Ukrán válság

2023.03.29. 05:50

Nógrádi György: ebben a háborúban mindkét fél hazudik (videó)

Már 399. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner híreiből válogatunk.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Horst Teltschik 329 sorsfordító nap - a német újraegyesülés belülről című könyvének bemutatóján az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen, Budapesten 2015. december 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Donyecki tisztségviselő: az ellentámadáshoz tartalékolt eszközöket vet be Bahmutnál az ukrán hadsereg

A készülő ellentámadásra szánt nyugati haditechnika-tartalékokat vetnek be az Artemivszkért (Bahmutért) folyó harcokban az ukrán fegyveres erők - jelentette ki Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régi vezetőjének tanácsadója szerdán a Rosszija 24 hírtelevíziónak. 

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója a Konkord nevű cégének sajtószolgálata által kiadott közleményében azt állította, hogy 

az Artemivszkért vívott csatában az ukrán hadsereg "gyakorlatilag megsemmisült".

 Ugyanakkor elismerte, hogy "sajnos ez a csata eléggé megtépázta" a Wagnert is. 

Prigozsin szerint ha a zsoldoscsoport megnyeri a csatát az ukrán fegyveres erők ellen, az a történelem legnagyobb eredménye lesz, "mert csak egy orosz hadsereg marad a sakktáblán, és az összes többi bábu eltűnik róla". 

"Ha a Wagner katonai magánvállalat elpusztul a bahmuti húsdarálóban, és magával viszi az ukrán fegyveres erőket és azt az erőt, amelyet a külföldi fegyverek adnak neki... és ha lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy továbbmenjen és megvédje Oroszország érdekeit, akkor teljesítettük történelmi szerepünket. És itt pontot tehetünk" - hangoztatta Prigozsin. 

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap során elszenvedett veszteségét mintegy 535 főben nevezte meg. A tábornok szerint közülük mintegy 310 katona a Donyeck körzetében vívott harcokban esett el. 

Konasenkov a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök és katonai objektumok között sorolt fel egyebek között egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, három harckocsit, egy lőszerraktárt, egy kommunikációs központot és négy alegységi vezetési pontot. 

Egy moszkvai bíróság szerdán elrendelte Szergej Volkov, az orosz nemzeti gárda tengeri csoportfőnöksége osztályvezetőjének letartóztatását, amiért a gyártó figyelmeztetése ellenére hibás drónokat szerzett be a Krími híd védelmére. A 394,4 millió rubel (csaknem 1,8 milliárd forint) értékű  beszerzés keretében megvásárolt Orjol-BPLA típusú rendszerek képtelenek bizonyultak a kis méretű pilóta nélküli eszközök felismerésére.
 

A NAÜ új koncepciót dolgoz ki a zaporizzsjai atomerőmű védelmére

Új koncepciót dolgoz ki a zaporizzsjai atomerőmű védelmére a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) - jelentette ki Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója újságíróknak, amikor szerdán felkereste az orosz ellenőrzés alatt álló létesítményt.

"Mind a kijevi, mind a moszkvai vezetéssel együtt dolgozom az erőmű védelmét szolgáló intézkedések megvalósításán" - mondta Grossi.

Leszögezte, hogy az atomerőmű nem lehet katonai célpont. Hangsúlyozta, hogy egy nukleáris baleset mindenkit érintene, ezért mindenképpen el kell kerülni. Derűlátásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy ez lehetséges.

"Egy fontos dologban meg kell állapodnunk: az atomerőművet nem szabad megtámadni, és a másik fél megtámadására felhasználni" - hangoztatta.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) emberei a Zaporizzsjai atomerőműben 2023. március 29-én 
Fotós: Andrey Borodulin / Forrás: AFP

Grossi szerint a NAÜ kezdetben egy biztonsági zóna létrehozásának lehetőségére összpontosított az erőmű körül, a fejlődőben lévő koncepció most inkább magára a védelemre és az elkerülendő dolgokra koncentrál. Mint mondta, az ügynökség megpróbál reális intézkedéseket kidolgozni, amelyekben minden fél egyetérthet" - mondta az erőmű megtekintése után.

A főigazgató szerint a biztonsági helyzet egyértelműen nem javul az atomerőmű körül, sőt a katonai a műveletek intenzitása a körzetben fokozódik.

 Mint mondta, minden lehetséges intézkedést meg kell hozni az erőmű minden támadástól való megvédése érdekében.

Grossinak a zaporizzsjai atomerőműben tartott szerdai szemléje során a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint megmutatták, milyen károkat okoztak az ukrán találatok a létesítményekben. A főigazgatót elvezették arra a helyszínre, ahol a 4. blokk hűtőtartályai között felrobbant egy rakéta.

 Renat Karcsaa, a Roszenergoatom vezérigazgatójának tanácsadója a TASZSZ-nak nyilatkozva 

az orosz fél támogatásáról biztosította a NAÜ álláspontját, miszerint az atomerőmű nem lehet támadások célpontja.

 Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a létesítmény nem lehet zsarolás és manipuláció eszköze.

Jurij Csernicsuk, a létesítmény igazgatója kijelentette, hogy a zaporizzsjai atomerőműben a biztonság szavatolásához szükséges valamennyi előírást betartják.

Az ENSZ szakosított szervezetének vezetője fél éven belül másodszor látogatott el az erőműbe. Első alkalommal 2022. szeptember 1-jén járt ott, egy sikertelen ukrán elfoglalási kísérlet után.

Von der Leyen: "támogatjuk Ukrajnát, kerül, amibe kerül"

Az Európai Bizottság elnöke az uniós tagállamok vezetőinek múlt héten tartott csúcstalálkozója következtetésiéről szóló plenáris vitában elmondta: az ukrajnai háború a kegyetlenség és brutalitás új dimenzióit érte el, amikor az orosz erők több mint 16 ezer gyereket hurcoltak el otthonukból Oroszországba, családjuktól, gyerekkoruktól elszakítva őket.

"Amennyiben az EU nem avatkozik be, ezek a gyerekek a jövőjüket is elvesztik" - hangsúlyozta. Felhívta figyelmet, hogy az orosz törvényhozás által tavaly májusban elfogadott "cinikus" örökbefogadási törvény megkönnyítette a gyerekek orosz családoknál való elhelyezését, így nagy a veszélye annak, hogy nyomuk vész.

Az elnök az ukrajnai háborúval kapcsolatban arról is beszélt, hogy az uniós csúcson a tagállami vezetők megegyeztek, 12 hónap alatt kétmilliárd euró értékben biztosítanak lőszert az ország önvédelmében megerősítése érdekében. 

Mint mondta, a lőszerek egy része a jelenleg rendelkezésre álló készletekből származik, majd közös beszerzések tárgyát képezik, továbbá az EU-nak biztosítani kell, hogy az európai védelmi ipar növelni tudja lőszergyártó kapacitását, ha szükséges, uniós költségvetési támogatáson keresztül.

 Azt mondtuk, hogy támogatni fogjuk Ukrajnát, kerül, amibe kerül, és Európa be fogja tartani az ígéretét

 - nyomatékosította a bizottság elnöke.

Gál Kinga, a Fidesz uniós parlamenti képviselője felszólalásában rámutatott: az uniós csúcson, az ukrajnai háborúval kapcsolatban a lőszerszállítások fokozása került előtérbe, pedig fegyverszünetre, békére lenne szükség az eszkaláció elkerülése végett, továbbra is kiállva Ukrajna függetlensége mellett. A képviselő szerint Ukrajna európai integrációja támogatandó, ugyanakkor annak előfeltétele kell, hogy legyen a területén élő kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok jogainak garantálása.

Dánia felszínre hozta a felrobbantott Északi Áramlat 2 gázvezeték mellett talált rejtélyes tárgyat

Dánia felszínre hozta a felrobbantott Északi Áramlat 2 gázvezeték mellett talált rejtélyes tárgyat a Balti-tengerből - közölte szerdán a Dán Energetikai Ügynökség.

 

Az objektum feltehetően egy tengeri füstjelzésre használt bója. Az ügynökség szerint a szerkezet nem jelent veszélyt.

 

Egy tavaly szeptember végén elkövetett szabotázsakcióban megrongálódott az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 gázvezeték, amely Oroszországból szállított földgázt Európába a Balti-tengeren keresztül.

Az ügyben Svédország, Dánia és Németország vizsgálatot indított, de egyelőre nem sikerült tisztázni, ki állhatott a robbantások mögött. A három ország az ENSZ Biztonsági Tanácsnak (BT) címzett levélben ugyanakkor közölte, hogy a károk "szabotázs okozta erőteljes robbanások" következtében keletkeztek.

Bear Grylls meglátogatta Zelenszkijt

Bear Grylls lett a United24 nevű Ukrajna megsegítésére szánt globális kezdeményezésnek az első brit nagykövete. A Túlélés törvényei című sorozat főszereplője már a háború kirobbanása óta támogatja Kijevet. Bear Grylls oktatási cége, a BecomingX az Amazonnal együtt készít egy oktatási platformot, amelyet ukránok számára fejlesztenek. Arról nem érkezett tájékoztatás, miről tárgyalt Volodimir Zelenszkij és Bear Grylls.

Amerikai-brit számok az orosz veszteségekről

Több mint 220 000 orosz katonát öltek meg vagy sebesítettek meg azóta, hogy az orosz csapatok több mint egy évvel ezelőtt megtámadták Ukrajnát - közölte Ben Wallace brit védelmi miniszter a legfrissebb amerikai értékelésre hivatkozva.

Megállíthatatlanul halad előre a Wagner csoport Bahmutban

A Wagner katonai magáncég csapatai feltehetően elfoglalták a Bahmut északi részén található ipari komplexumot, miközben folymatosan haladnak előrefele a hónapok óta tartó heves harcok közepette – írja szerdai cikkében a News Week.

A lap szerint Kreml-közeli sajtóorgánumok március közepén arról számoltak be, hogy az ukrán katonák csapdába estek az Artyomovszki (Bahmut orosz neve) Fémfeldolgozó Üzem (AZOM) zónájában található Vosztokmash épületének folyosóin.

 

Orosz katonai bloggerek, akik a teljes háborúról tudósítanak, kedden közölték, hogy a Wagner-harcosok elfoglalták a komplexumot.

 

A csapatok célja az volt, hogy ne maradjon a területen ukrán haderő.

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint a hírek egybevágnak azzal, hogy az orosz-barát újságírók könnyedén mozognak a komplexum környékén, ami azt jelenti, hogy az intézménynek valóban a Wagner irányítása alatt kell állnia. Az ISW szerint a zsoldosok valószínűleg megszilárdítják fölényüket a város északi részén és közepén, majd a városközpont felé nyomulnak, és kiterjesztik az ellenőrzési zónát nyugat felé.

Más orosz katonai bloggerek ugyanakkor kedden azt nyilatkozták, hogy a Wagner-harcosok közelebb jutottak Bahmut városközpontjához, és átvették az irányítást a városi piac felett. Ezeket az állításokat geolokációs meghatározások is alátámasztották. Az amerikai thinktank szerint az oroszok 5 százalékkal növelték területeiket Bahmutban az elmúlt egy héten, és jelenleg a város mintegy kétharmadát (65 százalékát) birtokolják.

Nógrádi György: ebben a háborúban mindkét fél rendkívüli mértékben hazudik

Elolvastam a legutolsó orosz és ukrán állásfoglalást, abban az volt benne, hogy gyakorlatilag Bahmutot bevették. A bevevés szélén van, hetven-nyolcvan százaléka a városnak már orosz. Két nappal ezelőtt az ukránok azt mondták, hogy visszaverték az oroszokat, de ebben a háborúban mindkét fél rendkívüli mértékben hazudik, tehát nehéz megmondani – fogalmazott Nógrádi György a Hír TV Napi aktuális című műsorában. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Melitopolt lőtték az ukránok

Az ukrán erők az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai Melitopolt lőtték, ami miatt a városban megszűnt az áramszolgáltatás. Ivan Fedorov polgármestere a Telegramon azt írta, több robbanás történt a városban.

Kanada 1,7 milliárd dolláros kölcsönt ad Ukrajnának

Kanada a következő költségvetési évben 2,4 milliárd kanadai dollár (1,7 milliárd amerikai dollár) kölcsönt nyújt Ukrajnának, hogy segítse az ország pénzügyeit. Az intézkedést a legutóbbi szövetségi költségvetés határozza meg, amelyet Chrystia Freeland pénzügyminiszter március 28-án terjesztett a parlament elé. Az Ukrajnának nyújtott új hitelt a Nemzetközi Valutaalapon keresztül osztják szét.

A CBC jelentése szerint Kanada korábbi, Ukrajnának nyújtott fiskális támogatásaira épít, amelyek célja az Oroszország teljes körű inváziója által okozott gazdasági pusztítás ellensúlyozása.

Ukrajna eddig 5,4 milliárd kanadai dollár (csaknem 4 milliárd amerikai dollár) segélyben részesült, ennek ötöde katonai segély – mind közvetlen adományokból, mind az ukrán hadsereg számára vásárolt felszerelésekből.

Challenger 2 tankkal ment egy kört az ukrán védelmi miniszter

Öröm volt elmenni az első ukrán Challenger 2-esekkel egy körre. A tanokok, melyeket az Egyesült Királyságtól kaptunk, nemrégiben megérkeztek az országba. Ezek a csodálatos gépezetek hamarosan megkezdik harci küldetésüket! 

– örömködött a közösségi médiában közzétett videóban Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter.

A felvételen több brit harckocsi sorakozik, immár mindegyiken ukrán zászló lobog. A tárcavezető maga is tankba szállt, és megköszönte az Egyesült Királyságnak a segítséget.

A britek 14 korszerű Challenger 2-es harckocsit, hozzájuk való lőszert (köztük a szegényített uránt tartalmazó páncéltörőt), valamint alkatrészeket adományoztak az ukránoknak. A brit védelmi miniszter hétfőn jelentette be, hogy az ukrán harckocsizók többhetes kiképzése is befejeződött, hazatérhettek.

Olyan ez a tank számunkra, mint egy gyémánt. Szerintem ez a legjobb tank a világon

 – nyilatkozta a kiképzés után az egyik ukrán katona.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Volodimir Zelenszkij ukrajnai látogatásra hívta meg a kínai elnököt

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy szerdai interjúban bejelentette, hogy ukrajnai látogatásra hívta meg Hszi Csin-ping kínai elnököt.

"Felkészültünk a látogatására" - mondta Zelenszkij az AP amerikai hírügynökségnek. "Beszélni akarok vele. (...) De az egész elmúlt egy évben, több mint egy év óta nem volt vele kapcsolatom" - tette hozzá.

Az AP értesülése szerint Zelenszkij már elküldte a meghívást Hszi Csin-pingnek.

Kína az elmúlt hónapban nyilvánosságra hozott egy 12 pontos béketervet "az ukrajnai válság politikai megoldásáról". A kínai elnök múlt heti moszkvai látogatásán az ukrajnai háborúról is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de az eszmecseréről kiadott közlemények nem mutattak előrelépést a háború lezárásával kapcsolatban. A kínai javaslatok között szerepelt a háborús helyzet enyhítésére és esetleges fegyverszünetre való felhívás.

Az Egyesült Államok elutasítóan reagált a javaslatra, mivel Kína nem ítélte el Oroszországot az ukrajnai háború miatt. Washington hangsúlyozta, hogy egy tűzszünet csak megerősítené az oroszok által elfoglalt területek jelenlegi státuszát, és időt adna Putyinnak az orosz haderők átcsoportosítására.

Ukrajna üdvözölte a kínai diplomácia bekapcsolódását a háborús konfliktus rendezésébe, de Zelenszkij leszögezte, hogy csak akkor jöhet szóba a béketárgyalás, ha az orosz hadsereg kivonul Ukrajna területéről.

Elrettentő hadgyakorlatba kezdtek az oroszok

Oroszország Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétarendszerekkel és több ezer katonával kezdett hadgyakorlatot - jelentette be az orosz védelmi minisztérium szerdán.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban ismertette azt a törekvését, hogy a Topol rakétarendszert felváltó Jarsz rakétarendszerek Oroszország "legyőzhetetlen fegyverzetének" és a szárazföldről indítható nukleáris arzenáljának egyik fő részévé váljanak.

"Több mint 3000 katona és mintegy 300 hadfelszerelés része a hadgyakorlatnak" - közölte a moszkvai védelmi tárca a Telegram-csatornáján közzétett közleményében.

A gyakorlat keretében ellenőrzik az omszki és a novoszibirszki rakétabázist. 

Az időjárás sem kíméli az ukrán energiaellátást

Rendkívüli áramszüneteket vezettek be Ukrajna-szerte a rossz időjárás – és a frontvonalon végrehajtott orosz csapások miatt. Az elmúlt hetekben egyre kevesebb áramkimaradás volt Ukrajna-szerte, amit a tisztségviselők az áramellátás visszaállításáért folytatott küzdelem győzelmeként értékeltek.

A hálózatüzemeltető Ukrenergo most azt közölte, hogy a viharok, a szél, a hó és az eső Nyugat-Ukrajna hét régiójában és Odessza környékén okozott áramszüneteket. Az északkeleti Harkov régióban, a délkeleti Zaporizzsjában és a déli Herszonban azonban a közelmúlt ágyúzásai miatt sérültek meg az áramelosztó hálózatok. Szintén a harcok miatt károkat szenvedett hálózat problémái miatt korlátozzák az áramfogyasztást a középső Zsitomir régióban.

Nyoma veszett az oroszok legkegyetlenebb tábornokának

Eltűnhetett az orosz hadsereg leggyűlöltebb tábornoka – szúrta ki az Infostart. A lap szerint a harctéren Oroszországot ért kudarcok miatt az elmúlt időszakban egyre elégedetlenebb lehetett a moszkvai vezetés Rusztam Muradovval.

Muradov legtöbb katonája a 2022. október-novemberi Pavlivka elleni ostromban, illetve a Vuhledar elfoglalásáért indított offenzívában esett el. „Többek között itt semmisült meg az elit 155. tengerészgyalogos dandár és a tatár önkéntesekből álló Alga zászlóalj is” – emlékeztet az Infostart. Mint írják: előfordult, hogy a támadók egyetlen nap több mint harminc gyalogsági harcjárművet veszítettek el úgy, hogy azok szinte sértetlenül kerültek az ukránok kezére.

Noha hivatalos források csak annyit közöltek, hogy a tábornok jelenleg szabadságát tölti, a washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) értékelése szerint ez akár a tábornok leváltását is jelentheti.

Az amerikai szakértők Muradov számos katonai melléfogását felidézve, és egy egyik orosz forrásukra hivatkozva ugyanis úgy ítélték meg: a tábornokot vagy leváltották, vagy önként mondott le posztjáról.

A teljes cikket itt olvashatja el.

A NAÜ három szakértője marad szerdától a Zaporizzsjai Atomerőműben

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) három - egy szlovák, egy francia és egy japán - szakértője marad a szerdai rotáció után mintegy két hónapig a Zaporizzsjai Atomerőműben - tájékoztatta a TASZSZ orosz hírügynökséget szerdán Renat Karcsaa, a Roszenergoatom orosz konszern vezérigazgatójának tanácsadója.

Az orosz illetékes elmondta, hogy a NAÜ Rafael Grossi főigazgató által vezetett küldöttsége, amely szerdán egynapos látogatást tesz az erőműben, 11 tagú. Heten közülük az ENSZ biztonsági és támogatási főosztályát képviselik.

Grossi szerdai látogatása a második az atomerőműben, amely Európa legnagyobb ilyen létesítménye. Az erőmű jelenleg orosz ellenőrzés alatt áll, de a szomszédos Zaporizzsja városa ukrán kézen van, a környéken harcok folynak.

A főigazgató a tervek szerint ellenőrzi az erőmű biztonsági szintjét, és felhívja a figyelmet a létesítmény védelmének fontosságára. Látogatásának másik célja a NAÜ szakértői rendszeres rotációjának fenntartása. Grossi látogatása egybeesik a szakértők cseréjével.  

A NAÜ szakértőinek folyamatos jelenléte az atomerőműben Grossi első látogatása után, 2022. szeptember elején vette kezdetét.

Avdijivkát eltörlik a Föld színéről?

Ukrajna frontvárosát, Avdijivkát „eltörlik a Föld színéről" az erősödő orosz lövöldözés közepette – állítja egy helyi tisztségviselő. Az orosz erők az utóbbi időben fokozatosan megerősödtek Avdijivka környékén, és az ukrán hadsereg a múlt héten azt mondta, hogy a város „második Bahmut" lesz.

Oroszország 10. harckocsiezredét megviselte az Avdijivka elleni támadás, és valószínűleg elveszítette tankainak nagy részét, miközben megpróbálta körülvenni a várost délről – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma legújabb hírszerzési jelentésében.

Az időjárás a legnagyobb ellenség

Jelentős változások az elmúlt hónapokban nem történtek, az oroszok célja még mindig a két kelet-ukrajnai megye, a Donbasz térség elfoglalása − magyarázta a Magyar Nemzet megkeresésére Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, jelenleg a szemben álló felek legnagyobb ellensége az időjárás: a raszputyica, a tavaszi olvadás beköszöntével az utak a harckocsik és más járművek számára szinte járhatatlanná váltak.

A legnagyobb harcok még mindig Bahmut, valamint egyes jelentések szerint az attól mintegy kilencven kilométerre fekvő Avdijivka városában zajlanak.

Bahmut hosszú hónapok óta ostrom alatt áll, az oroszok több ízben beszámoltak már bizonyos részeinek elfoglalásáról, azonban úgy tűnik, a védők még mindig kitartanak.

Amíg a szárazföldön nem lehet jelentősebb offenzívát indítani, addig Moszkva rakéta- és dróncsapásokkal próbálja megtörni az ukrán védelmet. 

Körülbelül tíznaponta, kéthetente hajtanak végre nagyobb volumenű légicsapásokat, amik az utóbbi időben inkább dróntámadásokba mentek át. Ez arra enged következtetni, hogy az oroszok fogytán lehetnek rakétákból

 − vélekedett a szakértő. Hozzátette, hatékonyságban nincs nagy különbség, hiszen a drónokkal is komoly eredményeket lehet elérni.

Kis-Benedek József szerint az ukrán ellenoffenzívának két előfeltétele van: az egyik a már említett időjárási viszonyok javulása, a másik pedig az, hogy minél több nyugati hadi eszközt szállítsanak a frontra.

Az első „fecskék” már meg is érkeztek, Olaf Scholz német kancellár éppen tegnap jelentette be, hogy ígéretéhez hűen Berlin leszállított 18 darab Leopard 2A6 típusú harckocsit szövetségesének. − Ez ahhoz elegendő, hogy létrehozzák azokat a vegyes − keleti és nyugati hadi technológiával, hadi eszközökkel rendelkező − harccsoportokat, melyeket majd egy esetleges nagyobb küzdelem során be tudnak vetni − mutatott rá a szakértő. Hangsúlyozta, jelenleg ennek ellenére az orosz oldalon hatalmas a túlerő.

Mindkét fél részéről májusban vagy júniusban lehet számítani nagyobb offenzívára, ezek pedig nem biztos, hogy kizárólag egy területen fognak végbemenni

− vélekedett. 

A teljes cikket itt olvashatja el.

Kiéleződnek a harcok a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Felélesedtek a harcok a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű közelében – közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője. Rafael Grossi arra figyelmeztetett, hogy ez tovább növeli a nukleáris baleset lehetőségét. Az AP-nek nyilatkozva azt mondta: "A harcok szintje megnövekedett. Egyre több a katona, a katonai jármű, és egyre több a katonai akció az üzem körül. A kollégáim naponta számolnak be támadásokról, a nehézfegyverzet zajáról. Ez a fenyegetettség gyakorlatilag állandó. Nagyon veszélyes és instabil a helyzet."

Legalább százszor lőtték az oroszok Szumi megyét

Az orosz erők négy települést lőttek Szumi megyében március 28-án – jelentette a regionális katonai közigazgatás a Telegramon. Tüzérséggel és aknavetőkkel vették célba Bilopillija, Junakivka, Znob-Novhorodszke és Eszman községet. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint nem észleltek orosz támadócsoportokat az államhatár közelében.

Csaknem nyolcezren érkeztek kedden Magyarországra

Magyarország területére 2023. március 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4026 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3958 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Két civil áldozata van az ukrán ágyúzásnak

Az ukrán erők hétfőn este megöltek két civilt, amikor ágyúztak egy lakóházat az orosz kézen lévő keleti Donyeck városában – közölték az oroszok.

"Ukrán lövedék csapódott egy lakóházra a Kujbisev utca 246. szám alatt, sajnos két civil belehalt a sérüléseibe a megrongálódott épület romjai alatt" - közölte az oroszok által telepített rendőrség Donyeck régió Moszkva által ellenőrzött részén.

Az Egyesült Államok nem ad nukleáris adatokat Oroszországnak

Az Egyesült Államok nem cserél adatokat nukleáris haderejéről Oroszországgal – közölte a Fehér Ház szóvivője, válaszul Moszkva múlt hónapban hozott döntésére, miszerint felfüggeszti részvételét az Új START nukleáris fegyverekről szóló szerződésben.

A szerződés korlátozza az Egyesült Államok és Oroszország által bevethető stratégiai nukleáris robbanófejek számát.

"A nemzetközi jog értelmében az Egyesült Államoknak joga van arra, hogy arányos és visszafordítható ellenintézkedések megtételével válaszoljon az új START-szerződés Oroszország általi megsértésére, hogy rávegye Oroszországot, hogy visszatérjen kötelezettségei teljesítéséhez" - mondta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában