Olvasó

2011.05.05. 20:14

Jobb sorsban bízva

Mozgalmas napokat élünk, a világban és itthon is folyamatosan rendkívülinek mondható események zajlanak. Ám amíg odakint az emberek mindennapjait viszonylag távolról érintő, de mégis figyelemre méltó események történnek, addig hazánkban nap mint nap az életünkre közvetlenül is hatást gyakorló bejelentések, tervek, koncepciók látnak napvilágot.

Barták Péter

Nehéz megítélni, hogy ezek valójában mennyire változtatják majd meg a jövőnket, milyen mértékben és milyen irányban befolyásolják a napi életvitelünket. Csak remélhetjük, hogy végre a naposabb oldalra kormányozzák a szekerünket. Mint ahogy a mögöttünk hagyott huszonegynéhány év is tele volt reményekkel, várakozásokkal. Mármint arra vonatkozóan, hogy életkörülményeink folyamatosan javulni fognak, lemaradásunk a nyugati világhoz képest csökkenni fog, egészen addig, míg el nem tűnik, és mi is jólétben, nyugalomban élhetünk. Aztán mi történt?

Mindig volt valami, ami ezt egyre csak odébb tolta, és most azt érezzük, hogy ugyanott tartunk, mint annak előtte. Ha lehetőségünk van rá, és elmegyünk mondjuk Ausztriába, a már csak jelzésértékű határ itteni oldalát elhagyva ugyanaz a keserű érzés fog el bennünket, mint húsz évvel ezelőtt. Az utak, épületek, parkok állapota, a tisztaság, az életvitel nyugalma, kiegyensúlyozottsága még mindig legalább húszévnyi különbséget mutat. Ráadásul a körülöttünk lévő, korábban nálunk is sanyarúbb sorsú országok némelyike pedig láthatóan sikerrel veszi az akadályokat, jobbnál jobb eredményeket ér el.  Valami nagy dolognak kell történni ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk. Kérdés, hogy megvan-e hozzá a valódi tehetség és akarat, és nem néhányak kiváltsága lesz-e.

Ezek is érdekelhetik