Olvasó

2012.03.27. 08:42

Az ötvenedik színházi világnap

Ötvenedik alkalommal, 1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot abból az alkalomból, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

Balla Emőke

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét.

1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot. Idén a népszerű amerikai színész,  John Malkovich fogalmazta meg  gondolatait  a  színházakban dolgozó társainak, barátainak.   Kívánom, hogy munkátok legyen nagyszerű és eredeti. Mély, megindító, elgondolkodtató és egyedi. Segítsen elgondolkodni, mit jelent embernek lenni, és mindezt szívvel-lélekkel, őszintén, nyíltan és méltósággal tegyétek. Azt kívánom,    győzzétek le a viszontagságokat, a cenzúrát, a szegénységet és a nihilizmust, melyekkel sokaknak meg kell küzdeni. Tehetséggel és kérlelhetetlenül tanítsatok arra, hogy a maguk összetettségében értsük meg az emberi érzelmeket.

Ez a  színház igazi feladata. Nemcsak az, hogy pár órára elfelejtesse velünk gondjainkat,  hanem hogy az előadások elgondolkoztassanak és egyben választ is adjanak arra: Kik vagyunk? Merre tartunk? Milyenek a kapcsolataink? Hogyan éljünk?  Ezért van a színház: hogy   őszintén, bátran  szembenézhessünk önmagunkkal. Az ünnepi napon köszönetet mondunk a  színháznak, színészeknek és  színházi dolgozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!