Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.30. 07:36

A Nemzetközi Sajtóintézet szerint legkevesebb hatvanöt újságíró halt meg eddig a gázai háborúban

Az izraeli–palesztin háború 85. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katona célra tart egy katonai jármű fedezékében az Al-Fara palesztin menekülttábor elleni rajtaütés során, 2023. december 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Alaa Badarneh

Az IPI szerint 65 újságíró halt meg a Gázai övezetben

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) szerint legkevesebb hatvanöt újságíró halt meg eddig a gázai háborúban az izraeli támadások kezdete óta.

A nemzetközi újságíró-szervezet keddi közlése szerint a modern kori háborús konfliktusok történetében ebben a háborúban vesztette életét a legtöbb újságíró ilyen rövid idő alatt.

Az IPI felszólította Izraelt és a nemzetközi közösséget annak biztosítására, hogy a média képviselői szabadon és biztonságosan dolgozhassanak.

Az IPI adatai szerint hatvanhat médiaszakembert öltek meg 2022-ben egész évben, 2021-ben pedig negyvenötöt.

A gázai háborút Izrael állam történetének legsúlyosabb támadása előzte meg, amikor októberben a Hamász iszlamista szervezet fegyveresei mintegy 1200 embert mészároltak le és mintegy 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

Izrael nagyszabású légitámadásokkal és szárazföldi offenzívával válaszolt. A Hamász egészségügy-minisztériuma szerint a Gázai övezetben a háború kezdete óta 21 672 palesztin halt meg.

Izrael egyre mélyebbre hatol be a gázai menekülttáborokba, fokozódik a betegségek veszélye az övezetben

Az izraeli harckocsik szombatra virradóan tovább haladtak előre a Gázai övezet középső és déli részén, komoly légi- és tüzérségi támogatás mellett a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborúban, és a katonák egyre mélyebbre hatolnak be a menekülttáborokba - közölték izraeli katonai szóvivők.

Az övezet egészségügyi hatóságai szerint az utóbbi 24 órában 165 palesztin halt meg - életét vesztette egy palesztin újságíró is -, mintegy 250-en megsebesültek, az ENSZ egyik szervezete szerint pedig fokozódik a betegségek terjedésének veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein.

Pénteken késő este és szombaton kora reggel az izraeli hadsereg az el-bureidzsi, a nuszeirati és a hán-júniszi menekülttáborokra összpontosított intenzív légi támogatás mellett. A nuszeirati táborban életét vesztette családtagjaival együtt egy palesztin újságíró is.

A Hamász-kormány médiahivatala szerint 106 palesztin újságíró vesztette életét az izraeli offenzíva kezdete óta, amelyet az iszlamista terrorszervezet meglepetésszerű és kegyetlen október 7-i támadása váltott ki. Izrael korábban kijelentette, hogy soha nem támadott és soha nem is fog szándékosan támadni újságírókat.

A Gázai övezet szinte mind a 2,3 millió lakosa elhagyta otthonát a szóban forgó 12 hét alatt.

A Hamász október 7-i támadásában 1200 embert gyilkolt meg, és mintegy 240-at elhurcolt túsznak az izraeli hatóságok szerint. Az izraeli ellencsapásban pedig eddig 21 ezer 672 palesztin vesztette életét a Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) arra figyelmeztetett szombaton, hogy nő a betegségek terjedésének a veszélye az övezet ideiglenes menedékhelyein, ahol az izraeli bombázások elől menekülő emberek tízezrei húzzák meg magukat rossz körülmények között. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője pedig arról számolt be, hogy a légúti fertőzés és a hasmenés az egyik legsúlyosabb betegség a gázai lakosok között.

Mintegy 180 ezren szenvednek már légúti fertőzésben, és több mint 136 ezer, öt éven aluli gyereknek van hasmenése, ami kezelés hiányában életveszélyes lehet ebben a korban. A tetvesség és a rühesség több mint 55 ezer esetét regisztrálták eddig.

Az OCHA szerint az ENSZ Gyermekalapja 600 ezer adag oltóanyagot juttatott el a Gázai övezetbe pénteken. A cél az, hogy a kisgyermekek a háború ellenére is megkapják rutinszerű védőoltásukat. Ez magában foglalja a diftéria, a tetanusz és a szamárköhögés elleni vakcinát. Az izraeli kormány szóvivője pénteken azt mondta, hogy nem korlátozzák a humanitárius segélyt, de probléma van a Gázán belüli szétosztással.

A gázai háború a modern történelem legpusztítóbb hadjárata

A Wall Street Journal arról számolt be, hogy a gázai háború "a modern kori történelem legpusztítóbb hadviseléséhez hasonló mértékű pusztítást okoz".

A szombaton megjelent jelentésben megerősítette, hogy december közepéig Izrael 29 ezer bombát, lőszert és gránátot dobott le az ostromlott enklávéra, elpusztítva vagy megrongálva a gázai otthonok közel 70 százalékát.

Az izraeli erők bombázzák a Jabalia menekülttábort

Az Al Jazeera tudósítója jelentette, hogy az izraeli erők bombázták a Gáza északi részén lévő Dzsabalja menekülttábor központját.

Az izraeli erők megpróbálják átvenni az ellenőrzést Jabalia felett, de a palesztin harcosok erős ellenállásába ütköznek.

Nem akar a Hamász újabb ideiglenes tűzszünetet

Osama Hamdan az Al Jazeerának elmondta, hogy a Hamász arról tájékoztatta a közvetítőket, hogy a terrorcsoport prioritása a tartós tűzszünet, és hogy jelenleg nincs szó túszok elengedéséről a harcok leállítása előtt - írja a The Times of Israel.

A Hamász tisztségviselője azzal vádolja továbbá Izraelt, hogy hamis információkat szivárogtat ki, hogy elhárítsa a kormányra nehezedő növekvő belföldi nyomást a túszalku érdekében.

Izrael felszólította a Nemzetközi Bíróságot Dél-Afrika Gázával kapcsolatos keresetének elutasítására

Izrael felszólította a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságot (ICJ), hogy utasítsa el a Dél-Afrikai Köztársaságnak azt a keresetét, amely szerint Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szélsőséges szervezet elleni katonai fellépésével Gázában.

Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint "Izrael elkötelezett a nemzetközi jog mellett, és annak megfelelően cselekszik", egyben felszólította a Nemzetközi Bíróságot és a nemzetközi közösséget, hogy utasítsák el Dél-Afrika alaptalan állításait.

Az izraeli külügyminisztérium szerin a "Hamász terrorszervezet, amely háborús bűnöket, emberiesség elleni bűncselekményeket követ el és népirtást akart elkövetni október 7-én". A közlemény szerint a Hamász felelős a palesztinok szenvedéséért a Gázai övezetben, mivel élő pajzsként használja őket, és ellopja tőlük a humanitárius segélyeket. Dél-Afrika "egy terrorszervezettel működik együtt, amely Izrael Állam megsemmisítésére szólít fel" - áll a közleményben.

A dél-afrikai külügyminisztérium pénteki közlése szerint "Dél-Afrikát súlyosan aggasztja az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete, akiket megkülönböztetés nélküli erőszak ér. Folyamatos jelentések szólnak emberiesség elleni és háborús bűncselekmények elkövetéséről a térségben".

A keresetben felszólították a bíróságot, hogy adjon ki a gázai katonai műveletek felfüggesztésére irányuló ideiglenes végzést Izrael számára.

Izraeli erők bombázzák Gázát

Heves izraeli tüzérségi és légi bombázások sújtották péntek este a Gázai övezetben lévő Khan Júniszt - közölték a lakosok, miután a jelentések szerint 24 óra alatt közel 200 ember halt meg a Hamász fegyveresei elleni izraeli hadjáratban.

A Reuters jelentése szerint orvosok és palesztin újságírók szerint a Gáza középső részén lévő Nuseirat tábor ellen is sorozatos légicsapásokat hajtottak végre a repülőgépek. Az izraeli erők Khan Júniszt ostromolják, hogy előkészítsék a várható további előrenyomulást a déli fő városba, amelynek nagy területét december elején foglalták el.

Yoav Gallant védelmi miniszter szerint a csapatok elérik a Hamász parancsnoki központjait és fegyverraktárait. Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy megsemmisített egy alagútkomplexumot a Hamász gázai vezetője, Yahya Sinwar egyik gázai házának pincéjében - közölte a The Guardian.

Újabb újságíró halt meg Gázában

Az Al Quds újságírója, Dzsabr Abu Hadrosz és hat családtagja meghalt abban az izraeli bombatámadásban, amely a Gáza középső részén lévő Nuseirat menekülttáborban lévő házát vette célba - jelentette be a csatorna a Telegramon.

A gázai kormány médiahivatala szerint a háború kezdete óta összesen 106 újságírót öltek meg Gázában.

Lakóépületet ért izraeli légicsapás

Legalább 20 ember meghalt egy lakóépületet ért izraeli légicsapásban a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban csütörtökön - írta az al Jazeera. 

Az áldozatok kitelepített palesztinok voltak, akik az izraeli bombázások elől a kuvaiti kórház közelében lévő épületben, az elvileg biztonságos övezetben kerestek menedéket.

Izraeli rajtaütés egy menekülttáborban - videó

Az izraeli hadsereg letartóztatott 14 palesztint a megszállt ciszjordániai Rámalláhtól északra fekvő Dzsalazún menekülttáborban egy, a kora reggeli órákban kezdődött razzia során - írta az al Jazeera.

Újabb Hamász-vezetőt likvidált az izraeli hadsereg

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy megsemmisítette a Hamász gázai vezetőjének, Yahya Sinwar rejtekhelyét egy alagúthálózatban - írta az Al Jazeera. 

"Az alagutat úgy építették, hogy hosszú ideig lehessen benne tartózkodni és onnan harcot folytatni" - áll az izraeli hadsereg közleményében. Izraeli tisztviselők azzal vádolták Sinwar-t, hogy ő volt a Hamász október 7-i támadásainak egyik kitervelője.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában