Lóerő

2013.08.08. 22:00

Veszélyes vezetési helyzetek, kockázat nélkül

Az autós, motoros sport egyre nagyobb turisztikai vonzerőt is jelent. Aki Komáromnál lép át Szlovákiába, ne hagyja ki a látnivalók közül a dióspatonyi (Orechová Potô) Slovakia Ringet se. Látvány és attrakció is egyben.

Varga Domokos Péter

Slovakia Ring Szlovákia első zárt versenypályája, 2009 végén adták át, 2010-től üzemel folyamatosan. Nem csak a környékbeli versenyzők és motorsportrajongók számára jelent gyakorlási és tesztlehetőséget, szállodája lehetővé teszi, hogy távolabbról érkezők is igénybe vegyék. A pályát tavasszal ismertem meg, mikor a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete újságírókat utaztatott az országba, hogy bemutassa a turisztikai érdekességeket.

Az úton ez első élményünk Slovakia Ring volt (a többit a szlovák borkultúra bemutatása jelentette.) Ottjártunkkor éppen egy svájci motoros klub tagjai gyakoroltak a pályán, nem akármilyen látványt nyújtottak az egyenesekben 300-zal száguldó motorosok. Az off-road pályát és a vizes technikai pályát (aqua-planing) is kipróbálhattuk. Utóbbin a tükörjeget imitáló felületen megcsúszó autók egyenesben tartásán lehet ügyeskedni. Mindkét helyszínen képzett tréner áll a látogatók rendelkezésére.


A legbátrabbak saját járművükkel is kipróbálhatják a mesterséges tükörjeget, jelen esetben például ezzel a behemót mikrobusszal (Varga Domokos Péter)


Az off-road pályán bemutatja, hogyan vezessünk akkor, ha az emelkedő tetején elfogy előlünk az út, mert a kocsi eleje még nem bukik meg, ezért az útból semmit nem látunk, csak a kék eget. (Egyszerű a trükk: nyissuk ki a vezető oldali ajtót, és oldalt nézzük a terepet – ha merjük.)

Az aqua-planingen azt lehet gyakorolni, hogyan viselkedik az autó, ha jeges úton „kézifékezünk”, vagy csak simán ráfékezünk. A jeget vízréteg helyettesíti, a megcsúszás garantált, mert egy automatika oldalirányba megrántja a gépjármű hátsó kerekeit. Harminc–negyven kilométeres sebességig a legügyesebb amatőrök még egyenesbe tudják korrigálni a kocsit, de e fölött már a profik is bepörögnek. Az adrenalin meg persze megy fölfelé. Még akkor is, ha tudjuk, ellenőrzött körülmények között a baleset gyakorlatilag teljesen kizárt. Igazi élmény, érdemes kipróbálni amatőröknek is.

 

Másodszor rendeztek itt WTCC-t

A Slovakia Ring a maga majd hat kilométerével Európa egyik leghosszabb és egyben leggyorsabb versenypályájának számít, melyen számos hosszú egyenes és nagy tempójú kanyar található. Autós és motoros versenyeket is rendeznek, 2012-ben már a World Touring Car Championship (WTCC) történetének első szlovák nagydíját is itt tartották meg. A WTTC ezzel beköltözött a Slovakia Ringbe, idén áprilisban ismét itt rendezték a futamot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!