Lóerő

2014.05.15. 09:35

Akár az emberélet a tét

Megyei körkép - Olyan járműalkatrészeket is árultak kereskedők, amelyek nem közúti forgalomra készültek. Nem árt résen lenni, mert egy ilyen alkatrész beépítése baleset előidézője lehet.

Tremmer Tamás

Az emberélet védelme és a közlekedésbiztonság növelése érdekében a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala a megyei (fővárosi) kormányhivatalok közreműködésével május második hetében országosan összehangolt ellenőrzést tartott a Magyarországon működő alkatrész-forgalmazók és - kereskedők tevékenységének széles körű felülvizsgálata érdekében. Az akció alapvető célja az alkatrész-forgalmazó vállalkozások szabályos működésének ellenőrzése, valamint a forgalmazott, jóváhagyás- vagy minősítéskötelezett alkatrészek jóváhagyással vagy minősítéssel való ellátottságának megállapítása volt, kaptuk a tájékoztatást az NKH kommunikációs osztályától.

Az országos akció keretében a szakemberek 352 helyszínen majdnem 22 ezer alkatrészt vizsgáltak meg. Az ellenőrzéseken különös figyelmet fordítottak a kormány- és fékberendezésekre, a futóműre és az alvázra, valamint az üzemanyag-ellátó rendszerre és a kocsiszekrényre. A forgalmazott alkatrészek csaknem 15 százalékáról, megközelítőleg háromezerről (!) derült ki minőségi vagy engedélyezési probléma. Még a szakembereket is meglepte, hogy néhány forgalmazó az általa árult, de nem jóváhagyott alkatrészeknél feltűntette: nem közúti forgalomra készült. Pedig a nem megfelelően minősített alkatrésszel felszerelt jármű nem képes ugyanazt a terhelést elviselni, tehát a közúti közlekedésre alkalmatlan és balesetveszélyes!

Veszprém megyében 16 helyen ellenőrzött a hatóság, 324 darab alkatrészt vizsgáltak meg. A jóváhagyásra kötelezett, de jóváhagyási jellel ( E" jel, vagy e" jel) nem rendelkező alkatrészek száma 33 volt. Minősítésre kötelezett, de minősítő jellel ( H" jel) nem rendelkező alkatrészt 22-őt találtak. Jóváhagyási jellel, illetve minősítéssel kapcsolatos egyéb szabálysértések száma egy-egy volt.

Az NKH az emberélet védelme és a közlekedésbiztonság növelése érdekében a jövőben is folytatni kívánja az ellenőrzéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!