Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.07. 06:39

Merénylet történt a palesztin elnök konvoja ellen (VIDEÓ)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Hamász iszlamista terrorszervezet által elrabolt izraeli és külföldi túszoknak az izraeli hadsereg tel-avivi központjának a falán lévő portréit nézi egy nő 2023. október 24-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Merényletet követtek el Mahmúd Abbász palesztin elnök konvoja ellen 

Megtámadta Mahmúd Abbász palesztin elnök konvoját Ramallahban a Hamász egyik fegyveres ciszjordániai szárnya – írta a Euronews alapján a Mandiner

A támadást az Abu Jandal Fiai vállalta magára, miután lejárt a csoport által a palesztin vezetőnek adott ultimátum, hogy 24 órán belül lépjen fel Izrael ellen.

A csoport ugyanis árulásnak tartja a palesztin elnök hintapolitikáját. Az elmúlt egy hónapban a Palesztin Önkormányzat elnöke háromszor is tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az elnök is a konvojjal utazott-e, de azt közölték, hogy az elnök egyik testőre meghalt a támadásban.

A támadásról videó is készült:

A gázai konfliktus eszkalációjának veszélye miatt váratlan látogatást tett Bejrútban az amerikai különmegbízott

Az Egyesült Államok nem akarja, hogy a gázai konfliktus eszkalálódjon és Libanonra is kiterjedjen, jelentette ki az amerikai elnök közel-keleti megbízottja kedden Bejrútban, ahol a gázai konfliktus miatt Libanon és Izrael között újjáéledt feszült helyzetről tárgyalt a kormányfővel és a parlament elnökével.

Amos Hochstein – aki Joe Biden amerikai elnök főtanácsadója is egyben – azután tett váratlan látogatást a libanoni fővárosban, hogy vasárnap egy izraeli dróntámadásban életét vesztette négy civil: egy libanoni nő és három gyermek.

Az amerikai küldött Nabih Berri házelnökkel való találkozóját követően elmondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy 

a nyugalom helyreállítása rendkívül fontos Libanon déli határa mentén, ahol a Hamász Izrael elleni, október 7-i támadását követően rendszerese tűzpárbaj zajlik a palesztin terrorszervezet libanoni szövetségese, az Irán támogatta síita Hezbollah és az izraeli hadsereg között.

 A határ menti összecsapások azóta fokozódtak, hogy Izrael szárazföldi inváziót indított a Gázai övezetben a Hamász ellen.
Harcok folytak az amerikai küldött keddi látogatásának idején is az izraeli erők és a Hezbollah között. Izrael szerint a libanoni határ mentén lévő egyik hadállásukat érő támadásra válaszoltak.

A civil életeket követelő vasárnapi incidenssel kapcsolatban korábban a Hezbollah egyik parlamenti képviselője elmondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli dróncsapás ért Ajnata és Aitarún települések között. A 10 és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült, jelenleg kórházban ápolják. 

A Hezbollah katonai szárnya válaszul Grad rakétákkal lőtte az észak-izraeli Kirjat Smona települést. Ennek következtében egy ember meghalt.
A siíta mozgalom tisztségviselői pedig arra figyelmeztették Izraelt, hogy libanoni civilek megölésére megtorlásul izraeli polgári célpontokat fognak támadni. 

A polgári lakosság megkímélése az ellenséggel szembeni küzdelem szabályainak egyik fő pillére

– mondta a vasárnapi dróntámadás áldozatainak temetésén Ali Fajad, a Hezbollah egyik parlamenti képviselője.
Izrael a Hezbollahot tekinti a legsúlyosabb közvetlen fenyegetésnek. A becslések szerint mintegy 150 ezer rakétával rendelkező mozgalom fegyverarzenáljában emellett különböző típusú harci drónok, valamint szárazföldről tengerre indítható rakéták is szerepelnek.

Izraeli védelmi miniszter: az izraeli csapatok „Gázaváros szívében vannak”

Az izraeli hadsereg (IDF) csapatai Gázavárosban, az iszlamista Hamász fellegvárának „szívében vannak” hadműveletük során – jelentette ki kedden Joáv Galant védelmi miniszter televíziókban közvetített sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a háborút követően kormányozni a palesztinok lakta, part menti sávot.

Az IDF erői Gázaváros szívében vannak. Északról és délről nyomultak be oda. A szárazföldi, a légi és a tengeri erők közösen rohamozták meg a várost

– mondta.

Gyalog, páncélozott járművekkel és harckocsikkal haladnak utászok segítségével minden irányból, és egyetlen célpontjuk van, a Hamász-terroristák Gázavárosban, infrastruktúrájuk, parancsnokaik, bunkereik, kommunikációs központjaik. Szorul a hurok Gázaváros körül

– hangoztatta Galant.

A védelmi miniszter a várost az ember építette legnagyobb terroristabázisként jellemezte. Mint mondta, a város alatt sok kilométernyi alagút húzódik, részben olyan iskolák és kórházak alatt, amelyekben a szélsőségesek fegyverraktárakat, kommunikációs központokat és rejtekhelyeket rendeztek be.

Közölte, hogy Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét elszigetelték bunkerében. Egy újságíró azon kérdésére, hogy kinek az ellenőrzése alatt lesz az övezet a háború után, így válaszolt: 

Azt tudom megmondani, hogy ki nem fogja kormányozni a Gázai övezetet. Sem a Hamász, sem Izrael. Minden más lehetséges.

Galant újfent felszólította a palesztin civil lakosságot, hogy dél felé hagyja el Gázavárost a saját biztonsága érdekében. 

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette védelmi minisztere kijelentéseit, hozzátéve, hogy nem lesz tűzszünet, sem üzemanyagszállítás a Gázai övezetbe, amíg a Hamász szabadon nem engedi az elhurcolt túszokat.

A hadművelettel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy "nem fognak megállni".

Németországban több mint 2600 bűncselekményt regisztráltak a Hamász terrortámadásával kapcsolatban

Németországban az utóbbi négy hétben több mint 2600 olyan bűncselekményt regisztráltak, amely összefüggésbe hozható a radikális iszlamista Hamász Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadásával – közölte kedden a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA).

A BKA megkeresésre tudatta, hogy főleg rongálás, uszítás, hatósági személlyel szembeni ellenállás eseteiről van szó. Az erőszakcselekmények száma néhány százra tehető.

Az antiszemitizmus elleni állami erőfeszítések összehangolásáért felelős kormánybiztos, Felix Klein a nap folyamán "több mint kétezer" regisztrált bűncselekményről beszélt. Úgy fogalmazott, hogy 

október 7. követően évtizedek óta nem tapasztalt szintre emelkedett Németországban a zsidók elleni gyűlölet.

Sok egészségügyi dolgozó halt meg munka közben Gázában, hiány van érzéstelenítőből

Már legkevesebb 16 egészségügyi dolgozó halt meg munka közben a Gázai övezetben az izraeli-palesztin háború kitörése óta az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) keddi bejelentése szerint, melyben kiemelik azt is, hogy a kórházakban nincs elég orvosi felszerelés, sok orvos pedig érzéstelenítés nélkül kénytelen operálni.

Genfi sajtótájékoztatóján Christian Lindmeier, a WHO szóvivője elmondta, hogy további halálos áldozatokról is tudnak, olyan egészségügyi dolgozókról, akik családjukkal együtt vagy az utakon haltak meg.

Kiemelte egyúttal, hogy egyre több egészségügyi intézményben áll le a munka üzemanyaghiány miatt. Eközben az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) azt közölte, hogy keddig 569 segélyszállító teherautó jutott el az övezetbe, azonban egyik sem szállított üzemanyagot.

Segélyszervezetek korábban arra hívták fel a figyelmet, hogy 

az üzemanyaghiány katasztrofális hatással van a kórházak, a pékségek és a vízművek működésére is.

A múlt héten az OCHA vezetője, Martin Griffiths azt mondta, hogy sikerült némi előrelépést elérni az üzemanyagnak az izraeli blokád alatt álló övezetbe engedéséről, ám részleteket nem közölt.

Kedden a Save the Children International segélyszervezet közel-keleti és észak-afrikai irodájának médiafelelőse, Soraya Ali a BBC brit hírtelevíziónak adott interjújában azonnali tűzszünetet sürgetett, kiemelve, hogy jelenleg kapcsolatba sem tudnak lépni a térségben lévő munkatársaikkal.

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a hadműveletek nyomán Gáza "nemsokára a gyerekek temetőjévé válik".

Gál Kinga: Brüsszel nem finanszírozhatja a terrort!

Továbbra is azt kérjük Brüsszeltől, hogy vizsgálják meg a palesztin hatóságoknak folyósított támogatásokat és derítsék ki, juthatott-e abból terroristáknak - jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke kedden a Facebook-oldalán közzétett nyilatkozatában.

A politikus emlékeztetett arra, hogy egy hónapja a Hamász brutális terrortámadást indított Izrael ellen, és a nyugati sajtóban szinte azonnal megjelent, hogy a terrorszervezet brüsszeli forrásokból készített fegyvereket, amelyeket be is vethettek a kegyetlen merénylethullámban. A sajtóhírre reagálva Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos és a Fidesz-KDNP szinte azonnal azt kezdeményezte: fagyasszák be a Palesztinának küldött forrásokat, és vizsgálják ki, hogy juthatott-e a 691 millió euróból a terrorszervezeteknek - idézte fel az eseményeket Gál Kinga.

Egy hónap eltelt a támadás óta, azóta sem tudunk semmit arról, hogy juthatott-e az EU-s forrásból a terroristáknak 

- hangsúlyozta Gál Kinga. Hozzátette: ebben az esetben Brüsszelnek nem szabad titkolóznia, az európai állampolgárokat megilleti, hogy tudják az igazat. Ki kell deríteni az esetleges visszaéléseket, ez a feltétele ugyanis annak, hogy megakadályozzuk, hogy a jövőben akár egy eurocent is a terroristák markába kerülhessen - mondta a politikus. "Brüsszel nem finanszírozhatja a terrort" - szögezte le ki Gál Kinga.

Továbbra is azt kérjük, hogy vizsgálják meg a palesztin hatóságoknak folyósított támogatásokat és derítsék ki, juthatott-e abból a terroristáknak - zárta nyilatkozatát Gál Kinga.

Izraelben gyásznapot tartanak az október 7-i terrortámadás áldozatainak emlékére

Izraelben kedden nemzeti gyásznapot tartanak az Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása áldozatainak emlékére – jelentette a helyi média kedden.

Izraelben kedden délelőtt 11-kor egyperces néma főhajtással tisztelegtek az egy hónappal ezelőtti, több mint 1400 halálos áldozat emléke előtt. A halálos áldozatok mellett több ezren megsebesültek, és mintegy 240 embert, csecsemőket, kisgyerekeket, nőket és időseket is a Gázai övezetbe hurcoltak az országba betörő iszlamista fegyveresek.

Celine Ben David-Nagart temetik a közép-izraeli Holonban 2023. október 17-én. A nőt a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet milicistái ölték meg egy dél-izraeli elektronikus zenei fesztiválon, amikor október 7-én többfrontos támadást intéztek Izrael ellen
Fotó: Pétrosz Jannakurisz / Forrás: MTI/AP

Kedden országszerte megemlékezéseket tartanak a közintézményekben, a többi között a Héber Egyetemen, a Tel-avivi Egyetemen és a haifai Technionban, melyeket egyperces néma csenddel nyitnak meg.

A központi rendezvényt este fél hétkor Tel-Avivban, a Kultúra Csarnokában tartják. Az oktatási intézményekben és az ifjúsági mozgalmakban kedden a meggyilkoltak emlékének szentelik a tanítást és a foglalkozásokat.

Az EU kedden újabb segélyt szállító repülőgépeket indított a gázaiak számára

Az Európai Unió humanitárius légihídján keresztül kedden két újabb járatot indított a gázaiak megsegítésére – tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos a belgiumi Oostendében, az egyik járat indulásakor tartott sajtótájékoztatóján közölte, az uniós segélyeket szállító másik repülőgép Dubajból szállt fel kedden. A két gép fedélzetükön csaknem 115 tonna segélyt visz. A repülőgépek az észak-kelet-egyiptomi el-Arís repülőterén szállnak le, a rafahi határátkelőhely közelében – tájékoztatott.

A Gázai övezetben lakó palesztinoknak szánt segélyszállítmányt rakodnak a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán 2023. október 24-én
Fotó: Háled el-Fiki / Forrás: MTI/EPA

A Dubajból érkező rakomány logisztikai felszereléseket tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak az Egyiptomba és Gázába érkező segélyek feldolgozásához és szállításához. Az uniós biztos kiemelte: ez utóbbi eszközöket az EU vásárolta meg és adományozta a Világélelmezési Programnak (WFP), hogy erősítse az egyiptomi vörösfélhold segélyszervezet logisztikai kapacitását és megkönnyítse a segélyezési műveleteket a régióban.

Janez Lenarcic elmondta továbbá, hogy a kedden indított két járattal együtt nyolcra emelkedett a Gázába tartó uniós segélyszállítmányok száma, amelyek ez idáig több mint 320 tonna humanitárius eszközöket szállítottak. 

Észak-Izraelben felszólították az embereket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében

Észak-Izraelben utakat zártak le s hatóságok és felszólították az embereket, hogy maradjanak óvóhelyek közelében a Libanon felől érkező rakéták miatt – jelentette a helyi média kedden.

Galileában, a libanoni határ közelében lezárták az utak jelentős részét. A hadsereg azt közölte, hogy nem konkrét biztonsági incidens miatt, hanem a helyzet felmérése után döntöttek az utak lezárásáról, mert  az ország északi határán korábban összecsapások voltak, s megszaporodtak a Libanonból kilőtt rakéták.

Kedden a hadsereg egyik harckocsija megtámadott egy olyan terrorista sejtet libanoni területen, amely páncéltörő rakétát próbált Izraelre indítani Stula falu térségében. Korábban az izraeli erők a Hezbollah állását lőtték Libanonban.

Az oroszok szerint kérdéseket vet fel a Gázai övezet elleni atomcsapás lehetőségéről szóló izraeli kijelentés

Kérdéseket vet fel a Gázai övezet elleni atomcsapás lehetőségéről szóló izraeli nyilatkozat – jelentette ki kedden az orosz külügyi szóvivő, aki szerint az is kérdés, hogy Izrael rendelkezik-e atomfegyverekkel.

Marija Zaharova erről a Szolovjov Live TV-csatorna műsorában beszélt.

ZAHAROVA, Marija
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő 
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

November 5-én a Kol-Barama izraeli rádió egyik műsorvezetőjének kérdésére, miszerint nem kellene-e atombombát dobni a Gázai övezetre, Amiháj Elijáhu izraeli örökségvédelmi miniszter, a jobboldali Zsidó Erő politikusa azt válaszolta: „ez is egy lehetőség”. 

A miniszter kijelentésétől Benjámin Netanjahu kormányfő és Joáv Galant védelmi miniszter is elhatárolódott. Netanjahu felfüggesztette Elijáhu részvételét a kormányüléseken.

Ez rengeteg kérdést vet fel. A legelső ezek közül: vajon hivatalos nyilatkozatot hallunk, miszerint Izrael rendelkezik atomfegyverekkel? Ebből adódóan a következő kérdések merülnek fel mindenki számára: hol vannak ilyenkor a nemzetközi szervezetek, hol van a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, hol vannak az ellenőrök?

– mondta Zaharova.

Az orosz külügyi szóvivő megjegyezte: 

az izraeli hatóságok képviselőinek ilyen kijelentései rávilágítanak arra, hogy valójában miért ellenzi Tel-Aviv a közel-keleti atomfegyvermentes övezet létrehozását. 

Úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok minden lehetséges módon hozzájárult az atomfegyver megjelenéséhez Izraelben, teljes támogatást nyújtva neki ebben a kérdésben. 

Ha ez a program létezik és létezett, akkor hol végezték a teszteket, milyen kísérleti terepen? Nyilvánvalóan nem a régióban, de akkor hol? És vajon nem az Egyesült Államok áll a történések mögött?

– zárta szavait az orosz külügyi szóvivő.

Az Egyesült Arab Emírségek mobilkórházat épít a Gázai övezetben

Mobilkórházat tervez kialakítani az Egyesült Arab Emírségek a Gázai övezetben – jelentette hétfő este a WAM, az emírségek hivatalos hírügynöksége.

Öt repülőgép indult el Abu-Dzabiból a Gázai övezet határához közel fekvő egyiptomi el-Arísba, fedélzetén a 150 ágyas létesítmény kialakításához szükséges felszerelésekkel. A WAM közleménye szerint a Mohamed bin Zájid Ál Nahajan elnök utasítására megépülő kórházban sebészeti, nőgyógyászati és intenzív osztályt terveznek működtetni. A kezdeményezéssel a palesztin nép iránti szolidaritásukat és támogatásukat akarják kifejezni - tették hozzá.

Az AFP francia hírügynökség érdeklődésére egy emírségekbeli tisztségviselő elmondta: egyelőre nem tudják, milyen módon tudják majd a felszerelést bejuttatni a Gázai övezetbe.

Iszlamisták pokolgépeket telepítenek az utakra Ciszjordániban

A Hamász irányításával iszlamista szervezetek robbanószerkezeteket telepítenek az utakra Ciszjordániában – jelentették az izraeli biztonságiak kedd reggel.

A Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek nyilatkozó biztonsági forrás szerint a Hamász vezette terrorszervezetek robbanószerkezeteket helyeznek el az utak és a polgári infrastruktúra alá Ciszjordánia palesztin városaiban.

Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy feltárjuk és hatástalanítsuk a haderőinket és cselekvési szabadságunkat veszélyeztető szerkezeteket. Emellett a polgári infrastruktúra használatáról van szó, amely szó szerint minden nap több ezer embert, köztük gyermekeket veszélyeztet

– hangsúlyozta a biztonsági szakember.

Füst tör a magasba egy izraeli tüzérségi támadás után a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városában lévő menekülttábor felett 2023. november 7-én
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

Ahol felmerül a pokolgép gyanúja, - a dzseníni menekülttáborban, Núr as-Sámszban vagy más helyeken, - ott a központi parancsnokság alatt álló mérnöki erők gondoskodnak a hatástalanításáról

– tette hozzá.

Letartóztatták az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetőjét

Palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg razziáján hétfő este Rámalláh közelében letartóztatták az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetőjét, Dzsuma Abdullah al-Taijját.

Taijja korábban azért ült izraeli börtönben, mert terrorista sejtet hozott létre Rámalláh térségében, amely több tucat fegyveres támadást hajtott végre izraeliek ellen.

Az izraeli hadsereg kora reggel rajtaütést hajtott végre a terrorista infrastruktúra felszámolására Núr as-Sámsz menekülttáborban és Tulkarem körzetében. A katonai szóvivők jelentése szerint a hadművelet során tűzharc tört ki, melyben drónnal légi támadást hajtottak végre a terroristák ellen, s legkevesebb egy palesztin fegyveres életét vesztette. Összecsapás alakult ki a Hebron melletti Szair faluban is, ahol a katonák megöltek egy palesztint, aki rájuk lőtt.

A Hamász vezetője nem ismeri el a civilek meggyilkolását, szerinte csak hadköteleseket vettek célba

„A nők, gyerekek és civilek mentesülnek a Hamász támadásai alól” – legalábbis a Hamász egyik magas rangú vezetője, Moussa Abu Marzouk szerint, aki a BBC-nek adott interjújában nem volt hajlandó elismerni, hogy civileket gyilkoltak meg Izraelben. Azt állította, csak hadköteleseket vettek célba. Ez a kijelentés azonban éles ellentétben áll azokkal a videós bizonyítékokkal, amelyeken a Hamász terroristái fegyvertelen felnőttekre és gyerekekre lőttek. Izrael szerint több mint 1400 embert ölt meg a Hamász az október 7-i támadásokban, többségükben civileket.

Marzouk a fogva tartott túszokkal kapcsolatban is azt válaszolta, „elengedjük őket, de le kell állítanunk a harcot” – jelentette ki, majd beszámolt róla, a katonai szárny vezetője arra utasította embereit, hogy kíméljék meg a civileket.

A Mandiner cikke ITT olvasható el. 

Kétségbeesett üzenetet küldött a Hamász által elrabolt magyar lányok összetört édesanyja

„Ha nem képesek kiszabadítani a lányaimat az emberrablók fogságából, küldjenek be engem is, hogy megfoghassam a kezüket!” – ezt az üzenetet címezte videójában Joe Biden amerikai elnöknek és Benjamin Netanjahu izraeli elnöknek a magyar származású Majan Zin. 

A kétségbeesett anya két lányát, a nyolcéves Ellát és a tizenöt éves Dafnát még október elején rabolták el a Hamász terroristái – emlékeztet a Mandiner.

A teljes cikk ITT olvasható el. 

Ismét több száz külföldi állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet

Több száz külföldi és kettős állampolgár hagyhatja el a Gázai övezetet kedden a palesztin határvédelmi hatóság által közzétett lista szerint.

Az Egyiptomba távozó 600 ember között mintegy 150 német útlevéllel rendelkező állampolgár is van, de Franciaországból, Kanadából, Ukrajnából, Romániából és a Fülöp-szigetekről érkezők is szerepelnek a listán.

Izraelből evakuált thaiföldi munkavállalók érkeznek egy bangkoki katonai repülőtérre 2023. október 16-án
Fotó: Narong Szangnak / Forrás: MTI/EPA

Egyiptomi biztonsági források szerint hétfőn több mint 300 külföldi állampolgár hagyta el a Gázai övezetet, köztük 100 egyiptomi.

Az egyiptomi Sínai-félszigetre vezető rafahi átkelő az egyetlen olyan kijárat a Gázai övezetből, amelyet nem Izrael ellenőriz.

A háború előtti szint harmadára csökkent a Gázai övezetbe irányuló napi segély mennyisége

Átlagosan naponta 33 teherautónyi segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőhely újranyitása óta, ami a háború előtt beérkezett szállítmányok harmada – tudatta közleményében a palesztin vörösfélhold hétfőn.

Humanitárius segélyszállítmányt rakodnak le egy teherautóról a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi átkelő palesztin oldalán 2023. október 26-án
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

Összesen 569 segélyszállítmányt szállító teherautó kelt át az egyiptomi határon 2021. október 21. óta, ebből 93 teherautó hétfő este. Az ENSZ közlése szerint naponta 100 kamionnyi segélyszállítmányra lenne szükség ahhoz, hogy a Gázai övezet több mint 2 millió lakosának az alapvető szükségleteket biztosítani lehessen.

Megszállta az izraeli hadsereg a Hamász erődítményét

Az izraeli hadsereg elfoglalta a Hamász újabb erődítményét a Gázai övezetet uraló iszlamista terrorszervezet elleni háború harminckettedik napján – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.

Izraeli katonák tüzérségi lövedékkel lövik a Gázai övezetet a déli határszakaszról 2023. november 6-án
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli hadsereg újabb Hamász-erődítményt foglalt el a Gázai övezet északi részén, ahol páncéltörő rakétákat, rakétákat, és hírszerzési anyagokat találtak. Az éjszakai harcok során a katonák egy terrorista csoportot azonosítottak egy épületben az Al-Kudsz Kórház közelében. Légicsapást mértek rájuk, s a másodlagos robbanások egy fegyverraktárra utaltak a civil környezetben.

A  palesztin vörösfélhold szerint az izraeli rakéták körülbelül ötven méterre a kórház kapujától csapódtak be. A jelentés szerint a kórház területén is volt több robbanás, amelyeknek voltak halálos áldozatai is.

A palesztinok harci tevékenységről számoltak be az övezet északi részén fekvő Sifa kórház közelében is. A hadsereg éjjel világító rakétákat lőtt a kórház környékére, hogy távol tartsa a civileket, s a hírek szerint harcok dúlnak a kórház térségében. Az izraeli hírszerzés szerint a Hamász a kórház alatti bunkerrendszerben rendezte be főhadiszállását.

A Gázai övezet kórházainak és egészségügyi központjainak több mint hatvan százaléka bezárt

Az amerikai CNN hírcsatorna arról számolt be, hogy a Gázai övezet kórházainak és egészségügyi központjainak több mint hatvan százaléka bezárt üzemanyag és orvosi felszerelés hiánya miatt.

A palesztin vörösfélhold sürgős felhívást intézett a nemzetközi egészségügyi és segélyszervezetekhez, hogy szállítsanak utánpótlást Gázába, és figyelmeztetett az Al-Kudsz Kórház üzemanyaghiányának következményeire, ahol a szervezet szerint körülbelül 14 ezer, otthonát elhagyó ember is található.

Robbanás után mérik fel a károkat palesztinok a gázai al-Ahli baptista kórházban 2023. október 18-án
Fotó: Abed Haled / Forrás: MTI/AP

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint az övezetben a halottak száma meghaladja a tízezret. A Hamász nem közöl adatokat veszteségeiről, csak az övezetben elhunyt civilekről. Izrael is nehezen tudja összegyűjteni és közzétenni az ezzel kapcsolatos információkat.

A The Wall Street Journal című amerikai újság arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Spice típusú átalakító eszközöket szándékozik szállítani Izraelnek 320 millió dollár (mintegy 111 milliárd forint) értékben. Ezekkel hagyományos bombák műholdas és optikai irányítású precíziós fegyverekké alakíthatóak.

Vadászgéppel semmisítették meg az Izrael elleni invázió kitervelőjét

A The Jerusalem Post arról ír, hogy Wael Asefa, a Hamász Központi Táborok Brigádjához tartozó Deir al-Balah zászlóalj parancsnoka meghalt vasárnap éjjel egy izraeli légicsapás következtében – ezt hétfőn az izraeli hadsereg és a Sin Bét, másnéven az izraeli biztonsági szolgálat közölte. 

Hozzátették: 

A csapást a légierő vadászgépe hajtotta végre a hírszerzési információk szerint.

Az izraeliek szerint Wail Asfa azon parancsnokok egyike volt, akik október 7-én elrendelték a Hamász invázióját Dél-Izrael ellen – írja a lap.

Belehalt sérüléseibe az idős zsidó férfi, akit egy Izrael-ellenes tüntető ütött meg (videó)

Egy kereszteződésben estek egymásnak az Izrael-barát és a Izrael-ellenes tüntetők vasárnap délután Los Angeles-ben. Az összetűzés során egy palesztinpárti tüntető olyan erősen ütött meg  egy 69 éves zsidó férfit, hogy az hátrazuhant, és beütötte a fejét az úttestbe – számol be róla a Los Angeles Times amerikai napilap.

A férfit a mentők kórházba szállították, de hétfőn belehalt a sérüléseibe – adta hírül a Magyar Nemzet.

Zsidó aktivisták megszállták a New York-i Szabadság-szobrot, hogy tűzszünetet követeljenek

Több száz amerikai zsidó aktivista csendben elfoglalta hétfőn a New York-i Szabadság-szobrot, hogy tűzszünetet követeljen Izraeltől, és egyben a „gázai palesztin civilek elleni népirtó bombázások” befejezését.

Fekete pólót viselve, amelyeken „A zsidók tűzszünetet követelnek most” vagy „Nem a mi nevünkben” felirat szerepelt, több száz fiatal „Az egész világ figyel” és „A palesztinoknak szabadnak kell lenniük” feliratú transzparenseket emelt a magasba a szobor tövében.     

Zsidó ősünk, Emma Lazarus híres szavai, amelyeket erre az emlékműre véstek, arra késztetnek bennünket, hogy fellépjünk a gázai palesztinok támogatása érdekében, akik arra törekszenek, hogy szabadon éljenek

– írta Jay Saper, a Zsidó Hang a Békéért (Jewish Voice for Peace, JVP) képviselője közleményében.

Az Intézet a Közel-Kelet Megértéséért (Institute for Middle East Undestanding, IMEU) egy dokumentumban "a gázai palesztin civilek elleni izraeli népirtó bombázások befejezését" követelte.

Amíg a gázai emberek kiáltanak, addig nekünk is hangosabban kell kiáltanunk, függetlenül attól, hogy milyen kísérletek történnek az elhallgattatásunkra

– mondta Nancy Goldin amerikai fotográfus a megmozdulás helyszínén.

Izrael a háború után „teljes felelősséget vállal a biztonságért” Gázában

Izrael miniszterelnöke hétfő este kijelentette, hogy országa határozatlan ideig „teljes felelősséget vállal a biztonságért” a Gázai övezetben, miután véget ér a Hamász elleni háború, és ismét elutasította a tűzszünet lehetőségét.

Az ABC News amerikai hírtévé kérdésére, hogy a háború után kinek kellene kormányoznia, Benjámin Netanjahu úgy válaszolt: 

Azoknak, akik nem akarják folytatni a Hamász útját.

„Izrael határozatlan időre átveszi a teljes felelősséget a biztonságért” a palesztin területen, „mert láttuk, mi történik, ha nem tesszük. Amikor nincs meg ez a felelősségünk a biztonságért, akkor a Hamász terrorjának olyan mértékű kitörését látjuk, amelyet el sem tudtunk képzelni” – mondta.

NETANJAHU, Benjámin; BIDEN, Joe
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszél a Joe Biden amerikai elnökkel tartott kétoldalú megbeszélésén Tel-Avivban 2023. október 18-án
Fotó: Evan Vucci / Forrás: MTI/EPA

     

A televíziós interjú során Netanjahu ismét elutasította a Gázai övezetben a tűzszünet gondolatát a palesztin iszlamista mozgalom által az Izrael elleni október 7-i, a konfliktust kirobbantó támadás során elrabolt túszok szabadon bocsátása nélkül.     

Nem lesz tűzszünet, általános tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül

– mondta. „Ami pedig (...) a kis szüneteket illeti - egy óra itt, egy óra ott -, már megvoltak” – tette hozzá.

Feltételezem, hogy megvizsgáljuk a körülményeket, hogy az áruk - humanitárius áruk - bejuthassanak, vagy a túszaink távozhassanak. De nem hiszem, hogy általános tűzszünet lesz

– ismételte meg. „Ez akadályozná a túszaink kiszabadítására irányuló erőfeszítéseinket, mert az egyetlen dolog, ami hat ezekre a bűnözőkre és a Hamászra, az a katonai nyomás, amit mi gyakorolunk” – tette hozzá.     

Arra a kérdésre, hogy felelős-e az október 7-i támadásért, Netanjahu azt válaszolta: természetesen. 

Nincs kétség, és ezt a háború után kell megoldani

– mondta, hozzátéve, hogy kormánya "egyértelműen" nem teljesítette a nép védelmére vonatkozó kötelezettségét.   

A szombatra tervezett palesztinpárti tüntetések elhalasztását kéri a londoni rendőrség a szervezőktől

A szombatra tervezett palesztinpárti tüntetések elhalasztását kéri a Scotland Yard a szervezőktől, aznap ugyanis az évszázados hagyománynak megfelelően a háborúk áldozatairól emlékeznek meg Nagy-Britanniában. A szervezők egyelőre nem mutatnak hajlandóságot a november 11-ére - vagyis az első világháborút lezáró tűzszünet emléknapjára - meghirdetett demonstrációk elnapolására.

A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira.

Palesztinokat támogató tüntetők a londoni Trafalgar téren 2023. november 4-én
Fotó: Andy Rain / Forrás: MTI/EPA

A nagy-britanniai tüntetéssorozat főszervezője a Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport, amelyhez több más szervezet, köztük a Stop the War nevű, széles bázisú háborúellenes civil mozgalom is csatlakozott.

Éles vita bontakozott ki ugyanakkor a november 11-ére tervezett újabb palesztinpárti tüntetés körül, az a nap ugyanis az első világháború harci cselekményeit lezáró tűzszünet évfordulója, amely Nagy-Britanniában hagyományosan a háborús áldozatok emléknapja.

A Scotland Yard hétfő este közölte: kérte a szervezőket, hogy 

sürgősen vegyék fontolóra a szombati évfordulós emléknapra tervezett palesztinpárti tüntetések elhalasztását, a rendőrségi vezetők ugyanis attól tartanak, hogy a demonstrációról leszakadhatnak egyes csoportok, amelyek a közrend megzavarására és bűncselekmények elkövetésére készülhetnek.

A tájékoztatás szerint a londoni rendőrség illetékesei hétfőn tárgyaltak a szervezőkkel, akik azonban elutasították a kérést.

Ade Adelekan, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese ugyanakkor hétfő esti nyilatkozatában megerősítette a halasztási kérést, mondván: nem lenne helyénvaló a tüntetések megtartása az évfordulós hétvégén.

Adelekan szerint a Hamász október 7-ei terrortámadása óta 160-nál több embert vettek őrizetbe Londonban számos törvénysértés, köztük rasszista indíttatású bűncselekmények, erőszakcselemények, rendőrök elleni támadások gyanújával, és nő a tüntetésekhez kötődő, gyakran a demonstrációkról leszakadó csoportok által elkövetett ilyen jellegű törvénysértések száma.

A szervezők azonban válasznyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a következő szombatra tervezett tüntetések csaknem két órával a háborús áldozatok emléke előtti, hagyományosan délelőtt 11 órakor tartott jelképes néma főhajtás időpontja után kezdődnek, és a menet útvonala ezúttal messze elkerüli a londoni kormányzati negyed közepén álló emlékmű, a Cenotaph környékét, amely minden évben a központi megemlékezés helyszíne.

Az évfordulós megemlékezések fő eseményét, a Cenotaph megkoszorúzását és a veteránok több tízezres emlékmenetét nem szombaton, hanem vasárnap tartják. A rendezvényen részt vesz és koszorúz III. Károly király, Rishi Sunak miniszterelnök, valamint a brit politikai élet sok más vezetője.

Ez történt hétfőn:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában