nem egyszerű feladat

2019.03.31. 07:00

Mire figyeljünk, ha használt autót szeretnénk venni?

Soha nem látott mennyiségű használt autó talált gazdára 2018-ban Magyarországon. A Datahouse adatai alapján 765 782 tulajdonosváltást regisztráltak a hatóságok. A legtöbben Opelt, Volkswagent és Suzukit vettek.

Molnár Sándor

Fotó: Balogh Ákos

Használt autót vásárolni nem egyszerű feladat, sok buktatója lehet, ha felkészületlenül vágunk bele a kocsi keresésébe.

Az Auto Piedl és a Das WeltAuto munkatársai sajtótájékoztatót tartottak, ahol a Veszprém megyei használt- autó-piaccal kapcsolatos információk mellett felhívták a figyelmet arra is, hogy mire kell figyelni használt autó vásárlásakor.

A tájékoztatón elhangzott, hogy megyénkben 5,67 százalékkal nőtt az átírások száma, és összesen 24 678 tulajdonosváltást regisztráltak tavaly. Honfitársaink 158 790 négykerekűt vásároltak a határon túlról, míg megyénkbe 6781 darab külföldön vásárolt autó került. A tízévesnél idősebb autók aránya nem változott, 78 százalékban ilyen idős kocsit választottak a hazai kínálatból a vevők. Az itthoni, 14 év feletti átlagéletkort tovább rontotta, hogy a behozott autók 60 százaléka tíz évnél idősebb volt.

Szoboszlai Tamás, a Das WeltAuto értékesítési vezetője beszámolt arról is, hogy az idei év meghatározó lehet a használt-autópiacon, mert a Belügyminisztérium új rendszerének (járműszolgáltatási platform) köszönhetően az autóvásárlók ingyenesen juthatnak hozzá az ügyfélkapun keresztül az összes hazai jármű előtörténetéhez, így az autók esetleges korábbi kártörténetét is nehezebb lesz eltitkolni.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nézzük meg, hol és kitől vásárolunk. Lehetőleg megbízható helyen vegyünk autót, ahová probléma esetén vissza is mehetünk.

A jó ár nem biztos, hogy jó autót is takar. Vásárlás előtt ne sajnáljunk rászánni 15–20 ezer forintot egy szakszervizben történő átvizsgálásra, állapotfelmérésre. Ilyenkor kiderülhetnek az általunk nem látható rendellenességek, és fény derülhet az autó komputerében tárolt hibákra is. Az sem mindegy, hogy milyen papírt írunk alá, és mindig azzal szerződjünk, akié az autó. Érdemes időt és energiát áldozni a vásárlásra, mert nagyon sokat veszíthetünk, ha rossz döntést hozunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!