Olimpia

2012.07.26. 16:39

London 2012 - Földre zuhant diszkosz

London - Még el sem kezdődött az olimpia, máris itt egy lesújtó, magyar versenyzővel kapcsolatos doppingbotrány: Kővágó Zoltán diszkoszvetőt két évre eltiltotta a nemzetközi Sportdöntőbíróság. Az indok: a sportoló kivonta magát a doppingellenőrzés alól...

Bobory Balázs

Most hagyjuk azokat a megállapításokat, miszerint az élsport csak C-vitaminnal nem megy és azon a viccen se mosolyogjunk, hogy az athéni olimpiai faluban 2004-ben magyar sportolók által lepisilt tuja, azóta is bármikor képes 80 méternél távolabbra hajítani a kalapácsot.

A helyzet ennél sokkal bonyolultabb és szomorú.

Egyetlen nappal a 30. nyári játékok megnyitója előtt két esztendőre tiltottak el magyar nehézatlétát, mégpedig az éremesélyes Kővágó Zoltánt, aki diszkoszvetésben a 2011-es esztendőt világranglista-vezetőként zárta, idén pedig bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon.

Most pedig lényegében vége a pályafutásának, hiszen már két évvel ezelőtt is a befejezésen gondolkodott.

Csütörtökön délelőtt robbant a bomba: a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ).
  
"A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól" - áll a MASZ közleményében.


    
A MASZ tájékoztatása alapján Kővágó ellen a nemzetközi szövetség,  az  IAAF indított eljárást korábban, ám a háromtagú független magyar doppingbizottság felmentette a versenyzőt, mivel úgy ítélte meg, hogy nem követte el a "terhére rótt cselekményt", s nem szegte meg doppingellenes kötelezettségeit. A nemzetközi szövetség ezek után fordult a CAS-hoz. Az  ítélet  jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

"Bizonyára hallottátok, mit csináltak velem és a magyar diszkoszvetéssel. Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam, de úgy látszik, a sorozatos negatív tesztek és a magyar hatóságok felmentése sem elegendőek a bizonyításhoz - írta a Facebookon az athéni játékokon ezüstérmes,  harmadik dobóatléta. 

- Bizonyára egy évvel ezelőtti nyert per újratárgyalásának semmi köze a most kezdődő olimpiához, és bizonyára ez nem egy megrendezett  "hadjárat" ellenem...
    
Arról, hogy pontosan milyen vétség miatt tiltották el Kővágót, egyelőre sem ő, sem a magyar szövetség (MASZ) nem adott tájékoztatást.

Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így természetesen Kővágó Zoltánt is, ám a jelek szerint soha nem fog kiderülni, doppingolt-e vagy sem, ha elmulasztott megjelenni  vizsgálaton, akkor szándékosan tette, vagy csak félreértés adódott, mint anno, az úszó Kovács Ágnes esetében.

A lényeg az, hogy a gyanú árnyéka örökre a diszkoszvetőn és az egész magyar sporttársadalmon rajta marad.

Hiába  küzd a NOB a dopping ellen, a laboratóriumok egy lépéssel mindig előrébb járnak.  Nyílt titok ez,  a sajátos háború vége még nincs közel, sőt végeláthatatlannak tűnik...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!