Lóerő

2010.05.13. 18:24

Vizsgálat független szervizben

Veszprém - A szükséges ISO-minősítést teljesítő független szervizekben is elvégezhető az autók környezetvédelmi felülvizsgálata, vagyis megszerezhető a korábbi zöldkártya.

Szabó Péter Dániel

Ez év január 1-je óta már csak kétévente kötelező a gépjárművek zöldkártyájának kiváltása, amely az idén már a hatósági gépjármű műszaki vizsgaállomásokon tehető meg. A környezetvédelmi felülvizsgálat nem csak a műszaki vizsga helyszínén végezhető el, hanem a szükséges minőségi követelményeket teljesítő független szervizekben is. 

- Jelentősen szigorítottak a feltételeken, milliós befektetést igényelt, hogy megfeleljünk a kívánalmaknak. Sok vállalkozás megszűnt emiatt, tavaly csak Veszprémben még 30 független zöldkártyás működött, míg ma én vagyok egyedül - mondta el Németh Attila, egy független szerviz tulajdonosa.

A kétévente szükséges vizsgálat díja mindenhol azonos, 5800 forint. Ám ha a műszaki vizsgán - ahol az említett összeg mellett a 10 490 forintos vizsgadíjat is be kell fizetni - például egy tizeddel magasabb a CO2-értéke az autónak, akkor a tulajdonost új vizsgálatra kötelezik, s elvesztette a 16 ezer forintot is, tette hozzá Németh Attila.

A független szervizekben azonban előzetes felmérésen vesznek részt a négykerekűek, s a környezetvédelmi felülvizsgálat teljesítése esetén egy hiteles igazolólapot kapnak, amelyet 30 napig elfogadnak a műszaki vizsgán. Sajnos, jegyezte meg a Németh Attila, az emberek azt hiszik, hogy műszakival együtt lehet csak elvégezni a környezetvédelmi felülvizsgálatot, s a minősítésre áldozó független vállalkozókhoz alig jön ügyfél.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!