Olvasó

2011.10.06. 15:15

Aki szemetel, fizessen többet!

Olvastam a Naplóban egy idős házaspár panaszát a szemétdíjról. Ehhez csatlakoznék én is. Nálunk Balatonfűzfőn a Vertikál Zrt. ürít, nyáron heti két, télen heti egy alkalommal.

Napló Online

Tizennégy éve lakunk kertes családi házban. Tízfős család vagyunk (két felnőtt, nyolc gyermek). Többször próbálkoztam az önkormányzatnál is és a szolgáltatónál is, hogy a szemétdíjunkat csökkentsék, mivel alig termelünk szemetet.

A 10 fős háztartásunkból négyhetente telik csak meg a 120 literes szemetesedényünk!
Többször javasoltam már, hogy át kellene alakítani a szemétdíjat: aki szemetel, fizessen többet. Egy lehetséges megoldás, amit a szolgáltatónak, az önkormányzatnak és több szervezetnek is megküldtem, de válasz sehonnan sem jött rá: ragasszanak például vonalkódot vagy chipet a kukákra. Szereljenek a kukáskocsikra vonalkódolvasót. (Azzal, hogy ürítés után kb. 5-10 percig ne lehessen újra leolvasni a kukát, nehogy többször kiszámlázzák az egy ürítést több felemeléssel.)
 
Kombinálhatnák mérlegeléssel is a vonalkód leolvasást: nehezebb kukáért többet kérnének. Havonta tételes számlát küldhetnének: időpont (percre), súly (dkg), ár. Így még ha négyszeresére emelnék is a szemétdíját, ha négyszeresére is emelnék, mi például még így is kevesebbet fizetnénk. Mert abszurd, hogy aki vigyáz a környezetére, nem állít elő szemetet, azzal fizettetik meg a másik csoport szemetét.

Palásthy Imre
Balatonfűzfő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!