Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.11. 05:42

Szolidaritási istentiszteletet tartottak a Dohány utcai zsinagógában (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli-palesztin - Szolidaritási istentiszteletet tartottak a Dohány utcai zsinagógában

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Szolidaritási istentiszteletet tartottak szerda este a Dohány utcai zsinagógában a Hamász által szombaton megtámadott Izraelért

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) megemlékezésén részt vett mások mellett Novák Katalin köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Karácsony Gergely főpolgármester, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség - Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija és Keszler Gábor, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke. 

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke a szolidaritási istentiszteleten arról beszélt: megrendülten áll hallgatósága előtt, de ha körbenéz, tudja, hogy nincs egyedül a fájdalmával. 

Külön megköszönve Novák Katalinnak a teljes magyar társadalmat képviselő jelenlétét, azt mondta: a zsidó közösség gyásza és fájdalma közös a magyar társadaloméval. 

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: a zsidó nép legszentebb könyvének, a Tórának az örömünnepén történt embertelen terrortámadás nemcsak Izraelt és a zsidóságot sújtotta. A gyermekeket is kegyetlenül lemészároló terroristák "nemcsak emberéleteket oltottak ki Izraelben, de brutálisan megszegték a tízparancsolatot is, amellyel éppen a Tóra ajándékozta meg az egész emberiséget". 

A terror, amely Izraelt és a zsidóságot érte, egyúttal az emberség, a szeretet, a Szentírás által közvetített legfőbb erkölcsi parancsolatok, a legfontosabb társadalmi eszmények ellen elkövetett állatias akció volt 

- jelentette ki Grósz Andor. 

Kitért arra: a megemlékezésen most együtt vannak olyan zsidó felekezetek és zsidó vallási irányzatok képviselői, akiket a belső konfliktusokkal terhelt hétköznapokban nyilvánosan talán nem is lehetne egy asztalhoz ültetni. 

A zsinagógában most egybegyűlt zsidók, nem zsidók, keresztények olyan világot akarnak utódaikra örökül hagyni, ahol nem a terror az úr - emelte ki Grósz Andor. Úgy fogalmazott: "Hiszünk, mert hinnünk kell abban, hogy léteznek a társadalmi életben olyan utak, amelyek másfelé kanyarognak ugyan, de egyfelé tartanak: egy olyan világ felé, amelyről a Szentírás minden szava szól és amelyben nincsen helye sem embertelenségnek, sem állatias ösztönöknek, sem barbárságnak." 

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete

 megköszönte az egész magyar nemzetnek, az egyházak vezetőinek és a politikai élet szereplőinek a szolidaritást Izraellel. 

Emlékeztetett: 75 év telt el Izrael alapítása óta, de lakosai még mindig ugyanazzal a terrorizmussal küzdenek. 

Izraelt megtámadták, háborúban áll - mondta a nagykövet, hangsúlyozva, hogy ez nem csak az ő problémájuk, mert a támadás, amely a zsidó államot érte, el fogja érni Európát is. Hozzátette: jelzi ezt, hogy szerte a világon a terroristákkal szimpatizáló csoportok ünnepelték a gyilkosokat. 

Azt is mondta: 

Izrael meg fogja nyerni ezt a háborút, mert a zsidó közösség titkos fegyvere, hogy nincs hova menniük onnan, ezért mindenáron megvédik hazájukat. 

Mester Tamás, a BZSH elnöke arról beszélt: október 7-e szörnyű nap minden érző ember számára, bárkihez is imádkozzon. 

Ez nem terrortámadás, hanem háború 

- jelentette ki Mester Tamás. 

"Sátáni lények eszeveszett tombolásának" nevezte, hogy a Hamász fegyveresei által szabályosan kiirtott Kfar Aza településen az áldozatok között 40 meggyilkolt csecsemőt találtak, akik közül többeket lefejeztek. 

Az végképp érthetetlen - tette hozzá Mester Tamás -, hogy a Nyugat-Európába egy jobb életért bevándorló és a nyugati demokratikus életforma előnyeit élvező palesztin-muszlim közösség egy része miért ünnepli önfeledten az esztelen terrort. 

Hangsúlyozta: 

a több mint ezer kioltott ártatlan élet, a több ezer sebesült és a több száz ártatlan túsz feljogosítja Izraelt a terror elleni honvédő háború megvívására, és ebben az euroatlanti térségben élő modern polgári demokráciáknak támogatniuk kell a zsidó államot. 

Győrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség társelnöke szerint ebben a válságos helyzetben nem azt a kérdést kell feltenni, hogy mi lesz, hanem azt, hogy "mi mit tudunk tenni azért, hogy megváltoztassuk a világot..." 

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a közösség tagjai ne hagyják magukat megtörni. "Legyünk büszkék arra, hogy zsidók vagyunk, a 3000 éves kultúránkra és értékrendünkre, (...) civilizációnk sok ezer éves bibliai, tórai értékeire - mondta Győrfi László. 

Frölich Róbert országos főrabbi arról beszélt: 

a háború nem az arabok és a zsidók ügye, hanem valamennyiünké, akik ezen a bolygón élünk és embernek tartjuk magunkat.

 Nem egy országot támadtak meg, hanem a terror, a gyűlölet, az aljasság indított háborút a civilizáció ellen. 

A főrabbi azzal zárta beszédét: hiszi, hogy a közös, egy akarattal mondott ima meghallgatásra talál, és hinnünk kell abban is, hogy Jeremiás próféta 2500 évvel ezelőtti, a szentély pusztulását sirató szavai beteljesednek a Hamász terroristáin: "cselekedj velük úgy, örökkévaló, ahogy ők cselekedtek, üldözd őket, és tüntesd el őket az ég alól" - kérte a főrabbi. 

Az istentisztelet végén a résztvevők elimádkozták a kádist, majd a zsinagóga előtti téren mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére.

Leszedték az izraeli zászlót a 60 méter magas sheffieldi városházáról (videó)

Egy palesztinbarát tüntetésen eltávolított egy izraeli zászlót egy tüntető a sheffieldi városházáról – írja a Mandiner a A The Guardian című brit lapra hivatkozva.

A közösségi médiában közzétett felvételeken az látható, amint egy tüntető kedd este egy tüntetés során megmássza a 60 méter magas épületet.

Egy palesztin zászlót lengetve leszedte a kitűzött izraeli zászlót, az alatta összegyűltek éljenzése mellett.

Hezbollah: az amerikai repülőgép-hordozók nem tudnak megfélemlíteni bennünket

 Az izraeli-palesztin konfliktus miatt a Közel-Keletre küldött amerikai repülőgép-hordozók nem fogják tudni megfélemlíteni a Hezbollah-t - jelentette ki a libanoni síita fegyveres milícia szerdai közleményében.

Az ellenállás kész a konfrontációra a végső győzelemig és a (palesztinok) teljes felszabadításáig

– hangoztatta a radikális mozgalom.

A Hezbollah libanoni radikális síita fegyveres szervezet iráni támogatói palesztin zászlóval ünnepelnek Teheránban 2023. október 7-én
Fotó: Abedin Taherkenareh / Forrás: MTI/EPA

A Hezbollah szerint nem lepődtek meg azon, hogy az amerikai kormány kiállt Izrael mellett.

Az Egyesült Államokra úgy tekintünk, mint aki partner a cionista agresszióban, és teljes mértékben felelősnek tartjuk a gyilkosságokért és egyéb bűncselekményekért, a palesztinok blokádjáért, ostromlásáért, lakások megsemmisítéséért és védtelen civilek lemészárlásáért, ideértve a gyerekeket, nőket és időseket

– olvasható a Hezbollah közleményében.

A szervezet egyúttal felszólította az arab, illetve muszlim államokat, „amelyek ismerik az Egyesült Államoknak az iraki, a szíriai és az afgán nép elleni agresszióját”, hogy ítéljék el az amerikai beavatkozást.

Putyin: létre kell hozni a szuverén palesztin államot

Oroszország támogatja a független palesztin állam létrehozását - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az Orosz Energiahét moszkvai nemzetközi fórum szerdai plenáris ülésén.

Oroszország álláspontja (.) nem ma, nem ezekkel a tragikus eseményekkel kapcsolatban, hanem évtizedek során alakult ki. És ez az álláspont jól ismert mind az izraeli fél, mind palesztinai barátaink által. Mindig is kiálltunk az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatainak végrehajtása mellett, mindenekelőtt egy független, szuverén palesztin állam létrehozását értve ezalatt

– mondta Putyin.

Rámutatott, hogy eredetileg két független és szuverén állam - Izrael és Palesztina - létrehozásáról volt szó.

Izrael, mint ismeretes, létrejött, míg Palesztina, mint független és szuverén állam nem jött létre

– hangsúlyozta az orosz államfő, aki szerint a palesztin nép érdekeinek semmibevétele az egyik fő oka a térségbeli eszkalációnak, és a probléma nem oldható meg egy palesztin állam létrehozása nélkül, amelynek fővárosa Jeruzsálem.

Mint mondta, létrejöttek ugyan a rendezés mechanizmusai, de az Egyesült Államok „mellőzte, nem használta őket, és az utóbbi években az anyagi szükségletek kielégítésére tette a tétet, az alapvető problémák megoldását alamizsnával próbálta helyettesíteni”.

Hangsúlyozta, hogy mindkét félnek „minimalizálnia kell az áldozatok számát a civilek, a nők és az idősek körében”. 

Arra figyelmeztetett, hogy a konfliktusövezet kiterjesztése szörnyű következményekkel járhat, egyebek mellett az energiaszektorban is.

Úgy vélekedett, hogy a legújabb közel-keleti konfliktus, ha közvetlenül nem is érinti az energiahordozók kitermelését, de hatással lesz a logisztikára, a biztosításra és a szállítmányozásra. Azt hangoztatta, hogy "egyes nemzetközi szereplők" szándékosan szítják a feszültséget.

Nem értem, hogy az Egyesült Államok miért von ott össze repülőgéphordozó-csoportokat? Mit fognak csinálni?

– vetette fel a kérdést.

Vannak ott olyan emberek, akik már nem félnek semmitől

– tette hozzá. Hangot adott annak a véleményének, hogy kompromisszumos megoldásokra van szükség, nem pedig a felelősség áthárítására.

Iránt mindenféle dolgokkal vádolják, és mint mindig, bizonyítékok nélkül

– fogalmazott Putyin

Betiltották Bécsben az estére meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést

Nem engedélyezték az osztrák hatóságok a szerda estére Bécs belvárosában meghirdetett palesztinpárti szimpátiatüntetést.

A megmozdulást mindössze néhány órával annak kezdete előtt tiltották be.

Gerhard Pürstl rendőrfőkapitány sebtében összehívott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a lépés a közbiztonság fenntartása szempontjából "megengedett és ajánlott". Hangsúlyozta: 

azért kellett így cselekedni, nehogy „áthozzák az erőszakos közel-keleti konfliktust Bécs utcáira”.

Pürstl a legfrissebb hírszerzési értesülésekre hivatkozva elmondta, hogy az eredetileg „Virrasztás szolidaritásból Palesztinával” néven meghirdetett megmozdulás Izrael elleni „egyértelmű erőszakcselekményekre való felhívásokba” torkollhatott volna.

A rendezvény előtt az interneten közzétett felhívásokban a radikális iszlamista Hamász által használt jelszavakat használtak, amelyek „szabad Palesztina” mellett Izrael állam teljes megsemmisítését propagálják. A tüntetés szervezője nem határolódott el ezektől, így a hatóságok gondos megfontolást követően úgy döntöttek, hogy nem engedélyezik a demonstrációt

– tette hozzá Pürstl.

Leszögezte, az osztrák rendőrség mindent elkövet, hogy az este hét órára tervezett palesztinpárti tüntetés ne tartsák meg. Hozzátette, hogy a biztonsági erők megfelelő jelenlétével fognak erről gondoskodni.

Izrael célja a Hamász semlegesítése, és a túszul ejtett emberek mielőbbi megmentése

Izrael célja a Hamász semlegesítése és a túszul ejtett emberek mielőbbi megmentése – jelentette ki Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael állam budapesti nagykövete a magyar sajtó képviselőivel szerdán Budapesten folytatott beszélgetésen.

A nagykövet kiemelte, hogy az Izraelt ért támadásról a közösségi médiában megosztott fotók és videofelvételek önmagukért beszélnek; elborzasztó, valós ábrázolását adják a támadók brutalitásának, amint válogatás nélkül támadtak mindenkire. Feltette a kérdést, hogy „ezek az elkövetők lennének az arab világ hősei?” 

Hiszen pogromoknak voltunk a szemtanúi

– tette hozzá. Megemlítette, hogy az 1973-as arab-izraeli háborúban 3 ezer izraeli katona halt meg, a most folyó háborúban azonban legalább 1200 civil embert, köztük izraeli arabokat öltek meg válogatás nélkül a gázai támadók.

HADASZ-HANDELSZMAN, Jákov
Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete beszédet mond a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) Budapesten, a Néprajzi Múzeumban 2023. október 9-én
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A nagykövet úgy vélekedett, 

a támadás leginkább Iránnak állt érdekében, mert a Hamásszal együtt komolyan aggódnak amiatt, hogy az Egyesült Államok még inkább normalizálni tudja a szaúdi-izraeli kapcsolatokat; másrészt úgy látja, hogy az izraeli belpolitikában évek óta tapasztalható megosztottságot látva is dönthettek úgy, hogy most érdemes támadniuk. 

Az azonban máris látható – tette hozzá – , hogy a támadás a várttal ellenkező hatást ért el, mert gyors összefogásra és nemzeti egységre sarkallta az izraeli lakosságot.

Jákov Hadasz-Handelszman szerint úgy tűnik, mintha a Dél-Libanont uraló - iráni támogatással működő - Hezbollah síita szervezet lassan, de biztosan egy észak-izraeli front megnyitását készítené elő. A nagykövet a Hamász és Irán fontos céljaként nevezte meg, hogy az Izrael elleni háborúba a Ciszjordániában élő palesztinokat is szeretnék teljesen bevonni. A diplomata úgy látja, hogy 

az arab világ ettől függetlenül jó irányba halad az Izraellel folytatott kapcsolatépítésben, így egyre kevésbé osztható meg egy ilyen konfliktussal. 

Ennek oka, hogy az arab országok jelentős része már nagyon elégedetlen a palesztinok megosztottságával és politikai kompromisszumra való képtelenségével.

A nagykövet kijelentette: 

nem tudhatja, mennyi ideig fog tartani ez a háború, de céljaik eléréséhez fontos az Egyesült Államok és Európa országainak politikai támogatása.

Jordániai király: palesztin állam nélkül nem lesz béke

Nem lesz béke a Közel-Keleten egy független palesztin állam megalakulásáig - jelentette ki szerdán II. Abdalláh jordániai király.

Az erőszak eszkalációja megmutatta, hogy a térségben addig nem lesz biztonság, stabilitás és béke, amíg Izrael mellett létre nem jön egy területi szuverenitással rendelkező, független palesztin állam - mondta a király az ammáni parlament ülésszakának nyitóülésén. Az uralkodó beszédében hangsúlyozta: a kétállami megoldás az egyetlen lehetőség.

A kétállami megoldás régóta a közel-keleti béke megteremtésének alapját képezi, de többnyire csak halvány reményeket fűztek hozzá, a legkevesebbet a harcok kiújulása előtti időszakban.

Létre kell jönnie egy független, szuverén palesztin államnak az 1967-es hatnapos háború előtti határokkal, Kelet-Jeruzsálemmel mint a fővárosával, hogy meg lehessen szakítani az ártatlan civilek életét folyamatosan követelő ördögi kört

- hangsúlyozta az uralkodó.
   Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Ciszjordániát Jordániától, a két ország közötti békeszerződést pedig sok jordániai "palesztin testvérei elárulásának" tartja.
   Jordánia lakosságának jelentős része palesztin vagy palesztinok leszármazottja.
   Ammán belvárosában kedden Izrael-ellenes tömegfelvonulást tartottak, ezen több ezer tüntető a Hamászt dicsőítő jelmondatokat kiabált, továbbá Izrael ammáni nagykövetségének bezárását és a békeszerződés felmondását követelte.

Soros György már régóta támogat Izrael-ellenes erőket 

Soros György baloldali milliárdos által finanszírozott radikális Hamász-párti csoport nyilatkozatban fejezte ki támogatását az Izrael elleni támadás előtt egy nappal.

Azok mellett állunk, akik elkötelezettek e törekvés [az Izraeltől való elszakadás] és a palesztinok felszabadítása mellett világszerte.

Szól az al-Shabaka, más néven a „Közel-keleti Politikai Hálózat” bejegyzésében.

Soros György sajtótájékoztató tart Davosban
Fotó: Fabrice COFFRINI / Forrás: AFP

Az Izraeli Örökség Alapítvány (Israel Heritage Foundation) elnöke, Farley Weiss a cikkében azt írta, hogy

egy ember sem finanszírozott több romboló támadást Izrael és az amerikai zsidó közösség ellen, mint Soros [György]. Ő a legjobb esetben is egy öngyűlölő zsidó, és nem szabadna felmenteni a származása miatt.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Ganz és Netanjahu bejelentette a vészhelyzeti kormány megalakítását

Beni Ganz és Benjámin Netanjahu közös közleményben bejelentette szerdán, hogy vészhelyzeti szükségkormány felállításáról döntöttek.

Netanjahu miniszterelnök és a Nemzeti Tábor nevű centrista ellenzéki párt elnöke, Beni Ganz szerdai találkozójuk után közös közleményben jelentette be a rendkívüli vészhelyzeti kormány és a háborút irányító biztonsági kabinet felállítását.

Megállapodásuk szerint „háborús kabinet” alakul három taggal: a kormányfő, a védelmi miniszter és a Nemzeti Tábor elnöke (Ganz) részvételével.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakának általános vitáján beszél a világszervezet New York-i székházában 2023. szeptember 22-én
Fotó: Justin Lane / Forrás: MTI/EPA

Közölték, hogy a háborús kabinetben felajánlanak egy helyet a parlamenti ellenzék vezérének, a Jes Atíd pártot vezető Jaír Lapidnak is.

A háború idejére kibővítik az eddig is létező biztonságpolitikai kabinetet öt olyan, tárca nélküli miniszterrel, akit a Nemzeti Tábor delegál. Beni Ganzon kívül benne lesz Gideon Szaár, Gadi Eizenkot és két további politikus.

Ganz és Netanjahu megállapodott, hogy a háború alatt nem terjesztenek be vele nem összefüggő új törvényjavaslatot, továbbá annak végéig automatikusan meghosszabbodik minden vezető tisztségviselő hivatali ideje.

Robert C. Castel: azért jöttek, hogy öljenek és meghaljanak

A háborúról az izraeli biztonságpolitikai szakértő, a Harctér című műsor állandó vendége nyilatkozott a Mandinernek.

Arra a kérdésre, hogy mi volt az elsődleges célja a támadásnak, a biztonságpolitikai szakértő azt mondta, hogy a terror. 

Nem területet akartak elfoglalni, embereket akartak ölni. A mód, ahogyan elkövették ezeket a gyilkosságokat, az tatárjárás szintű kegyetlenség. Ez is arra mutat rá, hogy a cél elsősorban lélektani hatás elérése volt: minél nagyobb kárt elérni, minél nagyobb fájdalmat okozni

– folytatta Robert C. Castel. 

A teljes interjú ITT olvasható el.

CASTEL, Robert C.
Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő
Fotó: Szigetváry Zsolt / Forrás: MTI

Napenergia-termelésre áll át a Gázai övezet helyi áramszolgáltatója

A Gázai övezet helyi áramszolgáltatójának szerdai közlése szerint napenergia-termelésre kell átállniuk a palesztin övezet izraeli blokádja miatt.

A vállalat közlése szerint mindazonáltal mindössze napi 10 órára elegendő áramot lesznek képesek előállítani így.

Izraeli légitámadás Gázában 2023. október 11-én
Fotó: Adel Hana / Forrás: MTI/AP

A török elnök elítélte a civilek meggyilkolását Izraelben és a „válogatás nélküli” gázai bombázásokat

Törökország elítéli a civilek meggyilkolását Izraelben, de ellenzi a palesztin Gázai övezet „válogatás nélküli” bombázását is – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Isztambulban.

Teljes mértékben, nyíltan ellenezzük a civilek megölését izraeli területeken. De hasonlóképpen sohasem lesz elfogadható a számunkra, hogy folyamatos, válogatás nélküli bombatámadásokban védtelen ártatlanokat mészárolnak le Gázában

– fogalmazott pártjának ülésén Erdogan, majd hozzátette: „az nem háború, hanem mészárlás, amikor mindenféle gyalázatos módszert alkalmaznak”.

A török elnök arról is beszélt, hogy Izrael megtagadja az alapvető humanitárius ellátást a Gázában élőktől, és célba veszi az infrastrukturális létesítményeket, az imahelyeket és az iskolákat is.

Videón, ahogy Izrael lecsap a Gázai Iszlám Egyetemre

Izrael szerint az egyetemen a Hamász még pénzgyűjtést is tartott terrorista műveleteinek finanszírozására. A Hamász iszlamista terrorszervezet katonai hírszerzési célokra, fegyverek fejlesztésére és gyártására használta a Gázai Iszlám Egyetemet, ezért az izraeli hadsereg csapást mért az intézményre – közölte az izraeli hadsereg szerdán. Az egyetemen tartott konferenciák alkalmával a Hamász pénzgyűjtést tartott terrorista műveleteinek finanszírozására – tette hozzá az izraeli hadsereg.  

Izrael a Hamász számára kiemelten fontos műveleti és katonai központnak nevezte az intézményt.  

„Azonnal engedjék szabadon a túszokat” – üzente a Hamásznak Ferenc pápa

A katolikus egyház vezetője szerint a Közel-Keletnek nem háborúra, hanem békére van szüksége. Hangsúlyozta, hogy továbbra is fájdalommal és aggodalommal kíséri az Izraelben és a palesztin területeken zajló eseményeket.

Azt mondta,

imádkozik azokért a családokért, akik számára egy ünnepnap gyásznappá változott.

„Azt kérem, hogy a túszokat azonnal engedjék szabadon” – jelentette ki Ferenc pápa a szokásos szerdai audiencia végén.

FERENC pápa
Ferenc pápa vasárnapi Angelus (Úrangyala) imádságot tart vatikáni dolgozószobájának a Szent Péter térre néző ablakából Rómában 2023. október elsején
Fotó: Massimo Percossi / Forrás: MTI/EPA/ANSA

Hozzátette, a támadást elszenvedő félnek joga van védekezni, de „nagyon aggódom a teljes ostrom miatt, melyben Gázában a palesztinok élnek, ahol szintén sok ártatlan áldozat volt.

A terrorizmus és a szélsőséges fellépés nem segít megoldást találni a konfliktusban izraeliek és palesztinok között,

csak a gyűlöletet, az erőszakot, a bosszút táplálja, és mindkét fél számára szenvedést okoz.”

Kifejtette, hogy a Közel-Keletnek nem háborúra, hanem békére van szüksége: igazságra, párbeszédre és a testvériség bátorságára épített békére.

Ferenc pápa már korábbi, vasárnapi beszédében is az erőszak leállítását sürgette Izraelben és a palesztin területeken.
A Vatican News arról számolt be közösségi oldalán, hogy a háború kezdete óta két hívást is kapott Ferenc pápától a gázai plébános, Gabriel Romanelli. 

Az egyházfő arról érdeklődött, hogy vannak az emberek ott a Hamász terrortámadásait követő izraeli csapások idején. 

A bejegyzésből kiderült, Ferenc pápa folyamatosan követi a gázai történéseket, telefonon kapcsolatot tartva az övezet kis keresztény közösségével. Romanelli plébános a Vatikáni Rádiónak kedden arról beszélt, hogy jelenleg Betlehemben tartózkodik, és állandó kapcsolatban van egyházközsége híveivel.

A pápa hívott néhány perce. Kifejezte lelki közelségét és imáiról biztosított

– hangzott el a rádióinterjúban.

Pénzmozgásokat észleltek a Gázába hurcolt izraeliek bankszámláin

Az Izraeli Nemzeti Bank olyan pénzügyi tranzakciókat azonosított, melyeket Gázába hurcolt túszok hitelkártyáival végeztek - jelentette az izraeli közszolgálati rádió szerdán.

A bank bejelentette, hogy befagyasztják a túszok bankszámláit. Szombat reggel óta mintegy 150-200 izraelit, katonákat és civileket, nőket és gyerekeket hurcoltak el az övezet környékéről Gázába.

Izrael: a Hamász katonai célokra használta a Gázai Iszlám Egyetemet

A Hamász iszlamista terrorszervezet katonai hírszerzési célokra, fegyverek fejlesztésére és gyártására használta a Gázai Iszlám Egyetemet, ezért az izraeli hadsereg csapást mért az intézményre - közölte az izraeli hadsereg szerdán.

Az egyetemen tartott konferenciák alkalmával a Hamász pénzgyűjtést tartott terrorista műveleteinek finanszírozására - tette hozzá az izraeli hadsereg.   

Izrael a Hamász számára kiemelten fontos műveleti és katonai központnak nevezte az intézményt.

Jordániai király: palesztin állam nélkül nem lesz béke

Nem lesz béke a Közel-Keleten egy független palesztin állam megalakulásáig - mondta szerdán II. Abdalláh jordániai király.

A erőszak eszkalációja rámutatott, hogy a közel-keleti régióban addig nem lesz biztonság, stabilitás vagy béke, amíg Izrael mellett létre nem jön egy területi szuverenitással rendelkező, független palesztin állam - mondta a király az ammáni parlament ülésszakának nyitóülésén. Az uralkodó beszédében hangsúlyozta: a kétállami megoldás az egyetlen lehetőség.

A Hezbollah ismét rakétákat lőtt ki Izrael irányába

Ismét rakétákkal támadta szerdán Izraelt a libanoni síita Hezbollah.

A fegyveres párt megerősítette, hogy ők követték el a támadást, a szervezet közleménye szerint a nagy pontosságú rakétákkal végrehajtott akció válasz volt az izraeli hadsereg által hétfőn elkövetett támadásra, melyben három Hezbollah-fegyveres életét vesztette.   

Libanoni biztonsági források szerint a Hezbollah két precíziós rakétát lőtt ki Izrael irányába.   

Az izraeli hadsereg csupán annyit közölt, hogy támadás érte a libanoni Dajra településsel szemben lévő, izraeli oldalon található Aramse nevű, zömében beduinok lakta települést. 

Libanoni helyszíni beszámolók szerint az izraeli erők válaszul ágyúzták a dél-libanoni Rmeis környékét, biztonsági források pedig hozzátették, hogy találat ért egy rakétaindító állást is Dajránál.   

Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.   

Az Irán támogatását élvező Hezbollah kedden legkevesebb 15 rakétával támadta Izrael északi határvidékét, válaszul az izraeli hadsereg harckocsikból lőtte a szervezet fegyvereseinek két megfigyelőállását.

Legkevesebb százhatvankilenc izraeli katona esett el a harcokban

Legkevesebb 169 izraeli katona esett el a szombat óta tartó összecsapásokban a terrorista erőkkel - jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő szerdán.

A Gázai övezet szomszédságát zárt katonai területté nyilvánították. "A területre való belépés szigorúan tilos, és komoly biztonsági kockázattal jár" - nyilatkozta a katonai szóvivő.

A folyamatos harcok, rakétatámadások és betörési kísérletek árnyékában megkezdődtek a temetések Izraelben. A helyi szokások szerint a temetéseken a rokonok és a barátok mellett részt vesznek a távolabbi ismerősök is. Szerdán jelentős tömegek járulnak a temetőkbe Izraelben.

Romok egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben fekvő Dzsabalíjában 2023. október 11-én
Fotó: Hatem Musza / Forrás: MTI/AP

A hászid zsidók a palesztinok mellett tüntettek New Yorkban

A tüntetők transzparensei szerint Izrael a felelős a 75 éve folyó tragikus vérontásért, és a megszállás befejezése a vérontásnak is véget vetne – írja a Magyar Nemzet.

A zsidó baloldal bizonyos csoportjai egyenesen éltették a napokban a Hamász Izrael elleni támadását, azzal érvelve, hogy ez legitim válasz volt a Gázai övezet csaknem két évtizede tartó izraeli blokádjára és a palesztinok ellen alkalmazott aránytalan katonai erőre – írja a Forward zsidó hírportál, hozzátéve, hogy a Hamász 2006-os gázai hatalomátvétele óta az izraeli erők több mint 4300 palesztint öltek meg, míg szombatig a Hamász fegyveresei kevesebb mint 90 izraelit gyilkoltak meg az összecsapások során.

Tovább pénzeli a Palesztin Hatóságot az EU

Várhelyi Olivér bővítési biztos a közösségi médiában bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggesztenek minden uniós kifizetést a palesztinoknak – emlékeztet a Magyar Nemzet cikke. 

A palesztinok legnagyobb donorjaként az Európai Bizottság felülvizsgálja teljes fejlesztési portfólióját, összesen 691 millió euró értékben

– írta Várhelyi.

A döntést azonban több európai kormány kritizálta, és végül a külügyminiszterek rendkívüli ülésén visszavonták azt.

A miniszterek túlnyomó többsége ellenezte azt a javaslatot, hogy függesszék fel a kifizetéseket a Palesztin Hatóságnak. Ez az, ami számít

− idézte az EU külügyi főbiztosát, Josep Borrellt a The Guardian brit napilap.

Az EU a Palesztin Hatóság legnagyobb finanszírozója, és a humanitárius segélyeket növelni fogják – mondta Borrell. 

Miközben a palesztinokat a támadás ellenére bőkezűen támogatja az Európai Unió, a Magyarországnak járó forrásokat továbbra is visszatartják, annak ellenére, hogy − mint arra Szijjártó Péter a napokban felhívta a figyelmet − ezek a források nekünk járnak.

Az európai szabályok szerint nekünk ezeket az európai uniós pénzeket ki kell fizetni, ha tetszik, ha nem – szögezte le a külügyminiszter.

Gáza egyetlen erőműve már nem bírja sokáig

A palesztin energiahatóság elnöke szerint 10-12 órán belül kifogy a Gázai övezet egyetlen erőműve és egyetlen jelenlegi áramszolgáltatója. Thafer Melhem a Palesztina Hangja rádiónak nyilatkozott erről egy Izrael által végrehajtott "totális ostrom" közepette.

Izrael megsemmisítette a Hamász észlelőrendszerét

Az Izraeli Légierő (IAF) azt állítja, hogy "megsemmisítették a [Hamász] fejlett rendszerét, amelyet repülőgépek észlelésére használtak a Gázai övezet felett". Az X-en, korábban Twitteren közzétett bejegyzésében az IAF azt közölte: "A Hamász éveken át jó minőségű kamerák hálózatát építette ki a Gázai övezetben a napkollektorok belsejében elrejtve, azzal a céllal, hogy azonosítsa és nyomon kövesse a repülőgépeket".

Szívszorító videót osztottak meg egy összetört mentősről

Szívszorító felvétel terjed az interneten, amelyen egy mentős kimerülten és lelkileg összetörve zokog az autóban – írta meg a Magyar Nemzet

Tömegtüntetésre szólította fel péntekre az arab világot a Hamász korábbi vezetője

A palesztinok melletti kiállás megnyilvánulásaként péntekre tömegtüntetésre szólította fel szerdán az arab világot a Hamász korábbi vezetője, Háled Mesál.

„Az egész arab és iszlám világban ki kell vonulnunk a terekre és az utcákra az al-Aksza özön napján, pénteken” – mondta Mesál, aki jelenleg a Hamász diaszpóra osztályának vezetője.   

A Hamász kedden október 13., péntekre tömeges mozgósítást hirdetett az „Al-Aksza özön” művelet keretében.

Rengeteg be nem vetett fegyvert hagytak a terroristák Izraelben

Több mint háromezer be nem vetett fegyvert találtak a Hamász terroristáinak nyomában az izraeli katonák – közölte az izraeli hadsereg szerdán.

Páncéltörő rakétákat, aknákat, robbanó drónokat, lőszeresdobozokat – és az elhúzódó harcokra – élelmet biztosító datolyacsomagokat találtak az elfogott vagy megölt iszlamisták nyomában Izraelben. 

A magukkal hozott fegyvereknek csak kis részét használták fel, és ezért a hadsereg szakértői úgy vélik, hogy a megtörténtnél is sokkal jelentősebb terrortámadásra készültek a gázai terroristák, de nem volt idejük bevetni a legtöbb fegyverüket.   

Izraeli katonák a Gázai övezet közelében lévő Kfar Aza kibucban 2023. október 10-én
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

A fel nem használt fegyverek között 5–8 kilométeres hatótávolságú, orosz gyártmányú Kornyet típusú páncéltörő rakéták, különféle pokolgépek, kézigránátok, Kalasnyikov gépkarabélyok, kommandós kések, lőszerek, kamikaze drónok, az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta gyártott, LAW gyártmányú páncéltörő rakéták, páncéltörő aknák, vállról indítható rakéták és még sok más fegyver található.   

Emellett az éjjellátó készülékeket, titkosított rádiókat, energiaszeleteket és datolyacsomagokat, motivációs matricákat Mohamed Deifnek, a Hamász katonai szárnya vezetőjének becenevével, valamint gyúlékony anyagokat tartalmazó csomagokat is hátrahagytak.   

A katonai becslések szerint azt tervezték, hogy több száz terrorista több napig tartózkodik és harcol, s ejt túszokat Izraelben. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hadseregtől származó becslései szerint több mint kétszáz izraelit hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe a terroristák szombat reggel indított, meglepetésszerű támadásukban.

Kikötőket támad az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg Khan Yunis és Gáza kikötőit vette célba, ahonnan állításuk szerint a Hamász több fegyveresét is elindította a szombati izraeli behatolás során.
"A dokkokat hajókról, helikopterekről és szárazföldi tüzérségi ütegekkel lövik" - mondta egy szóvivő.
Azt is hozzátette, hogy a haditengerészet megölt egy Hamász-búvárt, "aki a gázai partokról próbált beszivárogni Izraelbe".

Több halálos áldozata van az izraeli hadsereg gázai légicsapásainak

Legalább 30 halálos áldozata és több száz sebesültje van a Gázai övezetben az éjszaka folyamán végrehajtott izraeli légicsapásoknak az övezetet irányító Hamász szerdai bejelentése szerint.

Szaláma Marúf, az iszlamisták sajtóközpontjának vezetője azt közölte, találat ért több lakóépületet, gyárat, mecsetet és boltot is.   

Izraeli légitámadásban megsemmisült házak romjai Gázában 2023. október 10-én
Fotó: Hasszán esz-Laiah / Forrás: MTI/AP

Mindeközben az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) bejelentette, hogy már több mint 260 ezren menekültek el az otthonaikból az övezetben az izraeli hadsereg a Hamász Izrael ellen indított támadására válaszul adott műveletei nyomán.   

Sebesültet szállítanak el egy izraeli légitámadás után a Gázai övezetben fekvő Dzsabalíjában 2023. október 11-én 
Fotó: Mohammad al-Maszri / Forrás: MTI/AP

A Földközi-tenger keleti zónájába értek az amerikai hadihajók

Egy amerikai repülőgép-hordozó csapásmérő csoport megérkezett a Földközi-tenger keleti részére.
Az amerikai jelenlét elriaszt "bármely Izraellel szemben ellenséges szereplőt" attól, hogy kihasználja "a helyzet előnyeit" - mondta Michael Kurilla tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője.

A csoportba tartozik a USS Gerald R. Ford és nyolc támadó- és támogató repülőgép-osztaga. A repülőgép-hordozó mellett behajózott egy irányított rakétás cirkáló, az USS Normandy, valamint négy irányított rakétaromboló.

Izrael tüzérségi tűzzel válaszolt a szíriai lövöldözésre

Az izraeli hadsereg tüzérségi tüzekkel válaszolt, miután szíriai aknatűz érte az 1967 óta megszállt Golán-fennsíkot. A hadsereg azt állítja, hogy „Szíriából számos tüzet nyitottak izraeli területre”.

Ez volt az első tűzváltás Izrael és Szíria között azóta, hogy a Hamász szombaton támadást indított Izrael ellen a blokád alatt álló Gázai övezetből. Kedden tűzpárbaj volt Libanon déli részén.

Hazatartó izraeli fiatalemberek a perui főváros, Lima Jorge Chávez Nemzetközi Repülőterén 2023. október 10-én
Fotó: Paolo Aguilar / Forrás: MTI/EPA/EFE

Az izraeli erők a határon vannak

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet határán tartózkodik és minden korábban elfoglalt település felett visszavették az ellenőrzést. Szárazföldi egységek egyelőre nem hatoltak be az övezetbe.

Hogyan játszotta ki a Hamász a világ egyik legjobb titkosszolgálatát?

A Moszad már nem rendelkezik azzal a feltételrendszerrel, mint korábban – magyarázta a Magyar Nemzet megkeresésére Földi László. A biztonságpolitikai szakértőt arról kérdezte a lap, miért nem tudott a világ egyik legjobbjának tartott izraeli titkosszolgálat a Hamász szombati támadásáról.

A Moszad erejét a kilencvenes évek második felében gyakorlatilag megtörte, hogy az általa megfigyelni kívánt szervezetekből, így például a Hamászból vissza kellett vonulniuk

– magyarázta Földi László. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, a palesztin és arab katonai és terrorszervezetek komoly belső biztonsági rendszert alakítottak ki, mindenféle idegen befogadásától elzárkóznak. – Ügynököt bejuttatni, még a Moszad részéről is, szinte képtelenség – szögezte le. – Ebből pedig egyenesen következik – folytatta –, hogy az információs lehetőségek korlátozódnak.

A teljes cikkért kattintson.

Megrázó történetet mesélt az izraeli lány, akinek meggyilkolták a családtagját

Egy televíziós műsorban mondta el a tragédiáját az az izraeli lány, akinek a nagymamáját meggyilkolták a Hamász palesztin radikális tagjai. Az interjúban a lány azt mondja, onnan tudta meg, hogy a Hamász mit tett, hogy a terroristák elvették az idős asszony telefonját, felvették a kivégzését és megosztották az üzenőfalán a Facebookon – írja a Magyar Nemzet.

Már több mint 1200 izraeli halálos áldozatról tudni

Már több mint 1200 izraeli halálos áldozata van a Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen indított támadásának – jelentette be szerda reggel az izraeli hadsereg.

A Gázai övezetet irányító Hamász szombaton indított támadásában emellett már több mint 3000 izraeli sebesült meg és hivatalosan 50 eltűntről tudni, köztük külföldiekről is. A The Times of Israel című lap az izraeli egészségügyi minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy 26 sebesült állapota válságos.

A hadsereg egyik szóvivője kiemelte, hogy a most közzétett számok vélhetően emelkedni fognak.

A gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a támadásra adott megtorló akcióknak már legalább 900 halottja van a Gázai övezetben, 4500-an pedig megsebesültek.

Izrael újabb 200 célpontot vett tűz alá

Az izraeli hadsereg (IDF) folytatta ellentámadásait Gáza ellen. Az IDF a Telegramon azt közölte: 24 órán belül harmadszor folytatódtak a kiterjedt csapások a Gázai övezetben. Több tucat vadászgép több mint 200 célpontot mért be Al-Furqanban. Ez a harmadik csapás a térségben az elmúlt 24 órában, amikor az IDF több mint 450 célpontot támadott.

A Gázai övezet északi részén található Al-Furqan a Hamász terrorszervezet terrorközpontjaként szolgál.

Megérkezett az első gép az Egyesült Államokból

Megérkezett Izraelbe az első amerikai fegyvereket szállító repülőgép.

Az izraeli hadsereg az X-en közzétette, hogy az amerikai támogatás megérkezett az ország déli részén található Nevatim légibázisra. A szállítmány tartalmát nem hozták nyilvánosságra.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában