Nagyvázsony

2015.03.15. 14:25

Történelmünk nagyjai a várban

Nagyvázsony - Történelmünk nagyjai címmel különleges időszaki kiállítás nyílt a Nagyvázsonyi Kinizsi-várban.

Heffler Péter

A keszthelyi művész, Túri Török Tibor harmincegy mellszobrot mintázott meg legkedvesebb magyarjai közül, melyek Nimródtól Petőfi Sándoron át egészen Wass Albertig azon történelmi személyiségeket formázzák meg, akik jelentős szerepet vállaltak a magyarság történelmében. A mellszobrokat a nagyvázsonyi Kinizsi-vár kápolnájában állították ki időrendi sorrendben, alakonként egy-egy kis történelmi leírással.

- A Történelmünk nagyjai című kiállítással eltökélt szándékunk, hogy a már eddig is nagy népszerűségnek örvendő vártúrán, kovács bemutatón, papírmerítésen, viaszpecsét készítésen és a lovagi tornákon túl még teljesebb programot kínáljunk a Kinizsi várba látogató iskolások és családok számára egyaránt egész évben - mondta Mekler Norbert várkapitány.

Túri Török Tibor szobrászművész és Mekler Norbert várkapitány a kiállítás megnyitóján
Fotó: Tibenszky Móni Lisa

A Kinizsi-vár Mátyás király Fekete seregének verhetetlen hadvezére, Kinizsi Pálnak a legendáját és a reneszánsz kort kelti életre tematikus programokkal és fesztiválokkal egész évben, ahova tavaly csaknem ötvenezren látogattak el.

A Pro Cultura Keszthely-díjas Túri Török Tibor alkotó szobraiból álló kiállítás az elmúlt év végén debütált a keszthelyi Balaton Színházban Legkedvesebb magyarjaim címmel.

A kiállítással való misszióját így fogalmazta az alkotó: Legfőbb célom az alkotás élménye mellett a magyarságtudat elmélyítése és megismertetése az ifjúság számára. Magyarnak lenni nem állapot, hanem érdem. A szobrok közül elsőként Erzsében királynőt, Sissit formáltam meg. Az első Sissi-szobor sokat jelentett nekem, inspirált, főként az ő nagy lelke, a magyarok iránti szeretete és a velünk való azonosulása mondta az alkotó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!