Ukrán válság

2023.06.14. 06:05

Komoly demográfiai problémát okoz a háború Ukrajnában

476. napja tart a háború a szomszédban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Romos lakóházak előtt gyerekek Krivij Rihben 2023. június 13-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Dubcsak

Az ukránok továbbra is Donyecket lövik

Az ukrán katonák szerda este újabb 11 NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki Donyeck régióiba – írja a RIA Novosztyi.

Vízhiány Ukrajnában

A Dnyipropetrovszki terület Nikopolszkij és Krivorizkij járásaiban élő több mint egymillió embernek vízhiánnyal kell szembenéznie, miután Oroszország június 6-án lerombolta a Kakhovka gátat – közölte Mykola Lukascsuk, a dnyipropetrovszki regionális tanács vezetője.

Hollandia radart vásárol Ukrajnának

A holland védelmi minisztérium négy VERA-EG radarrendszert vásárol Ukrajnának összesen 150 millió euró értékben – közölte Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.

Bombatölcsér romos házak előtt, Kramatorszkban 2023. június 14-én, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, stratégiai jelentőségű várost. Legalább egy ember életét vesztette, három megsebesült
Fotó: Jevhen Honcsarenko / Forrás: MTI/EPA

Az ukrán katonai hírszerzés a krími lakosokhoz fordult segítségért

Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága azzal a felhívással fordult szerdán az Oroszország által még 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félsziget lakosaihoz, hogy nyújtsanak segítséget az ukrán hadseregnek a terület felszabadításához – tájékoztatott közleményben a hírszerzés sajtószolgálata.

A hírszerzés közlése szerint naponta kapnak értékes információkat az orosz megszállás alá került ukrán területek „nem közömbös” lakosaitól. Példaként emelték ki, hogy a megszállt Krímben élő ukránoktól kapott információknak köszönhetően értesültek az ukrán titkosszolgálatok azokról a tervekről, amelyek szerint Oroszország evakuálni készül a félszigetről a Chornomornyeftegaz orosz olaj- és gázipari cég alkalmazottait és hozzátartozóit.

Ukrajna polgárai, akik ideiglenesen orosz megszállás alatt vagytok, emlékeztetünk benneteket, hogy közelebb hozhatjátok területeinknek az ukrán védelmi erők általi felszabadítását. Nektek köszönhető, hogy nemcsak az ellenséget pusztíthatjuk el, hanem katonáink és civiljeink életét is megmenthetjük. A hozzájárulásotok döntő lehet Ukrajna 1991-es határainak  helyreállításához

– áll a felhívásban. A hírszerzés arra kérte a krími lakosokat, hogy továbbra is adjanak tájékoztatást az orosz megszálló erők és haditechnikai eszközök, lőszer- és üzemanyagraktárok elhelyezkedéséről.

Ivan Fedorov, az orosz megszállás alatti, Zaporizzsja megyei Melitopol ukrán polgármestere a Telegramon szerdán arról számolt be, hogy ismeretlenek felrobbantottak a városban egy vasútvonalat. „A frissített információk szerint a vasútvonal egy szakasza megrongálódott a tegnapi melitopoli robbanásban, ami a legmegfelelőbb pillanatban következett be: éppen egy ellenséges vonat Dnyiprorudnéból, az oroszok által ellopott vasérccel haladt rajta” – írta. Elmondása szerint öt vagon kisiklott, és ötven méternyi vasúti szakasz vált járhatatlanná. Hozzátette, hogy Melitopolon keresztül szállítják az orosz katonák a zsákmányt a frontvonalbeli településekről a Krím félszigetre vagy a kelet-ukrajnai Novoazovszkba.

A „Wagner” zsoldosok nem szerződnek az orosz védelmi minisztériummal 

Amikor elkezdtünk részt venni ebben a háborúban, senki sem mondta, hogy kötelességünk szerződést kötni a védelmi minisztériummal. A Wagner PMC harcosai közül senki sem hajlandó visszatérni a szégyen útjára. És ezért senki sem fog szerződést kötni

– idézi sajtószolgálata Prigozsin megjegyzéseit.

Légvédelmi eszközöket kap Ukrajna 

Litvánia Nagy-Britanniával, Norvégiával, Hollandiával, Dániával, Svédországgal és Izlanddal együtt 107,5 millió euró értékben vásárol légvédelmi eszközöket Ukrajnának.

Hivatalosan is megkezdődött az ukrán ellentámadás 

Bár az ukrán ellentámadás még csak az elején tart, úgy tűnik, hogy a támadás két fő tengelye a Dnyipro folyótól a Zaporizzsjai területen át a Donyecki terület nyugati részéig húzódó déli frontvonalon van. A frissen felszabadított településeken zászlókat tűznek ki az ukrán katonák. 

Az első jelentések június 5-én érkeztek, amikor orosz források ukrán támadásokról számoltak be Novodonetske falu környékén. Június 8-án újabb ukrán előrenyomulási kísérletet jelentettek nyugatabbra, Orikhiv város közelében. 

Június 12-én este Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes megerősítette e falvak és három másik, más szektorokban lévő falu felszabadítását, aki összesen 6,5 kilométeres előrenyomulásról számolt be a térségben.

Robbanás Melitopolban 

Robbanás történt egy kulcsfontosságú orosz logisztikai útvonalon a megszállt Melitopol közelében, a Zaporizzsjai területen, öt tehervagon és 50 méternyi vasúti pálya megsemmisült - közölte Ivan Fedorov száműzött polgármester.

Az orosz hadsereg Leopárdot és Bradleyt fogott el 

A Vostok csoport katonai állománya Zaporozsje irányában német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat és amerikai Bradley gyalogsági harcjárműveket (IFV) foglalt le. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be.

A pentagon szerint a járművek megsemmisítéséről nem érkezett megerősítés.

Gyásznapot rendeltek el Krivij Rihben 

Gyásznapot tartanak Krivij Rih városában, ahol 12-re emelkedett a tegnapi orosz rakétatámadás áldozatainak száma. 

Oleksandr Vilkul város polgármestere elmondta, hogy egy 67 éves férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett, az éjszaka folyamán a kórházban halt meg. 

Egyike volt annak a 25 embernek, aki megsérült az ötemeletes lakóházat és egy kiskereskedelmi raktárt megsemmisítő robbantásokban. 

Az égő lakótömbből kimentett 12 lakó között egy három hónapos baba is volt.

Orosz szóvivő: az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett sikertelen támadási kísérletei közben

Sikertelen támadási kísérleteket tettek az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán a donyecki régió déli részén, Zaporizzsja megyében és Donyeck körzetében, azonban élőerőben és hadfelszerelésben egyaránt jelentős veszteségeket szenvedtek - jelentette ki Igor Konasnekov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve. 

A tábornok azt mondta, hogy

 az ukrán erők június 4-e, vagyis az ellentámadás kezdete óta csak az érintkezési vonalon mintegy 7500 katonát veszítettek, ennyire tehető a halottak és a sebesültek száma. 

Ez azonban nem tartalmazza az orosz nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel és a légierő gépei által az ukrán terület mélységében végrehajtott csapások következtében elesett katonákat. 

Konasenkov szerint 

az orosz fegyveres erők szerdára virradóra nagyhatótávolságú, tengeri és légi indítású, precíziós fegyverekkel csoportos csapásokat hajtottak végre olyan helyszínek ellen, amelyeken az ukrán fegyveres erők tartalékosai és külföldi "zsoldosok" tömörültek, valamint külföldi gyártmányú lőszereket, fegyvereket és hadfelszerelést tároló raktárokra is. 

A beszámoló szerint az összes kijelölt célt találat érte. 

A szóvivő azt állította, hogy az ukránok a dél-donyecki és zaporizzsjai frontszakaszon az elmúlt nap folyamán összesen több mint 800 katonát, valamint egyebek között 20 harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, 15 páncélozott harcjárművet és két amerikai gyártmányú M777-es tarackot veszítettek, és megsemmisült egy tüzérségi lőszerraktáruk is. Donyeck körzetében az ukrán erők Konasenkov szerint több mint 205 embert és egyebek között két lőszerraktárt veszítettek, az érintkezési vonal mentén máshol további 140 katona esett el. 

Megrongálódott templom tárgyait tisztogatja egy nő Odesszában 2023. június 14-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. Három ember életét vesztette 
Fotó: IGOR TKACHENKO / Forrás: MTI/EPA

Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon szerdán "élénk mozgásban lévőnek" nevezte az általa irányított "népköztársaság" és Zaporizzsja megye érintkezésénél kialakult operatív helyzetet, de hangsúlyozta, hogy az orosz egységek továbbra is ellenőrzés alatt tartják a területet. Az orosz hadsereg szerinte ura a helyzetnek Artyomovszknál (ukrán nevén: Bahmutnál) is, valamint a szárnyakon is. 

A nap folyamán az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, valamint az oroszországi Kurszk és Belgorod megyéből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. 

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a nyugati katonai körzet tüzérsége Mszta-B és D-30-as tarackokkal mért célzott csapásokat a Belgorod megyei lakott területeket tűz alatt tartó ukrán állásokra. 

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, szerdai Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy az "egészségügyi kordon" határait, Lvivnél kellene meghúzni. Ezt a Kijevnek szállított nyugati fegyverek nagy hatótávolságával indokolta. A kordon létrehozásának lehetőségét ugyanis Vlagyimir Putyin elnök helyezte kilátásba arra az esetre, ha nem szűnnének meg az orosz határmenti övezet elleni ukrán tüzérségi csapások. 

Medvegyev emellett a Telegramon azt is felvetette, hogy ha nyugati országok részesei az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának, akkor Oroszországot semmi sem korlátozza abban, hogy megsemmisítse tengerfenékre lefektetett kábeleiket.

 A volt elnök és kormányfő így reagált a The Washington Post című lapnak arra az értesülésére, hogy az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) Németországot és más európai országokat is a robbantás előtt arra figyelmeztette, hogy ukrán merénylet készül a csőrendszer ellen. 

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov, az Északi Áramlat ügyében a nemzetközi sajtóban felemerült értesülésekkel kapcsolatban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ezek célja a figyelem elterelése a valódi megrendelőkről. Nehezményezte, hogy Oroszország nem vehet részt az ügyben folytatott nyomozásban. Megismételte Moszkva álláspontját, hogy ilyen robbantást csakis egy ország vagy egy országcsoport volt képes végrehajtani.

Stoltenberg: biztosítani kell, hogy Oroszország ne indíthasson ismét támadást szomszédjai ellen

Biztosítani kell, hogy amikor a háború véget ér, megfelelő helyzet álljon elő Ukrajna biztonságának szavatolásra, valamint arra, hogy Oroszország ne indíthasson ismét támadást szomszédjai ellen - jelentette ki a NATO főtitkára szerdán Brüsszelben. 

Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő kétnapos tanácskozását megelőzően azt mondta,

 még korai lenne megmondani, hogy a nemrégiben megkezdett ukrán ellentámadás fordulópontot jelent-e a háborúban, ugyanakkor látható, hogy az ukrán hadsereg lépésről lépésre halad előre és szabadítja fel területeit. 

"Minél több területet foglal vissza Ukrajna, annál erősebb lesz pozíciója a béketárgyalások asztalánál" - húzta alá a NATO főtitkára, majd hozzátette: minél több területet nyer vissza Ukrajna, annál valószínűbb, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "rájön", hogy nem győzhet a csatatéren, hanem igazságos békéről kell tárgyalnia. Ezzel összefüggésben kijelentette, a szövetségesek által Ukrajnának nyújtott katonai támogatás "valódi változást hoz a csatatéren". 

Jens Stoltenberg 
Forrás: AFP

Azt mondta, 

Oroszország továbbra is meggondolatlan nukleáris retorikát folytat, az elmúlt hónapokban felfüggesztette részvételét az Új START-szerződésben, és úgy döntött, hogy nukleáris fegyvereket telepít Fehéroroszországba. 

Mivel nem látható változás Oroszország katonai fellépésében, nem indokolja semmi, hogy a NATO változtasson nukleáris védelmi berendezkedésén - emelte ki. 

Közölte, a kétnapos találkozó folyamán a védelmi miniszterek áttekintik majd az NATO védelmi iparának a gyártásra vonatkozó új cselekvése tervét a lőszerek rendelkezésre állásának felgyorsítása és a készletek feltöltése érdekében. "Ez megerősíti mind az önvédelmi képességünket, mind pedig Ukrajna támogatását" - emelte ki. 

Tájékoztatása szerint a miniszterek emellett az Egyesült Királyságban működő tengerészeti parancsnokságon belül új központ létrehozásáról egyezhetnek meg a tenger alatti létfontosságú infrastruktúra védelme érdekében. "Az új központ növelni fogja helyzetismeretünket, és fokozni fogja a tengeri jelenlétünket az elrettentés és a védelem érdekében" - fogalmazott. 

Elmondta, 

a szakminiszterek megvitatják majd azt a többéves támogatási csomagot is, amely biztosítani kívánja, hogy Ukrajna hosszabb távon meg tudja védeni magát, és segítse az országot a szovjet korszakból a NATO-szabványokra való átmenetben a teljes együttműködő képesség elérésére. 

A főtitkár végezetül reményét fejezte ki, hogy a július közepén Vilniusban tervezett NATO-csúcstalálkozón a tagállamok vezetői kinyilvánítják, hogy "Ukrajna jövője a NATO-ban van". 

"A vilniusi csúcstalálkozón határozott üzenetet fogunk küldeni Ukrajna támogatásáról és a szolidaritásról" - fogalmazott. 

Kérdésre válaszolva közölte továbbá, hogy a nemrégiben folytatott törökországi tárgyalásai során "történt némi előrelépés" Svédország NATO-csatlakozási kérelmének ratifikálásának ügyében.

Ukrán rendőrség: az orosz erők Szumi megyében eltaláltak egy kisbuszt, többen meghaltak

Az északkelet-ukrajnai Szumi megyében az orosz erők rálőttek egy UAZ típusú terepjáró kisbuszra, a benne ülő hat ember életét vesztette - közölték szerdán a megyei rendfenntartók. 

A rendőrség bejelentette, hogy 

büntetőeljárást indítottak a háborús törvények és szokások Oroszország általi megsértése miatt.

 "A nyomozás adatai szerint 2023. június 13-án a nemzetközi jog által tiltott hadviselési módszerekkel rálőttek egy UAZ típusú járműre, amely Szeredina-Buda településen haladt át" - írta közleményében a rendőrség. Az ügyészség és a rendőrség tájékoztatása szerint hat ember szenvedett halálos sérülést, köztük két civil és négy erdészeti dolgozó. 

Andrij Rajkovics, az ország középső részében lévő Kirovohrad megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy 

szerdára virradóan az orosz erők iráni gyártású Sahíd önmegsemmisítő drónokkal támadták meg a régiót, és találat ért egy infrastrukturális létesítményt Szvitlovodszk településen.

 Személyi sérülés nem történt. 

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója közben szerdán még sem érkezett meg a zaporizzsjai atomerőműbe, pedig előző nap Kijevben bejelentette, hogy kedd este már a nukleáris létesítményben lesz. "Grossi arra vár, hogy biztonságban odamehessen" - mondta a Reutersnek egy névtelenül nyilatkozó magas rangú ukrán tisztviselő. Azt ne tudta megmondani, hogy mikor érkezik a NAÜ vezetője az erőműbe. 

Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes szerdán a Telegramon arról számolt be, hogy 

az ukrán csapatok folytatják az előrenyomulást Zaporizzsja és a Donyeck megyei Bahmut irányába. 

Szavai szerint az elmúlt nap során Bahmutnál 200-500 métert haladtak előre, Zaporizzsja felé pedig 300-350 métert. Kifejtette, hogy folytatódnak az ádáz harcok Bergyanszk irányában Makarivka falu közelében, Mariupol táérségében pedig Novodanilivkánál és Novopokrovszknál. Kiemelte, hogy az ukrán katonák az orosz hadsereg légi- és tüzérségi fölénye ellenére törnek előre. "Az oroszok veszteségeket szenvednek mind élőerő, mind felszerelés és fegyverek tekintetében. Kedden például a megszállók egy önjáró tüzérségi löveget, egy elektronikus hadviselési rendszert, legfeljebb tíz járművet, egy felderítő és tűzvezető radarrendszert, és egy légvédelmi rendszert veszítettek a délkeleti térségben. 

Az ukrán vezérkar szerda reggeli összesítése szerint

 az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 680-nal 217 330 főre nőtt. 

Az ukrán erők az elmúlt nap folyamán megsemmisítettek egyebek mellett nyolc orosz harckocsit, 17 tüzérségi rendszert, és 15 drónt. 

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegramon azt állította, hogy az orosz Kalibr típusú rakétáknak legalább 40 olyan alkatrésze van, amelyeket más országokban gyártanak. Sürgette emiatt a szankciók szigorítását azokkal szemben, akik segítenek Oroszországnak külföldi alkatrészek beszerzésében.

Videókon a háború borzalmai

A Magyar Nemzet összeállításában Odessza bombázásáról, valamint a közép-ukrajnai Krivij Rih elleni orosz támadásról nézhetnek meg videókat. Csak erős idegzetűeknek ajánlott!

Ukrajna az Orosz határvidéket ágyúzza 

A belgorodi régió Glushkovszkij körzetének határ menti településeire június 14-én, szerda reggel ismét lövéseket adtak le az Ukrán Fegyveres Erők (APU). Ezt Vjacseszlav Gladkov orosz régió vezetője jelentette be Telegram csatornájában .

A belgorodi régiót rendszeresen ágyúzzák. Gladkov szerint június 11-én több mint 30 különböző típusú lőszert lőttek ki Ukrajnából . Az ukrán fegyveres erők június 12-én lőttek a Krasznojaruzsszkij járásban található Vjazovoe falu határában.

Az USA újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának 

Az USA 325 millió dollár értékű új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. A segélycsomag különösen a nemzeti fejlett légvédelmi rakétarendszerekhez (NASAMS) való lőszert tartalmazott; légvédelmi komplexumok Stinger; lőszerek HIMARS-okhoz, tüzérségi lövedékek; Bradley gyalogsági harcjármű; Javelin páncéltörő komplexek.

Cseh elnök: a demokratikus erők egységére van szükség Ukrajnával kapcsolatban

Az orosz agresszió ellen küzdő Ukrajna kérdésében a demokratikus erők egységes fellépésére van szükség - jelentette ki Petr Pavel cseh államfő szerdán Prágában az európai értékekkel foglalkozó biztonsági konferenciát megnyitó beszédében. 

Felszólította a demokratikus erőket, tegyenek meg mindent a demokratikus rendszer megőrzésére Tajvanon, amelyre a kommunista Kína fejt ki nagy nyomást. "Értékeink megtartásának egyetlen módja az együttműködés"

 - hangsúlyozta Petr Pavel. 

A prágai konferencia vendége Joseph Vu tajvani külügyminiszter, aki szintén felszólalt a tanácskozáson. 

A cseh elnök szerint a demokratikus országoknak ki kell tartaniuk Ukrajna támogatásában. 

"Bizonyos fáradtságot észlelünk a háborúból, fáradtságot Ukrajnából. Maximálisan igyekeznünk kell, hogy ezt legyőzzük" - vélte a politikus. 

Beszédében szót emelt Ukrajna NATO-tagsága mellett is. "Ukrajnának politikai üzenetet kellene kapnia a jövőbeni EU- és NATO-tagságáról" - jelentette ki. "Ukrajna csatlakozása ezekhez a szervezetekhez hozzájárul Kelet-Európa stabilitásához" - mutatott rá az államfő. 

Úgy vélte: 

az egész világ odafigyel Ukrajnára, s világosan látnia kell a demokratikus országok hozzáállását a kérdéshez.

 "Ez meghatározza jövőbeni lépéseiket" - jegyezte meg. Megengedhetetlennek nevezte, hogy Kína a demokratikus erők nélkül megváltoztathassa a fennálló világrendet. 

"Ha nem akarjuk, hogy Kína nélkülünk változtassa meg a világrendet, akkor megfelelő ellensúlyt kell létrehoznunk. Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha egységesek leszünk, s nemcsak az EU és a NATO keretében, hanem a világ minden demokratikus, azonos értékeket valló országával összefogva" - fejtette ki Csehország köztársasági elnöke a prágai fórumon.

Dánia kész augusztusban megkezdeni az ukrán pilóták kiképzését az F-16-osokon

A dán kormány közel áll ahhoz, hogy döntést hozzon az ukrán F-16-os pilóták kiképzéséről. Ez valószínűleg augusztusban kezdődhet meg - jelentette kedden a Ritsaus irodaügynökség.

Bár maga a döntés hivatalosan még nem született meg, június 15-én, az Egyesült Államok vezette ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésén Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter bejelentette, hogy országa hajlandó rendelkezésre bocsátani létesítményeit az ukrán pilóták kiképzéséhez. "Arra számítok, hogy a nyár folyamán minden formális keret adott lesz ahhoz, hogy augusztusban megkezdhessük a kiképzést" - magyarázta. 

- Szeretnék várni a részletek felfedésével, amíg nem vagyunk teljesen felkészültek. De nem titok, hogy nyitottak vagyunk arra, hogy dán területet biztosítsunk az ilyen képzéshez - mondta.

Ukrán hadsereg: orosz rakétacsapások érték Odesszát és Donyeck megyét

Orosz rakétacsapások érték Ukrajna fekete-tengeri kikötővárosát, Odesszát és a kelet-ukrajnai Donyeck megye két települését az éjszaka, hat ember meghalt - közölte szerdán kora reggel az ukrán hadsereg és helyi tisztviselők.

Oroszország négy robotrepülőgéppel támadta Odesszát - közölte az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága. A hadsereg korábban arról számolt be, hogy két rakétát megsemmisített, mielőtt célba értek.

"A légiharc és a lökéshullámok következtében megrongálódott egy üzleti központ, egy oktatási intézmény, egy lakóépület, élelmiszeripari létesítmények és üzletek a városközpontban" - írta a déli parancsnokság a Telegramon.

A három halálos áldozat egy raktárban dolgozott, amikor egy rakéta becsapódott, és tűz ütött ki - közölte a hadsereg. Hét ember megsebesült. A tájékoztatás szerint folyik a romok átvizsgálása, és lehetséges, hogy emberek rekedtek a törmelékek alatt.

Egy másik rakétatámadásban az orosz erők három civilt megöltek a kelet-donyecki régióban - közölte Pavlo Kirilenko, a megye kormányzója a Facebookon. Tájékoztatása szerint két ember Kramatorszkban, egy másik pedig Kosztantyinivkában vesztette életét.

"A rakéták (...) a városokban magánházakat találtak el, és jelentős károkat okoztak: Kramatorszkban 5 magánház megsemmisült, és mintegy kéttucatnyi megrongálódott, Kosztantyinivkában két ház tönkrement, és 55 megrongálódott" - tette hozzá.

Putyin: katasztrofális ukrán veszteségek

Putyin szerint az ukrán veszteségek a konfliktus során közel "katasztrofálisak", az ellentámadás egyetlen területen sem volt sikeres.  "Ez egy masszív ellentámadás, olyan stratégiai tartalékok felhasználásával, amelyeket erre a feladatra készítettek fel" - mondta Putyin. "Ők több mint 160, mi 54 harckocsit vesztettünk" - mondta katonai bloggereknek és újságíróknak.

Komoly demográfiai tragédiát okoz a háború Ukrajnában

Seremet Sándor, az Eurázsia Központ szakértője, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy az ukrajnai háború évtizedekre megpecsételheti az ukrán nép sorsát. 

Az 1991-es közel 52 milliós lakossághoz képest az ország népessége a hivatalos becslések szerint is több mint 10 millióval csökkent, ami a lakosság 20 százalékát jelenti 

– mondta Seremet Sándor.

Oroszország több mint egy évvel ezelőtti inváziója óta mintegy 7-8 millió ember menekült el. 

Az országot elhagyó lakosság jelentős része a legproduktívabb rétegeket teszi ki, tehát a lakosság reprodukálása szempontjából legfontosabb korosztály fog hiányozni Ukrajnában, még akkor is, ha egy részük a háború lezárása után haza is költözik. Félő, hogy a születések száma továbbra is csökkenni fog Ukrajnában, és emellé társul majd az is, hogy a háború miatt elvándorolt ukrán állampolgárok nagy része nem tervez visszatérni

- jelezte.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Moszkva fokozza a fegyvergyártást

Vlagyimir Putyin elismerte, hogy az orosz fegyveres erők nem rendelkeznek az ukrajnai háború megnyeréséhez szükséges haditechnikai eszközökkel, de hangsúlyozta, hogy Moszkva fokozza a fegyvergyártást, hogy pótolja a hiányt – írja a Politico.

A drónok mellett modern páncéltörő fegyverekre és modern harckocsikra is szükség van az orosz elnök szerint - olvasható a Mandiner cikkében.

Több mint 9 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5481 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4291 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 11 ember, köztük 8 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Nyolc települést lőttek az oroszok a Szumi régióban

Az oroszok tegnap nyolc települést lőttek Szumi területen, összesen több mint 101 robbanást regisztráltak. A támadásokban hét ember halt meg - jelentette a helyi katonai vezetés. 

Zelenszkij a szülővárosára kilőtt rakétákról beszélt

A tegnapi, Krivij Rih városát érő rakétatámadásban az oroszok olyan rakétát használtak, amiben több mint 50 külföldön gyártott alkatrész volt - közölte Volodimir Zelenszkij elnök.

A támadásban 11 ember halt meg, 39-en megsebesültek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában