Nemesvámos

2015.02.14. 13:44

Finomabbnál finomabb ételek Nemesvámoson

Idén az időjárás is kegyeibe fogadta a harmadik Vámosi lencse- és hurkafesztivált. Az egész napos versenyen tizennégyféle ételt készítettek.

Marton Attila

Viski József, agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár megnyitójában hangsúlyozta, a kormány kiemelt célja a kis- és középvállalkozások támogatása. Hozzátette, szeretnék, ha a lakosság magyar termékeket fogyasztana és minél rövidebb élelmezési láncon keresztül szerezhesse be az egészséges élelmiszereket. Elmondta, az ország 1200 milliárd forintot fordíthat agrárfejlesztésre 2020-ig.

Sövényházi Balázs polgármester közölte, a főzőversenyen hat csapat készített lencseételt, nyolc formáció pedig hurkát. A lencse az egyik legegészségesebb, míg a hurka az egyik legfinomabb étel, emelte ki köszöntőjében Némedi Lajos veszprémi alpolgármester, míg Rafain Endre, Nemesvámos erdélyi testvértelepülésének, Tusnád polgármestere köszönetet mondott a meghívásért.

A versenyzők a hurka hagyományos elkészítési módjai mellett többek között tárkonyos-tejszínes lencsekrémlevest és káposztás-csülkös lencsegulyást is készítettek.

Az étkeket a SÉF iskola oktatói, valamint Porga Gyula veszprémi polgármester is zsűrizte. A hurkát készítő csapatok között a nemesvámosi kézilabdacsapat tagjai végeztek az első helyen, megelőzve a tusnádi Mackós csapatot, és a Civilek Sólyért gárdáját. A zsűri döntése szerint a legfinomabb lencseételt az Aranyfakanál csapat készítette, második helyen a „Hi meg há” ifjúsági klub végzett, míg a harmadik helyezett az Agrárkamara csapata lett.

A gasztronómiai finomságok mellett kulturális programok is színesítették a fesztivált. Délután fellépett a Borostyán Népdalkör és a Lencseszemek Assszonykör, a díjak átadása után pedig színpadra lépett a litéri Szárazág Néptáncegyüttes, valamint Dominek Anna és Bakonyvári Sándor adott operettműsort.

A sportcsarnokban bemutatkoztak a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület mesterei, valamint öt helyi és tizenöt Balaton-felvidéki kistermelő termékeiből is válogathattak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!