Lóerő

2012.07.13. 07:59

Nem népszerűek a hitelek az autópiacon

Megyei körkép - Történelmi mélypontra esett a hazai gépjármű-finanszírozási piac. Az egyetlen pozitívum a nyílt végű lízing, melyhez az idei esztendőtől jelentős áfakedvezmény vehető igénybe, ez meglendítheti a céges autóvásárlásokat.

Szabó Péter Dániel

Annak ellenére, hogy az új autók értékesítése az előző évhez képest jelentősen növekedett, a gépjármű-finanszírozás az első negyedévben 15 éves mélypontjára süllyedt. A használt, illetve az új autók lakossági finanszírozása 2011 utolsó negyedévéhez képest a lízingszövetség első negyedéves adatai, valamint a Lombard szakmai becslése alapján további közel 20 százalékot csökkent.

Idén az első negyedév legszembeszökőbb jelensége a hazai finanszírozási piacon az a tény volt, hogy a flottafinanszírozási piac beérte, sőt, meg is előzte a lakossági autófinanszírozási piacot. Erre a gépjármű-finanszírozási szakma történetében még nem volt példa, hiszen a válságot megelőző években a flottapiac alig érte el a lakossági piac tíz százalékát. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a flottafinanszírozási piacon a válság gyakorlatilag "elmúlt", hiszen az új üzletkötések volumene újra elérte a válság előtt, a 2007-es és 2008-as években látott szinteket, miközben a lakossági hitelpiac az utóbbi hónapok során tovább csökkent, és ezzel történelmi mélypontra került.

"E tekintetben érdemi elmozdulást a tavalyi végtörlesztések sem hoztak, hiszen a devizahiteleikből kimenekült háztartások egyelőre nem fordultak új beruházások, például a gépjárművásárlás felé" - mondta el érdeklődésünkre Anderle Ádám, a Lombard igazgatóságának tagja. - "A háztartások jövőképe érdemben az elmúlt hónapokban sem változott meg, és továbbra is rendkívül bizonytalan. A korábban felvett, jellemzően devizaalapú hitelek törlesztései sokak számára jelentenek erőn felüli terheket, így a lakosság mentalitásában mélyreható változás állt be: ma már azok is kétszer meggondolják a hitelfelvételt, akik egyébként megengedhetnék maguknak" - hangsúlyozta a szakember.

Ezzel egy időben, a 2012 elejétől életbe lépett szabályozások eredményeképpen, az idei év nagy slágere az előzetes várakozásoknak megfelelően a nyílt végű pénzügyi lízingkonstrukció. Az áfatörvény változása következtében ugyanis a nyílt végű lízing havidíjai után 2012. január 1-jétől kezdődően komoly áfa-kedvezmény jár. A havidíjak egy részének áfatartalma ugyanis levonhatóvá vált. Ennek köszönhetően a 2012 első negyedévében finanszírozott új autók jelentős részének esetében a szerződéseket már a nyílt végű lízingkonstrukció keretében kötötték meg. 

 

A kölcsön kiválasztására alig jutott idő

Miközben az elmúlt hat esztendő során a magyarok mintegy 1600 milliárd forint hitelt vettek fel autóvásárlásra, a hitel kiválasztására a vásárlók zöme alig egy-két órát fordított - derül ki a Budapest Bank nemrég közzétett felméréséből. A kutatásban megkérdezettek az elmúlt hat évben átlagosan két és fél millió forint értékű személygépkocsit vásároltak, amelyre jellemzően másfél millió forintos hitelt vettek fel, átlagosan hatéves futamidőre. Az összegzés szerint az autóvásárlás során a válaszadók 65 százaléka számára a gépkocsi ára, illetve márkája volt a legfontosabb, míg a hosszabb távú előnyök (például az alacsony fogyasztás vagy az olcsó szervizelés) jóval kisebb jelentőséggel bírtak a döntésnél. A hitel kiválasztásánál a legfőbb szempont az alacsony törlesztőrészlet, az ügyintézés egyszerűsége és gyorsasága volt a megkérdezettek számára, valamint az, hogy mindent egy helyen lehetett intézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!