Orosz-ukrán háború

2022.12.25. 09:04

Ukrajna szerint bosszút álltak az oroszok

Közvetítésünk a háború 305. napjáról.

Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott kép lángoló autókról a dél-ukrajnai Herszonban 2022. december 24-én, az orosz erők tüzérségi csapásai után. A támadásokban hét ember meghalt, legalább ötvennyolcan megsebesültek

Forrás: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

Az orosz erők civil kórházakat alakítanak át katonai kórházakká 

A luhanszki régióban néhány kórházat katonai kórházzá alakítanak át a sebesült orosz katonák nagy száma miatt - közölte az ukrán hadsereg.

Az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara egy frissítésben azt mondta, hogy az orosz erők különösen Bilovodszkban és Markivkában alakítanak át kórházakat.

Sem Oroszország, sem Ukrajna nem közölt naprakész adatokat a harctéren elesett katonák számáról.

Az orosz offenzíva Bakhmutban lassul - és hamarosan szünetelhet is 

Elemzők szerint az elmúlt napokban lelassult az orosz előrenyomulás Bakhmut keleti részén.

A moszkvai erők megpróbálhatnak taktikai vagy műveleti szünetet kezdeményezni, mivel nehezen tudják tartani az offenzíva ütemét

 - közölte az amerikai székhelyű The Institute for the Study of War.

Orosz katonai bloggerek is elismerték, hogy az ukrán erőknek sikerült kissé lelassítaniuk az orosz offenzívát, az egyik azt állította, hogy a hírhedt moszkvai Wagner-csoportot visszaszorították a napokkal ezelőtt elfoglalt állásaikba.

Az orosz csapatok továbbra is bombázzák a Donyecki területet 

Összesen 7 ukrán sebesültje van a karácsonyi bombázásnak. Pavlo Kijrilenko, a Donyecki terület kormányzója szerint 2 ember megsebesült Makszimiljanivka és Predtechyne falvakban, további 5 pedig Bakhmutban.

Véget ért a légiriadó 

Kijevben és Ukrajna valamennyi régiójában megszólaltak a légvédelmi szirénák vasárnap reggel, de orosz támadásról nem érkezett jelentés.

Meg nem erősített ukrán közösségi médiajelentések szerint a szirénák azután szólaltak meg, hogy orosz repülőgépek szálltak fel Fehéroroszország fölé.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője korábban azt mondta az országos televíziónak, hogy az orosz katonai repülőgépek gyakorlatilag éjjel-nappal repülnek.

Az elmenekült oroszok büntetése 

Az orosz parlament arra készül, hogy magasabb adókulcsot vezessen be azok számára, akik elhagyták az országot. Vjacseszlav Volodin, a duma elnöke elmondta, hogy a jogszabályon jelenleg dolgoznak.

A háború kezdete óta távozott oroszok száma nem ismert. 

Egyes helyi médiumok arról számoltak be, hogy akár 700 ezren is elmenekültek, miután szeptemberben bejelentették a részleges mozgósítást.

Három katasztrófavédelmi dolgozó halt meg Herszonban 

Az ukrán mentőszolgálat három dolgozója meghalt szombaton, amikor egy akna felrobbant, miközben a Herszon régió egyes részein aknamentesítést végeztek - közölte közleményében az ukrán katasztrófavédelem.

Kínzás miatt ítéltek el négy orosz katonát 

A bíróság 4 orosz katonát 11 év börtönbüntetésre ítélt ukrán katonák kínzása miatt – írta a Kyiv Independent. A két orosz katona és két zsoldos a harkovi Borova faluban követte el a bűncselekményt.

Utcai harc Bakhmutban – videó 

Az ukránok egyelőre tartják a várost – írta a Nexta.

Ukrajna szerint bosszút álltak az oroszok 

Terrorcselekmény, egyben a herszoni lakosok elleni bosszú volt az orosz támadás – minősítette Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a város tegnapi bombázását.

Csaknem kilencezren érkeztek Ukrajnából tegnap 

Az ukrán-magyar határszakaszon 5771 személy lépett be Magyarország területére szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 2873-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Vonattal 45 ember, köztük 13 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - írta a rendőrség. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában