Lóerő

2013.08.22. 11:16

Hiányzó csomagtér, 62 milliméteres tengelytávolság

Kopott gumik, hibás tachográf, hiányzó csomagtér ajtó, keresztben haladó busz - többek között ez volt a mérlege az augusztus közepén lezajlott Euro Control Route (ECR) nemzetközi ellenőrzési akciónak.

Tremmer Tamás

A rossz műszaki állapotban lévő autóbuszok arányának további visszaszorítása, ezáltal a közúti közlekedés biztonságának javítása volt a célja a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a megyei kormányhivatalok és a társhatóságok közreműködésével megtartott, országosan összehangolt közúti ellenőrzési akciónak.

A közelmúltban lezajlott akció keretében a hatóságok Magyarország fő közlekedési útvonalain végeztek közúti ellenőrzést, kiemelt figyelmet fordítva az idegenforgalmi főidényben a turistabuszok vizsgálatára. A három napos fokozott ellenőrzés során a közúti ellenőrök több mint ezernégyszáz járművet szemléztek, ezek harminc százaléka autóbusz volt, a fele külföldi.

 

Érdekes műszaki megoldás a buszon: ajtó helyett OSB lap (Fotó: NKH)

 

Veszprém megyében a 8-as és a 82-es főút mellett dolgoztak, de egy mobil gépkocsival az egész megyében felbukkantak. Az országos akció során harmincnégy esetben fedeztek fel valamilyen szabályszegést; egy esetben olyan súlyosat, hogy a járművet a szakemberek kitiltották a forgalomból.

A leggyakoribb probléma a kopott vagy sérült gumiabroncs volt, de találtak elemsérült buszt, hibás tachográf készülékkel rendelkezőt, volt, hogy tolatáskor nem működött a hang- és fényjelzés. Találtak egy autóbuszt, ahol a csomagtér ajtó hiányzott, amelyet egy OSB lappal helyettesítettek.

Igazi kuriózum volt az olyan rossz műszaki állapotban lévő autóbusz, ahol a jármű két oldalán a tengelytávolságok között 62 milliméter eltérést mértek, gyakorlatilag az úttesten szemmel láthatóan keresztben haladt ezt Somlóvásárhelynél vonták ki a forgalomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!