Olvasó

2013.07.03. 10:08

Miért nem jár az ingyenes orvosi ellátás?

Olvasói levél és reagálás egy támogatás ügyében.

Napló

Több mint negyven, munkával eltöltött esztendő után jövőre leszek 60 éves. Amikor a 23 ezer forint szociális segélyemet csökkentették ezer forintra, levélben kértem, hogy ezzel az összeggel támogassanak egy nehéz sorsú embert. Ehelyett felszólítottak, legutóbbi határozatukkal pedig megvonták a segély maradékát is, és mint írták: többé nem vagyok jogosult ingyenes orvosi ellátásra sem. Vagyis felajánlásomból büntetés lett, pária sorsra ítéltettem, aki alapvető jogaitól – úgy tűnik – egyszerű határozattal megfosztható. Csak találgathatok, mi vezetett idáig. A szolidaritás, tisztesség felszámolódott, a gátlástalanság mételyét eresztették az emberek közé. Parancsra tettem, mondogatják, ami jól jelzi a kor szervilis gondolkodását. „Érvényt kell szereznem a törvény betűinek!” A törvénynek, ami  az erkölcsteleneknek kedvez, és a kisemmizetteket nyomorítja?

Ez a határozat, amit kedves polgármester asszony és jegyző asszony az önök hivatalából kézbesítettek, egy kíméletlen világ üzenete, amelyet nem vallok magaménak. Az én világom a megértés, önzetlenség pillérein nyugszik, és nincs okom feltételezni, hogy az önöké  más volna. Meggyőződésem, hogy az emberek nem lehetnek automaták, s bántani fogja őket a lelkiismeret, ha ellene tesznek annak. Ha máskor nem, élete végén mindenkinek számot kell vetni: miféle jót cselekedett életében.

Pálfi Zsuzsa, Nagyvázsony

 

Megértjük Pálfi Zsuzsa keserűségét, de hivatalunk az ellátás megállapítása, felülvizsgálata és megszüntetése során a jogszabályban foglaltak szerint járt el. Az ezer forint összegű ellátás megállapítását követően Pálfi Zsuzsa írásban jelezte, hogy adjuk a támogatást inkább egy nehéz sorsú embernek. Levele kézhezvételét követően írásban tájékoztattuk, hogy a számára megállapított ellátást nem tudjuk másnak adni. Amennyiben nem kéri az ellátást, arról írásban mondjon le. Ügyfelünktől az ellátás megszüntetése miatt nem kaptunk írásbeli megerősítést. Az ellátás megállapításáról szóló határozat együttműködési kötelezettséget írt elő a családsegítő szolgálattal, ahonnan június 10-én értesítést kaptunk, hogy ügyfelünk az együttműködési kötelezettségének többszöri felszólítás ellenére sem tett eleget. A kötelezettség elmulasztása miatt az aktív korúak ellátását megszüntettük, és tájékoztattuk, hogy az ellátás megszüntetésével az egészségügyi szolgáltatásra vonatkozó jogosultsága is megszűnik.

Vigh-Krupla Orsolya, polgármester

Henn Ferencné, jegyző

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!