Olvasó

2015.11.03. 10:44

Deák Ferenc nyomában

Nem kellenek ahhoz évfordulók, hogy megemlékezzünk nagy magyarjainkról. Az Ajkai Bánkis Természetjárók Nyugdíjas Klubjának 51 tagjával egy szép őszi napon kirándulást tettünk a haza bölcse kehidai birtokára.

Olvasó

Felkerestük a Deák-kúriát, mely ma múzeum. Megnéztük a Szent László-kápolnát, majd a Deák-kúthoz 2 kilométert sétáltunk. Sokszor pihent és elmélkedett ott a reformkor vezéralakja! (A hely érdekessége, hogy ingával kimutatható a Szent György-vonal energiája, mely az ezoterika szerint állítólag jótékonyan hat az emberi szervezetre.) A temetőkápolnát is felkerestük, ami a Deák család kriptája. Deák Ferenc 1876. január 29-én hunyt el, és a Kerepesi temetőben nyugszik. Ravatalánál Erzsébet királyné is imádkozott. Kossuth Lajos cipruslombot küldött a sírjára a turini (Torinó) száműzetéséből. Mi is nagy tisztelettel emlékeztünk a Batthyány-kormány igazságügy-miniszterére, kinek cselekedeteiben mindvégig törvénytisztelet, igazságosság, becsületesség és méltányosság nyilvánult meg.

Ha már erre jártunk, megnéztük a kallósdi kerek templomot, és kisétáltunk a Zala-szigeti Árpád-kori templomromhoz. Ezeréves története alapján töredékeiben is megigéző ez a téglaépítmény.

A tartalmas történelmi sétát kehidakustányi fürdőzéssel zártuk.

Csuba Erzsébet klubtag

Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!