Lóerő

2011.11.04. 07:54

Biztosítás: Sokat spórolhatunk

Veszprém - Minden eddiginél alacsonyabb díjakkal számolhatnak az autósok az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban. Akár a felével is olcsóbb lehet az új biztosítás.

Szabó Péter Dániel

Az árak közlése előtt alig öt százalék körüli díjmérséklésre számítottak az alkuszok, amiből inkább 10-15 százalék lett. Sőt, az autósok kegyeiért versengő tizenöt szolgáltató közül többen is vannak, akik 20-25 százalékos árcsökkentést alkalmaztak.

A rendkívüli árengedmények oka, hogy az idei kampányban a szakemberek szerint évekre eldőlhet, melyik biztosító hány kötelező biztosítást kezel majd a jövőben. A mostani áreséssel mélypontjukat elérő kötelező díjak, a dráguló üzemanyagok és a baleseti adó miatti várható rendkívüli ügyfélérdeklődés könnyen a piac újrafelosztásához vezethet.

Nézzük tehát, hogy kik járhatnak igazán jól a váltással. Elsősorban a vidéki, kármentes autósok, akik egyes ajánlatokkal akár 53 százalékkal olcsóbb tarifát is találhatnak a korábbi legkedvezőbb árú kötelező biztosításhoz képest. Jó hír a kis- és középvállalkozásoknak, hogy 30-40 százalékkal olcsóbb kötelezőket lehet szerezni kis haszongépjárműre, céges flottára. A lakáshitellel rendelkező átlagos családok is komoly kedvezményeket kaphatnak. A szakemberek szerint kedvezmények mögött az rejlik, hogy erre a célcsoportra specializált biztosítási és pénzügyi termékek értékesítésére készülnek a biztosítók és a velük egy tulajdonosi körben levő bankok.

Azok, akik jelenlegi biztosításuknál kedvezőbbet találnak és januári évfordulós a szerződésük, december 1-jéig mondhatják fel biztosításukat. A megkötött szerződések évfordulója ugyanis már nem a naptári év vége, hanem a biztosítás megkötésének napja. Az autótulajdonosok többségének azonban továbbra is a november hónapban adott a lehetőség, hogy ha kedvezőbb feltételeket találnak és váltani szeretnének, fel tudják mondani meglévő szerződésüket és december 31-ig új biztosítást tudjanak kötni. Akiknek szerződési évfordulója nem január elseje, de váltani szeretnének, azoknak a biztosítási évforduló előtt lesz erre lehetőségük.

Érdemes tudni, hogy átlagosan 20 százalékos további kedvezménnyel jutalmazzák a biztosítók azokat az ügyfeleket, akik elektronikus számlaügyintézéssel és inkasszós fizetéssel választanak maguknak kötelező biztosítást. Mindez az autósok számára is komoly kultúraváltást jelent: jövőre akár az autósok harmadának a forgalmija mellől is eltűnhet a sárga csekk feladóvevénye. Az autósoknak szinte minden esetben érdemes az éves díjfizetést választaniuk, mivel az alig féltanknyi üzemanyag árának megfelelő összeg egyösszegű kifizetése további, akár 10-15 százaléknyi megtakarítást is eredményezhet.

Az objektív felelősség miatt az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban új választható kiegészítő biztosítással is találkozhatnak az autósok. Megjelent ugyanis a hazánkban eddig még ismeretlen gyorshajtási biztosítás. A témában megjelent közlemények rámutatnak, önálló kiegészítő biztosításról van szó, ami minden kötelező biztosítás mellé megvásárolható. A szolgáltatás gyorshajtás esetén egy évben egy alkalommal 30 ezer forintig megtéríti a büntetett autós által lerótt bírságot, ötezer forintos önrész mellett.

A biztosítás rendszámra szól, tehát a járművezetők köre sem korlátozott. Jól látszik tehát, hogy a gyorshajtás biztosítást nem a notórius sebességmániásoknak találták ki, hanem arra, hogy az egyébként szabálykövető autósoknak ne fájjon annyira egy esetleges bírság. Az első adatok szerint az eddig váltó autósok közül minden negyedik választotta magának a gyorshajtás esetére szóló biztosítást, amiből látszik, hogy a termék innovációt jelenthet a hazai piacnak.

Fontos tudni, hogy jövőre a kormány tervei szerint baleseti adó terheli majd a kötelező biztosítási díjakat. Ha az országgyűlés elfogadja az új adót, azzal minden autósnak automatikusan egy harminc százalékos extra költség kerül a 2012. január 1-je után fizetendő kötelező biztosítási díjára. Szerencsére ügyes biztosítóváltással megspórolható ez a költség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!