Lóerő

2012.02.20. 18:51

Helyszíni bírságok

Veszprém - Megszűnik a helyszínen a rendőr mérlegelési jogköre több szabálysértés esetén, ha a kormány elfogadja azt a tervezetet, ami meghatározza bizonyos szabályszegésnél a kötelezően kiszabandó bírság összegét.

Halmos György

A jelenlegi gyakorlat szerint bizonyos szabálysértések esetén a rendőr 3 ezertől 20 ezer forintig terjedő pénzbírásgot szabhat ki, de élhet a figyelmeztetéssel is. Április 15-től, a hatályba lépéstől 5 ezer és 50 ezer forint közötti lesz a helyszíni bírság összege. A most nyilvánosságra került tervezetben lévő tucatnyi esetben nem lesz mérlegelési jogköre a rendőrnek. Például a kézben tartott mobiltelefon, vagy záróvonal átlépése másfél hónap múlva már nem lesz elnézhető, a helyszínen harmincezer forintra büntetik. Ha nem ismeri el a sofőr, akkor a csekk helyett szabálysértési feljelentést tesznek ügyében, a pénzbírság összege viszont már 70 ezer forint. Az elsőbbségadásra és az előzésre vonatkozó szabályok megszegése szintén 30 és a 70 ezres kategóriába tartoznak. A maximumra, azaz 50 ezer forintra büntethetik a helyszínen azt, aki nem rendelkezik jogosítvánnyal és úgy vezet. Szabálysértési feljelentés során már 150 ezer forint a büntetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!