Lóerő

2011.01.25. 05:54

Kié a felelősség(biztosítás)?

Pápa - Bár az elmúlt év végén - élve a felkínált kedvezményekkel és olcsóbb konstrukciókkal - ismét lehetőségünk volt kötelező gépjármű-felelősségbiztosításunkat másik szolgáltatónál megkötni, ez nem mindig volt zökkenőmentes. Állítólag hosszú távon gondolkodva megérte maradni az eredeti társaságnál, mert az alacsony árak nem sokáig tarthatók.

Nagy Imre

László, aki nemrég kereste fel problémájával szerkesztőségünket, mégis a változtatás mellett döntött.

- Amikor tavaly ősszel átnéztem a kötelező felelősségbiztosítási ajánlatokat, több olyat is találtam, ami az eddiginél kedvezőbb volt, ezért úgy döntöttem, hogy felmondom a meglévőt. November 4-én ezt a szándékomat megírtam e-mailben a biztosítóm címére, megadtam a kötvényszámomat, a telefonszámot, nevemet, címemet. Ennek ellenére legnagyobb meglepetésemre 12-én válaszlevelet kaptam tőlük, amiben megköszönték a bizalmamat, hogy továbbra is náluk biztosítok - meséli a történetet.

- Próbáltam őket egy általuk megadott telefonszámon elérni, de az állandóan foglaltat jelzett. Negyedórákig próbálkoztam, de még csak türelemre sem intettek, hiszen senki sem vette fel a telefont. Ezt a híváslistával is tudom bizonyítani. November 19-én ezért újabb e-mailt küldtem, amiben kértem, hogy igazolják vissza, hogy vették a felmondási szándékomat. December 1-jén megérkezett a válasz, amiben tételesen felsorolták, hogy a felmondásom miért nem felelt meg a formai követelményeknek, illetve azt is, hogy a lehetséges módosítás határideje lejárt - mondja László.

A biztosító levelében a következőket írta: A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéseket legkésőbb 30 nappal az évforduló lejárta előtt lehet szabályosan felmondani. A felmondás akkor szabályos, ha írásban történik, tartalmazza a szerződés azonosításához szükséges adatokat (szerződésszám, forgalmi rendszám, a szerződő adatai), a szerződő azt aláírja, illetve abból kitűnik a szerződőnek a szerződést felmondó akarata. Elektronikus levelét a jogszabályi rendelkezések értelmében nem tekinthetjük joghatályos megkeresésnek, mert az nem felel meg az írásbeliségre vonatkozó előírásoknak. Így a szerződést a biztosítási évforduló dátumával megszüntetni nem tudjuk. A későn beérkezett felmondásokat nem fogadhatjuk el. Ilyen esetben a szerződés nem szűnik meg, a következő évre is érvényben marad  szól a hivatalos levél.

A társaság egyik munkatársát telefonon sikerült elérnem. Többet személyesen sem tudtam meg, legfeljebb csak annyit, hogy a felmondás személyesen és írásban is történhet, de utóbbihoz mellékelni kell egy aláírási címpéldányt is. Mindez faxon is intézhető, e-mailben azonban nem. Hogy a levelek elkerülték egymást, annak okaként a postai átfutási időt mint lehetséges magyarázatot jelölte meg a biztosító alkalmazottja.

Ez az eljárás azért is furcsa, mert ellentmond az egyik hetilapban megjelent hirdetésüknek, amiben az áll, hogy pillanatok alatt, akár telefonon is lehet módosítani a szerződést. Most már akkor sem kötnék náluk biztosítást, ha ők ajánlanák fel. Csalódtam bennük. Igen ám, de ez azzal jár, hogy a biztosítóváltásnál a 10-es bónuszfokozatból visszatesznek a nullásba. Mindegy, akkor is vállalom, mert ezt az eljárást nem tartom tisztességesnek. Mondja, hogyan tehet egy biztosító ilyet? - teszi fel a kérdést László. - Ha korrekt módon járnak el, semmi gondom nem lett volna. Akkor az első bejelentésemre elküldik azt a levelet, amit utoljára, már a határidő lejárta után kaptam meg. Akkor bőven lett volna időm személyesen vagy írásban intézkedni - zárja keserűen, ám a tanulságokat nem levonva  a beszélgetést László.

A példája viszont nem egyedi eset. A hasonlók korrekt és konkrét ügyféltájékoztatással talán idén megelőzhetők.

 

A 2010. január 1-je előtt vásárolt gépjárművek kötelező biztosításváltási évfordulója minden év november 1-jétől december 31-ig tart, de a felmondást legkésőbb december 1-jén éjfélig át kell vennie a meglévő biztosítónak.

Akik 2010. január 1-je után vettek gépjárművet, amelyik napon megkötötték a kötelező biztosítási szerződésüket, a következő év ugyanazon napján lesz a biztosítási szerződés évfordulója. Az évforduló előtt legkésőbb harminc nappal a biztosítójának át kell vennie a biztosításváltási nyilatkozatot.

Végül van egy harmadik lehetőség is, a közös megegyezéssel történő biztosítóváltás. Ebben az esetben be kell menni a jelenlegi biztosítótársasághoz, és kérni a közös megegyezéses felmondást. Célszerű a felmondást az utolsó díjrendezett napra időzíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!