Lóerő

2014.01.16. 14:08

A biztonsági öv használatáról

A biztonsági öv használata akár életet is menthet, mégis sokan vannak olyanok, akik ezt nem veszik komolyan a mindennapok során.

Napló

A Veszprémi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti osztályvezetője Adamovics László rendőr százados lapunknak elmondta, hogy Magyarországon az övhasználat aránya az elmúlt évtized során jelentősen fejlődött, hiszen a 2001. évi 50,1 százalékos átlagos értékről 2012-re 83,2 százalékra nőtt.

Ennek ellenére a hazai övhasználati hajlandóság még mindig nem éri el az európai uniós tagállamok átlagát. Egyes országokban (többek között például Svédországban, az Egyesült Királyságban, vagy Finnországban) az övhasználati arány meghaladja a 95 százalékot). A jövőben egyik fő cél a jelenlegi szintről legalább az európai átlagra, azaz 90 százalék körülire emelni az övet használók arányát.

A halálos sérülések megelőzésében a passzív biztonsági eszközök szerepe kiemelten nagy, a biztonsági öv és gyermekbiztonsági rendszer használatának további terjesztése – illetve alkalmazásának kikényszerítése – nélkülözhetetlen a balesetben elhunytak számának és a sérülések súlyossági fokának további csökkentése érdekében.

Használatának elmulasztása fix összegű közigazgatási bírság kiszabását vonja maga után, azaz a bírság összegének megválasztásában a rendőrnek nincs differenciálási joga. A bírság összege lakott területen belül 10 ezer Forint, lakott területen kívül 15 ezer Forint, autópályán és autóúton 20 ezer Forint.Adamovics László rendőr százados

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!