nehogy meglepődjünk

2020.06.28. 11:00

Érdemes utánanézni, mire és meddig érvényes az autó jótállása

Az új autókra egy év kötelező jótállás vonatkozik, de a legtöbbször a gyártó és a forgalmazó ezen az időn túl is biztosít garanciát a hibákra. Ám ilyenkor már meghatározhatja, hogy melyekre.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay

„Barátom két év fél éve újonnan vett autójának ajtajánál a gumitömítés hosszan berepedt. Azt gondolja, az ajtó nyitásától, csukásától, de szerinte ennek nem szabadna így lennie. Tart tőle, hogy tovább romlik ez az állapot és beázik a kocsija. Szólt a szalonnak, ahol vette, mert szerinte még garanciális a hiba. Ott telefonon, elsőre azt mondták, ezt csak ő okozhatta, vállalja ő a javítás több tízezres költségét. Mit tehet? El kell ezt fogadnia?” – mondta el a szerkesztőségünket megkereső olvasónk.

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodától kértünk tájékoztatást az ügyben. Kiss-Benedek Damarisz jogász elmondta, hogy jelenleg az új autókra a jogszabály egy év kötelező jótállást biztosít. Azonban a legtöbb gyártó és forgalmazó ezen felül úgynevezett szerződéses jótállást vállal.

Az egyéves kötelező jótállás teljeskörű, hiszen jogszabályon alapul. A szerződéses jótállás vállalására a vállalkozás nem köteles. Önként dönthet úgy, hogy felajánlja. Ebből következően előre meghatározhatja a feltételeit. Például, hogy milyen hibák tartoznak a vállalt jótállás körébe és melyek nem. Erről persze előre tájékoztatást kell adnia és érdemes is elolvasni az ilyen „apró betűs szövegeket”.

Kiss-Benedek Damarisz

Olvasónknak tehát meg kell néznie, hogy a vásárláskor kapott papírok szerint meddig tart a neki felajánlott önkéntes jótállás, kapott-e egyáltalán ilyet. Ha igen és még érvényes, akkor erre érdemes hivatkoznia. Persze el kell olvasnia a feltételeit is.Ha a szerződésben nem zárta ki a vállalkozás – a kereskedő vagy a gyártó – az önkéntes jótállásból az autóján jelentkezett hibát, akkor a Polgári Törvénykönyv rendelkezése szerint orvoslása alól csak akkor mentesülhet, ha szakvéleménnyel bizonyítja, hogy a repedés nem gyártási vagy anyaghibára vezethető vissza, hanem a jármű tulajdonosa okozta, a nem rendeltetésszerű használatból eredt.

A Veszprém megyeiek a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda szakértőinek közvetlenül az 52/876-565-ös telefonszámon és az [email protected] e-mail-címen tehetik fel kérdéseiket. Olvasóink elküldhetik azokat szerkesztőségünknek is a [email protected] e-mail-címre. Akkor a válaszok lapunkban jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!