Olvasó

2014.04.18. 10:00

Tanulmányút a határon túlra

Az Ajka Városi Óvoda Székhely Óvoda Csodabogár Tehetségpont nevelőtestülete, Kanczlerné Csizmadia Zsuzsa, Lakatosné Kardos Ildikó, Németh Zoltánné, Pintérné Szukics Júlia, Enesey Rita, Nagy Szilvia, Kovács Imréné, Dukánné Reisinger Mária, Kalmár Mária és Varga Csilla egy pályázat keretében látogatást tett a bécsi Amaped Tehetségpontba.

Az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete az egyetlen szervezet német nyelvterületen, amely megkapta a Tehetségpont kitüntető címet. A szervezet az Ausztriában élő magyarok nyelvi támogatása és a beilleszkedés segítése mellett különböző területeken nyelv, dráma, ének, vers, balett lehetőséget nyújt a tehetségek segítésére.

Az ajkai óvoda nevelőtestülete, Kanczlerné Csizmadia Zsuzsa, Lakatosné Kardos Ildikó, Németh Zoltánné, Pintérné Szukics Júlia, Enesey Rita, Nagy Szilvia, Kovács Imréné, Dukánné Reisinger Mária, Kalmár Mária és Varga Csilla a bécsi látogatáson (Fotó: Enesey Rita)

A program keretében látogatást tehettünk a város legújabb és legmodernebb óvodájában, ahol a megszokottól eltérő építészeti stílus, az üvegfalak átláthatósága lehetővé teszi a nyitottabb óvodai nevelést, a műhelyek közötti mozgást. A változatos tevékenységek közül az óvodások szabadon választhatnak, de ez a szabadság nagy figyelmet és fegyelmet igényel a gyermekektől és a nevelőktől egyaránt. Közben a nyelvi nehézségeket is meg kell oldani, hisz a gyermekek 18 20 nyelvterületről érkeztek. A látogatás során sok érdekes dolgot láttunk, hallottunk, melyeket napi munkánkban is felhasználhatunk. A szakmai programok mellett lehetőségünk nyílt városnézésre, a nevezetességek és múzeumok megtekintése közben átélhettünk egy rendhagyó történelemórát, itt fel-eleveníthettük ismereteinket.

Enesey Rita

óvónő,

fejlesztőpedagógus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!