Olvasó

2017.01.21. 12:10

Kétszáz éves zirci hársfasor

Zirc - A ciszterci szerzetesek az apátsági épület melletti egykori bakonyi őserdő helyén hozták létre a jelenlegi, angolkert stílusú arborétum elődjét.

Olvasó

Régi adatok és szóbeli hagyomány szerint már 1182-ben vadaspark volt a mai arborétum helyén, de a park kialakítása valójában csak a 18. század második felében kezdődött el.

A hársfák alatt különösen a virágzás idején kellemes végigsétálni, de behavazva is szépek

A 400 méterrel a tenger szintje fölött fekvő, mintegy 20 hektáros park idős fákban is bővelkedik. A keleti oldalán a - valószínűleg csupán a legenda szerinti - Veszprém és Győr között húzódó római út mentén, 1809 körül ültettek el 110 kislevelű hárscsemetét. A napjainkra 200-nál is több évet megért hatalmas fák közül már több elpusztult, de a park 2010-2012 között végzett rekonstrukciója során a hiányokat pótolták.

A hársfák alatt különösen a virágzás idején kellemes végigsétálni, de behavazva is szépek (a park télen zárva tart, ilyenkor csak kívülről látható).

Tóth Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!