Lovászpatona

2016.03.30. 17:50

Javaslatok az értéktárba

Lovászpatona - A helyi önkormányzat megalakította a Lovászpatonai Értéktárat a falu történelmi és kulturális értékeinek rögzítésére, megőrzésére.

Polgár Bettina

A bizottság tagjai között kapott helyet Bartha Lászlóné helytörténész, Fehér Mária címzetes főjegyző, Jurkulják János, a falumúzeum munkatársa, Lukács Józsefné üzemgazdász, Pölöskei István helytörténész, Tóth Szabolcs képviselő, valamint Varga Béla tanár. Pintér Imre, Lovászpatona polgármestere hívta össze az alakuló ülést, melyen Fehér Máriát választották meg a bizottság elnökének.

Az eseményen összeállították a helyi értéktárba javasolt történelmi épületek, hagyományok, néprajzi alkotások, életművek, emlékhelyek listáját, megállapítva, hogy a falu rendkívül gazdag történelmi értékekben. Az alakuló ülésen hét javaslatot tárgyaltak, köztük szerepelt két hősi emlékmű, valamint három százéves kőkereszt.

Félezer éves freskórészlet az Árpád-kori templomban
Fotó: Bartha Lászlóné

Történelmi értékek őrzője még a községben a 800 éves Árpád-kori evangélikus templom román és gótikus ablakaival. Az épületben található az ország legrégebbi barokk oltárképe, valamint egy félezer esztendős szentélyfreskó, melyet nemcsak a települési, hanem a megyei és az országos értéktárba is javasoltak felvenni. További érdekesség, hogy az országban ez a legrégebbi ma is működő templom, amely evangélikus gyülekezet kezében van.

A bizottság a továbbiakban is várja az értéktári ajánlásokat, hiszen ezekre bárki javaslatot tehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!