Nap képe

2011.03.23. 13:26

Lajhárbébi az állatkertben

Veszprém - Mindössze 15 centiméter, az anyja hasába csimpaszkodik, de ő kapja ezekben a napokban a legtöbb figyelmet: lajhárbébi született a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkban.

Németh F. Bernadett

A kis lajhár papája csupán látogatóba érkezett a veszprémi állatkertbe, állandó lakhelyéről átmenetileg kiköltöztették Veszprémbe. Kiküldetése alatt szerelmi kalandba bonyolódott a veszprémi állatkert nőstény lajhárjával, a légyott tüneményes eredménye a kis lajhár, akinek a nemét még nem sikerült megállapítani. Az egyedülálló lajhármama és kicsinye a Kölyökdzsungel játszóház és terráriumban tekinthető meg.

A lajhárok Dél-Amerikában, az esőerdőben fákon lógva élnek és annyira szélsőségesen alkalmazkodtak ehhez az életmódhoz, hogy a földön szinte alig tudnak mozogni, viszont érdekes, hogy kiválóan úsznak. Táplálékuk levelekből és gyümölcsökből áll, ez az alacsony energiatartalmú élelem az oka, hogy a gyakran lustának titulált állat olyan keveset mozog, hiszen spórolnia kell az energiával. Napi 9-10 órát alszik, és amikor ébren van, jellegzetes testtartással, fejjel lefelé halad az ágakon, igen lassú tempóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!