Olvasó

2015.11.23. 09:39

Csak így tovább, lelkes BERHI-sek!

Sok éven át messze földön híres birkózó sportegyesület működött Berhidán.

Olvasó

Természetes, hogy fejlődésük és eredményeik függvényében kellett volna elismerésben és anyagi támogatásban részesíteni őket. Ifjúságnevelési céljaikon felül növelték a település rangját, azonban az önkormányzat nem méltányolta sikereiket. (Pl. Németh Zsanett, kadet- világbajnok, Magyarország első női birkózó világbajnoka, kétszeres junior Európa-bajnoki ezüstérmes, tízszeres magyar bajnok, az idei év tavaszán U-23-s Eb-bronzérmese, jelenleg az ÚTE versenyzője, nevelőedzője Nesó Sándor.

Működésük folytatása egy idő után ellehetetlenült. Az egyesület 2007–2012-ig szünetelésre kényszerült. A lelkes sportvezetők azonban megmentették a pusztulásra ítélt eszközöket. Kölcsönadták a Veszprémben 2008-ban alakult Centrum Birkózó Egyesületnek. A volt berhidai szakosztály vezetői folyamatosan tájékozódtak a megyeszékhelyen létesült csoport munkájáról, és segítették kibontakozását, sikeres működését.

A berhidai Nesó Sándor országos rangú csont-, szaru- és fafaragó népművész. Az országos népművészeti kiállítás zsűrije a legutóbbi rendezvényen Élő Népművészet Arany Oklevéllel ismerete el munkáját. A papkeszi Rupp József több száz papagáj és más madarak neveléséről, az ugyancsak papkeszi Németh László pedig afféle házi bormúzeumáról ismert. Valamikor aktív résztvevők, majd edzők, vezetők lettek a birkózósportban. Aktívan tevékenykednek ma is, nekik is köszönhető, hogy térségünkben nemcsak hogy nem halt ki, hanem továbbra is élénk a birkózósport iránt érzett szeretet.

Az idén Papkeszin leltek megértő és segítő önkormányzatra és iskolai vezetésre. BERHI Birkózó Sportegyesület, Papkeszi néven működnek. Nevük mozaikszó, mely régi lelkes vezetők nevének kezdő betűiből alakult, megőrizve az elődök méltó emlékét.

A Papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola tornatermében folynak az edzések 45–50 helybéli és térségi gyermek részvételével. Az egyesület elnöke, az edzők vezetője Nesó Sándor, aki társadalmi munkában tevékenykedik. Társai, segítői: Rupp József és Németh László. A működéssel járó bőséges adminisztrációs munkát Nesó Sándorné végzi szorgalommal és hozzáértéssel. A szakképzett, hivatásos, lelkes és fiatal edző – Maász Barnabás, akit a jövő edzőjeként építenek a fenti edzők – Veszprémből jár ki, és ugyancsak társadalmi munkában dolgozik, csupán a felmerülő költségeinek megtérítésére tart igényt.

Az egyesület életképességét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a dorogi magyar bajnokság 200-nál is több versenyzője közt a +65 kg-osok csoportjában Babai Celesztina 4. a 49 kg-osok közt pedig Csonkás Veronika 5. helyezést ért el. Minden BERHI-s sikere ez.

Méltó a régióban 1952-től tevékenykedők és a mai utódok hitéhez, erőfeszítéséhez. Ugyanakkor érdemesebb támogatást, olimpiai pontot jelent az eredmény. Csak így tovább az ellenfelek és a nehézségek lebirkózásában, lelkes BERHI-s fiatalok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!