Olvasó

2016.05.12. 13:07

és megint Gyulaffy-napok!

Felidézem kockánként, mint egy filmet, iskolánk életének kiemelkedő időszakát, a Gyulaffy-napokat, amikor áprilisban egy hétig minden megmozdul, minden másképp történik, mint a hétköznapokon.

Civil Tudósítónktól

A keddi filmkockán Hadnagy Lászlóra, iskolánk régi igazgatójára emlékezünk szeretettel, tisztelettel, sírját körülállva. A szerdai felvételen más iskolákból érkezett versmondók mérik össze tudásukat a szakmai zsűri előtt, Arany János Toldiját, balladáit, Petőfi János vitézét szavalva. Lélekmelegítő élmény.

A csütörtökről nem elég egy kép, ezt a napot csak egy sorozat tudja érzékeltetni: a Gyulaffy-futáshoz izgatottan rajthoz álló diákok jeles sportoló vendégekkel, a dobogón büszkén feszítő futóink. Aztán a forgószínpadszerűen folyó tevékenységek villannak fel: ökofilmnézés, drámajáték, sulikvíz. A csillagos eget nappal fürkésző arcok, mert ezalatt mindenki eljutott a vándor-planetáriumba.

A délutáni felvételek is sokszínűek. Koszorúzás vitéz kapitányunk szobránál, ünnepélyes hangulat, a tiszteletadás képei. Kiállításaink fotói: a természet pillanatai, szép füzetek, megyei rajzpályázatunk alkotásai. S a boldog díjazottak a színpadon. A megyei olvasópályázat ünnepélyes eredményhirdetése. Majd a kultúrműsor villanásai: vetődő negyedikes oroszlánok, német nemzetiségi tánc, vidám angolszakkörösök és németesek dalai, a Falu végén kurta kocsma négykezes változatban, a Kékmadár Színpad, a német kamarakórus, a kisénekkar, a Kuckókirály szívszorító jelenetei.

S aztán a péntek pillanatai: az akadálypálya állomásain célba lövők koncentráló tekintete, ujjlenyomathagyás a „nagy iskolafán”, kötélhúzás közben kipirosodó arcok, autógumikban ugróiskolázó negyvenötös lábú fiúk, ihletett állapotban verset írók, kulcskeresők a fára mászva, karikatúra tanárokról. Mindeközben zsákokba gyűlt a falu szemete kék kesztyűs kezek által. És mindegyik képről sugárzik a derű.

S ez „csak” az élvezet, a gyümölcsök learatása. Mert minden pillanatfelvétel mögé tartozik egy hosszú werkfilm is. A szülői munkaközösség előkészületei az akadályversenyre, verseket keresni, megtanulni, mutatványokra készülni, táncokat koreografálni, indulókat kieszelni, zászlókat készíteni, dalokat „beénekelni”, pályákat bejárni, kérdéseket összeállítani, díszletet építeni, kitenne egy nagyjátékfilmet is. Megérdemel érte a stáb egy Gyulaffy-különdíjat. Köszönjük a producereknek, rendezőknek, szereplőknek, operatőröknek, stylistoknak, gyártásvezetőknek, hangmérnököknek! Ez a film biztosan bekerül mindannyiunk archívumába.

Horváth Viktória,

a Gyulaffy iskola tanára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!