Nap képe

2012.01.25. 16:50

Erdei fülesbaglyok falva

Hosztót - A település adottságait tekintve kedvez az erdei fülesbaglyoknak (Asio otus).

ifj. Vasuta Gábor

Hosztót zavartalan zsákfalu, a környékén jó táplálkozóhelyek vannak, így a piciny településen sok-sok bagoly telel. Az elhagyatott házak udvarán álló életfák, fenyők és egyéb örökzöldek a baglyok kedvelt nappalozóhelyei.

A baglyok a költési idő végén, késő ősszel jelennek meg a településen. A nappalra elrejtőző, éjszakai aktivitású madaraknak március derekáig tart a csoportosulásuk, majd szétszélednek és kialakulnak a párok.



A fák alatt található fekete színű, hosszúkás, úgynevezett bagolyköpetek árulkodnak leginkább a jelenlétükről. Ezek a  köpetek hasznosak az ornitológusok számára, mert szétboncolva és mikroszkóp lencséje alatt megvizsgálva meghatározhatják a zsákmányállataikat. Ezen vizsgálatokból derült ki, hogy a mezőgazdaság számára hasznos tevékenységet folytatnak, hiszen az erdei fülesbagoly túlnyomórészt mezei pockot (Microtus arvalis) zsákmányol, amely az egyik leggyakoribb kártevő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!