Lóerő

2012.06.03. 11:25

Polgármesterek is indultak az autócsodák versenyén

Balatonalmádi - Több száz nézőt vonzott az ötödik alkalommal megrendezett Balaton Classic Ramada Grand Prix oldtimer verseny szombat délelőtti rajtja és a délutáni befutója, néhány, utolsók között rajtoló Ferrari „jóvoltából” égett gumi szaga keveredett a benzingőzzel.

Halmos György

A versenyen száz, többségében ritkaságnak számító jármű és tulajdonosa vett részt, az indulók száma a rendezvény népszerűségét mutatja, hiszen az első, 2008-ban rendezett megmérettetéshez képest az autók száma megduplázódott. A kilátogatók nemcsak értékes autómatuzsálemeket tekinthettek meg, hanem a legmodernebb, csúcstechnikát képviselő több tízmilliós Ferrarikat is.

A matuzsálemek doyenje egy 1937-es Citroen C7 Traction volt, a legaranyosabb jelzőt egy 1957-es gyártmányú BMW 600-as érdemelte ki, nagy sikert aratott egy második világháborús Jeep, amit tulajdonosa korhű katonai ruhában vezetett. Szintén ritkaság a Balaton-parton egy valódi 1979-es Checker Yellow Cab, vagyis a jellegzetes New York-i sárga taxi. A luxust és az eleganciát képviselte többek között az 1974-es Rolls Royce Silver Shadow, valamint a 46 éve gyártott Jaguar E-Type.

A szombati versenyen az indulók Balatonalmádi főteréről startolva csaknem 200 kilométeres utat bejárva érintették a Káli-medencét, illetve a Balaton-felvidék legszebb tájait, majd visszatértek a Balaton-parti városba. A versenyzőknek a minél jobb helyezés elérése érdekében Veszprémben, Tihanyban, Balatonfüreden és Hidegkúton kellett feladatokat teljesíteniük.

A résztvevők a balatonfüredi Tagore sétányon szombaton kora délután felvonulásukkal örvendeztették meg az érdeklődőket. A táv legyőzését az oldtimer verseny résztvevői közül többen szemerkélő esőben kezdték el szombaton délelőtt, jó néhány kabrió tulajdonosát azonban ez sem zavarta. A gépkocsik egyik részét restaurálták, és muzeális értékeket képviselnek, a többség úgynevezett klasszikus vagy nosztalgia kategóriába tartozik, ugyanakkor ezek is veteránautónak számítanak. A versenyen több közéleti személyiség is indult. A szervezők lehetőséget biztosítottak 1980 után gyártott autóknak is az indulásra az úgynevezett open kategóriában és a legjobb csapatokat is díjazták.

 

A versenyen több közéleti személyiség is indult, többek között környékbeli települések vezetői, így Balatonkenese, Balatonalmádi, Litér, Tihany polgármestere és a Balatonfüredi korábbi vezetője. A Balaton Classic Ramada Grad Prix oldtimer kategóriáját a Pásztor Tamás-Bata Éva kettős nyerte az 1964-es Fiat 2300 Abarth Coupe-jával. Az úgynevezett open kategóriában az első helyen Somlyai Gábor-Nagy Zsombor Mercedes-Benz 300 CE 24 típusú autójával lett az első, míg csapatban a Mediterrán precizitás (Mercedes-BMW-Fiat)tagjai vehették át az elsőnek járó díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!