Nemeshany

2015.08.07. 09:44

Faluriport: Nemeshany az élő hagyományok falva

A hagyományok ápolása, továbbadása, a kultúra Nemeshany erőssége. A 430 lakosú településen működik a térség egyetlen működőképes vizimalma.

Tisler Anna

A település központjában, a főút mentén elhelyezkedő ipartörténeti látványosság és a mellette épült fogadó vonzza a vendégeket. Jól működik a falusi turizmus.

Az önkormányzat fejlesztéseinél figyelembe veszi a lakosok és a vendégek igényeit is. A község utcái, terei gondozottak, virágosak. Sehol egy eldobott hulladék. A közbiztonság jó.

Kiss Attila polgármester.

- A Sümeget és Devecsert összekötő út nagy forgalma előny és hátrány is - fogalmazta meg Kiss Attila polgármester. - Előny, mert jó az autóbusz közlekedés, könnyű iskolába és munkába járni. A turisták könnyen idetalálnak. Hátrány, hogy a forgalom zajhatással is jár, de mi inkább az előnyöket élvezzük.

A jó közlekedés, a rendezett településkép, a városokhoz és munkahelyekhez való közelség miatt több család letelepedett, akik családi házban, nyugodt környezetben kívántak élni. Mára  a kiköltözők száma ugyan csökkent, de egyre több  helyi fiatal marad községben családot alapítva úgy, hogy beköltözik a nagyszülői házba, amelyet lehetőségei szerint felújít. Bár az elmúlt néhány évben kevesebb gyermek született, a 14 éven aluliak száma így is 80 fő, a lakosságszám arányában magas.

Kiss Virág mutatja a táborban készített munkáját.

Az önkormányzat a 16 éven felüli diákok számára a munkaügyi kirendeltséggel közösen nyári munkalehetőséget hirdetett. Az első hónapban öten, a másodikban ketten éltek a lehetőséggel. A diákok többek között a könyvtárban segítettek. A felnőtt munkanélkülieket a Start programban foglalkoztatják. Ők mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak. A terményből a szociálisan rászorulók részesülnek, valamint a gyermekintézményeket is ellátó káptalanfai konyhára is szállítanak. A nemeshanyi  gyerekek oda járnak óvodába, iskolába.

A tájházat a turisták is felkeresik.

Egy régi épületből Tájházat alakítottak ki. Az épületben helyi értékeket, régi mezőgazdasági eszközöket is bemutatnak. Augusztus elején ott kapott helyet a csipkekészítő tábor. A tábor vezetője, Devecsei Gáborné csipkekutató, évek óta minden nyáron meghívja az érdeklődőket egy hetes közös munkára. A táborvezetőtől megtudtuk, már a gyerekek is érdeklődnek a külföldön is ismert nemeshanyi csipke iránt. A táborban többségében a helybeliek jelentkeznek, de érkeztek már ügyes kezű hölgyek az ország másik végéből is. Idén többek között kitűzőt készítettek, melyet akkor viselnek, ha kiállításra vagy más közös programra mennek. A falunapon kiállítást szerveznek a munkáikból. Az egyik résztvevőtől, a felső tagozatos Kiss Virágtól megtudtuk, hogy már harmadszor táborozik. A helybeli kislány büszke szülőfaluja értékeire. A csipkekészítést élvezi, ugyanis azonnal láthatja munkája eredményét.

A faluház gyűjteménye egykori nemeshanyiak felajánlásából múlt század elejei paraszti bútorokkal, használati tárgyakkal gazdagodott. A berendezési tárgyakat hamarosan bemutatják.

A Csizmadia vizimalom udvara mindig tele van virággal.

A kistelepülésen három civil szervezet működik, más területen ugyan, de a közös cél érdekében összefognak. A Nemeshanyért Egyesület céljai között a helyi értékek őrzése, a csipkeverés hagyományainak ápolása szerepel. Az ő támogatásukkal működik a Nemeshanyi Csipkések Baráti Köre. Az egyesület tagjai szervezik a közösséget összekovácsoló programokat, az idősek napját, a fiataloknak sportnapot, a gyereknapot, a Mikulás ünnepséget.

A Tonus Peregrinus Hagyományőrző Egyesület zenei és egyéb kulturális programokat szervez. Működik a településen egy pajtaszínház, amelyben igény szerint zajlanak a rendezvények.

Kiállítás a malom udvarában.

A Vizimolnár a Falusi Turizmusért Egyesület az ifjúsági szálláshelyek kínálatával, kiránduló csoportok fogadásával, a település értékeinek a népszerűsítésével foglalkozik. Nemeshany legismertebb nevezetessége a Csizmadia vizimalom, amelyet az egykori tulajdonosok leszármazottja, Csizmadia Elemér és családja üzemeltet. A malom mellett őshonos magyar állatokkal is ismerkedhetnek a látogatók. Csizmadiáéktól megtudtuk, egyre több látogatójuk van az ország minden részéről. Sokan a világhálón találtak rájuk, mások már Nemeshanyban járt ismerősei elbeszéléséből hallott a kiállítóhelyről.

Csizmadia Elemér mesél a betérőknek a régi falusi életről, a malom működéséről, a molnárok mindennapjairól. Augusztus elején a pápai Allegro művészeti iskola tartotta ott harmadik öko táborát. Bakonyiné Zsuzsa tanártól megtudtuk, az öt nap alatt ismerkedtek a községgel, az ott élő fiatalokkal, kirándultak a Somlóra, néptáncoltak és kézműves foglalkozást tartottak. A gyerekek a kiállításokon  megismerték az egykori falusi életet, a természetközeli életformát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!