Lovas

2015.07.07. 13:33

Ételben az élet - Együtt főztek a szabad ég alatt

Lovas - Toros káposztás és zöldséges pörkölt is született a Lovasi Napok főzőversenyén. A zsűri az ízhatás mellett a tálalást is értékelte.

Prevics Éva

A Góré fantázianévvel induló csapat már többedszer vett részt a lovasi főzőversenyen. A fiatal fiúk közül ketten lovasiak, egyikük pedig Hollandiában él, de itt évente egy alkalommal biztosan együtt főznek. Egyikük szakácsnak tanult, így mondhatni szakértőként segítette a munkát. Azt mondták, fiatalos hozzáállásuk a főzésben is megnyilvánul. Ha például nem elég puha a hús, öntenek egy kis kólát a pörkölthöz, saját lelkesedésüket pedig sok rozé fröccsel segítik elő. A siker általában nem marad el már kétszer nyertek a főzőversenyen, igaz, idén nem ők érdemelték az arany érmet, hanem a Lovasi üstökösök, akik egy hagyományos és igen ízletes ételt tettek a zsűri asztalára.

12 csapat versenyzett idén, a háromtagú zsűriben foglalhatott helyet a Napló újságírója is. A kóstolók végül Bene Sándor mesterszakács vezetésével választották ki a legjobb ételeket. A versenyen a házias ízek voltak a jellemzők, több klasszikus pörkölt született vörösbor hozzáadásával, de főztek pacalos, zöldséges, toros káposztás ételt is, sőt volt, aki sztrapacskával és kovászos uborkával tálalta a művét.

Bene Sándor a Naplónak elmondta: egy pörköltnél is rendkívül fontos a jó minőségű nyersanyag, a hús-hagyma arány és az első osztályú pirospaprika. A pörkölt lényege, hogy zamatos, mártásos, összhatásában jóízű étel legyen. A zsűri egyébként nemcsak a kellemes ízvilágot értékelte, hanem nézte a tálalást és a főzés higiéniáját is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!