Noszlop

2017.04.08. 13:33

Közös húsvéti készülődés

Noszlop - Vajon meghonosodik-e a húsvétoló szó mai nyelvünkben, ahogyan Kodály Zoltán kórusműve nyomán a pünkösdölő? - gondolkodott Magyar Istvánné könyvtáros.

Penk Tímea

Húsvétoló címmel rendezett ünnepi készülődést a közösségi házban a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer és a települési önkormányzat. Magyar Istvánné arról számolt be, hogy Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész bemutatta a viaszolás, az írókázás technikáját, és a hagyományban megőrződött e tájhoz kötődő motívumokat.

Fotó: Körmendi Istvánné

- Hogy a húsvétoló szó meghonosodik-e, azt majd az idő eldönti. Az azonban biztos, hogy a húsvéti tojásdíszítés - pingálás, festés, karcolás, írókázás, hímzés, patkolás - egyre szélesebb körben válik ismét szokássá. Az is örömteli, hogy nemzedékeket átölel és közösségbe von ez az újjáéledő hagyomány, hiszen nagyszülők, apák, anyák, gyerekek együtt készülődnek az ünnepre - számolt be a könyvtáros, aki szerint köszönet illeti mindazokat, akik éltetik a tradíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!