eloszlatjuk a homályt

2021.01.10. 07:00

Lámpák a ködben: fontos, hogy ne zavarjuk a többi sofőrt

A napokban többször is sűrű ködre figyelmeztetett a meteorológia, az autósok körében azonban tapasztalható némi bizonytalanság a ködlámpák használatával kapcsolatban. Tóth Zoltán, az egyik balatonfüredi autósiskola vezetőjének segítségével megpróbáljuk eloszlatni a homályt.

Sövényházi János

Forrás: pixabay

- A KRESZ szerint tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják – idézi az ide vonatkozó szabályt Tóth Zoltán. – Régebben ezt sebességhez kötötték, illetve hozzátették, „ha a közlekedés többi résztvevőjét nem zavarja”; az új megfogalmazás viszont elég tágan értelmezhető.

Ebből adódóan szabályt sem sérthetünk a ködlámpák használatával, mégis van pár dolog, amire érdemes odafigyelni.

- Jómagam a ködfényszórót nem nagyon szoktam felkapcsolni, hiszen az újabb (főleg a LED-es lámpákkal rendelkező) autók esetében tompított fénynél is kiválóan lehet látni ködben, felesleges rásegíteni – mondja Tóth Zoltán. – Régebbi gépkocsiknál viszont növelheti a látótávolságot, ha a tompított fény mellett bekapcsoljuk a ködfényszórót is. Ezeket a lámpákat egyébként úgy kell beállítani, hogy a közvetlenül előttünk lévő útszakaszt világítsák meg, így a szembejövő autósokat nem vakíthatják el.

- A hátsó, helyzetjelző ködlámpa vörös fénye viszont zavarhatja a mögöttünk haladókat. Ezért ha észrevesszük, hogy utolér és követ minket egy másik autó, jól tesszük, ha lekapcsoljuk a hátsó ködlámpát. Hasonló problémát okoz, amikor ködös és tiszta szakaszok váltják egymást az úton: ilyenkor a kényelmesebb sofőrök bekapcsolva hagyják a hátsó ködlámpát, ami szintén zavarhatja a mögöttük haladókat. Lakott területen nincs is értelme bekapcsolni, hiszen alacsony sebességgel haladunk, másrészt a városokban még éjszaka sem jellemző akkora köd, amekkora indokolná a ködlámpa használatát. Jómagam, ha lakott területre érek, azonnal le is kapcsolom.

Az alábbi videóban a ködlámpa helyes és helytelen használatára is látunk példákat. A 0:46-nál, a 8-as főúton látható szituációban „amikor mögé érnek, lekapcsolja a ködzárófényt, hogy ne vakítson: így kell ezt csinálni” – írja a videó készítője. 1:18-nál a 710-es úton: „Itt meg egy rossz példa. Megyek mögötte, és akkor kapcsolja fel a ködzárófényt. Teljesen értelmetlen és zavaró is. Hiába próbáltam neki jelezni mindenféle módon, vagy nem érdekelte vagy nem értette.” Ugyanígy 4:20-nál az M7-esen: „Nincs köd, de amikor utolérem, akkor felkapcsolja a ködzárófényt. Próbáltam neki jelezni, de csak megvillogtatta a ködlámpáját. Ahogy kimegy előlem, már kapcsolja is le. Biztos jól szórakozott.”

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a ködlámpák használatára vonatkozó szabály ugyan eléggé megengedő, de azért ne feledjük, hogy a KRESZ szerint kötelesek vagyunk úgy közlekedni, „hogy (...) másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzunk és ne zavarjunk”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!