010.04.08. 18:16

Rekordszámú biztosításkötés - Sokat spóroltak a váltáson az autósok

Másfél milliónál is több járműre kötöttek az elmúlt kampányidőszakban új kötelező biztosítás. Akadt, aki 15 ezer forint feletti összeget is meg tudott spórolni az átszerződéssel.

Szabó Péter Dániel

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) közleményéből kiderül, 1,551 millió járműre kötöttek új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést (kgfb) az elmúlt év végi kampányidőszakban. Ennek harmada, összesen 517 ezer visszakötés volt, vagyis amikor ugyanannál a biztosítónál, de kedvezőbb feltételekkel folytatja valaki. Biztosítót kétszer ennyien, 1,034 millióan váltottak, így ez volt a legintenzívebb kampány-időszak a kgfb üzletág történetében. Szakértők szerint ez annak is köszönhető, hogy egyre nagyobb teret hódítottak a díjszámítási kalkulátorokat kínáló webes alkuszok.

Az átkötési időszakban öt biztosító vesztett ügyfeleket, míg kilenc társaság növelni tudta a szerződései számát. Akadt olyan biztosító, amely állományának több mint felét elveszítette, és olyan is, amelyik több mint 40 százalékkal tudta gyarapítani ügyfeleinek számát.

Mindez a számok nyelvén még beszédesebb. Az egyik cég 99 ezerrel növelte ügyfelei számát, míg egy másiknál 57 ezerrel csökkent a szerződések száma. A biztosítóválasztásnál már nem feltétlenül a legkedvezőbb ár alapján döntöttek az ügyfelek.

A nagyszámú váltás oka minden bizonnyal az volt, hogy a 2010-re meghirdetett kgfb-díjaknál jelentős kedvezményeket lehetett igénybe venni. A 2009-2010-es átkötési időszak volt ugyanis az utolsó olyan kampányidőszak, amikor valamennyi ügyfél a naptári év végével válthatott végleg biztosítót. Az új törvényi szabályozás szerint immár az éves biztosítási szerződések fordulónapján a jármű vásárlásának a napján  lesz lehetőség a váltásra. Feltehetően emiatt volt több biztosítónál is 50 százalékot meghaladó a kedvezmény mértéke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!